Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Erdoğan: Terör unsurlarının geçişine yönelik alınan tedbirler memnuniyet verici Cumhurbaşkanı Erdoğan Afganistan'da

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, günübirlik bir ziyarette bulunmak üzere Afganistan'ın başkenti Kabil'de. Kabil'de Devlet Başkanı Eşref Gani ile bir araya gelen Erdoğan ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında İstanbul sürecini önemsediklerini dile getirerek "Önemli bir adım İstanbul süreci olarak da bilinen biliyorsunuz, Pakistan, Afganistan ve Türkiye olarak başlayan bir süreç vardı. Bu sürecin aynı kararlılıkla devamını bugün aramızda yine teyit ettik. Özellikle terörle mücadele konusundaki dayanışma burada çok önem ifade etmektedir. Yapılan seçimlerde Pakistan'ın sınır kapılarında terör unsurlarının geçişine yönelik aldığı tedbirler memnuniyet vericidir" ifadelerini kullandı.

        "TÜRKİYE'NİN EN İYİ PROJELERİNDEN BİRİ MEDRESELERDEN BİRİNİN İNŞASI OLACAKTIR"

        Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, konuşmasında bu zamana kadar olan yardımlarından dolayı Türk hükümetine teşekkür ederek "Mevlana burada doğmuş, Konya'da toprağa verilmiştir. Bizim için Türkiye'nin en iyi projelerinden bir tanesi buradaki medreselerden bir tanesinin inşası olacaktır ve bunun ile ilgili de büyük bir heyecan duyuyoruz. Her iki ülke de tarih boyunca çok iyi ilişkilere sahip oldu. Gelecekte de ilişkilerimiz bu sağlamlığını bu derinliğini koruyacaktır diye düşünüyorum. Türkiye Cumhuriyeti ve Türk hükümeti 20. yüzyıl boyunca ama özellikle de 21. yüzyılın başından itibaren Afganistan yeni yolculuğuna çıktığında bizim hep yanımızda olmuştur ve bizlere daima yardımcı olmuştur. Aynı zamanda eğitim alanında da bizlere katmış olduğunuz desteklerden dolayı da çok müteşekkir olduğumuzu belirtmek istiyorum" şeklinde konuştu.

        "BUNUN BAŞARILMIŞ OLMASI HER TÜRLÜ TAKDİRİN ÜSTÜNDE"

        Eşref Gani'ye göstermiş oldukları ev sahipliğinden dolayı teşekkür eden Erdoğan, Afganistan'da son yapılan seçimlerde ortaya çıkan sonuçtan memnuniyet duyduklarını belirterek "Afgan halkı ilk defa seçimle yeni yönetimini oluşturdu. Doğrudan halkın buradaki iradesi tecelli etti. Afganistan'da bir milli mutabakat hükümetinin kurulması bir birliğin beraberliğin geleceğe yansıması noktasında bana göre çok önemliydi. Bunun başarılmış olması her türlü takdirin üstünde. İnanıyorum ki Afganistan'ın bundan sonraki yürüyüşü çok daha farklı olacaktır. Biz Afganistan'ın yanında nasıl ki bugüne kadar yer aldıysak bundan sonra da yanında yer almaya devam edeceğiz" diye konuştu.

        "TERÖRLE MÜCADELE KONUSUNDAKİ DAYANIŞMA ÖNEM İFADE ETMEKTEDİR"

        İstanbul Sürecini önemsediklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Önemli bir adım İstanbul süreci olarak da bilinen biliyorsunuz Pakistan, Afganistan ve Türkiye olarak başlayan bir süreç vardı. Bu sürecin aynı kararlılıkla devamını bugün aramızda yine teyit ettik. Çünkü Pakistan, Afganistan arasında herhangi bir sıkıntının olması bizleri de sıkıntıya düşürür. Biz böyle bir sıkıntının olmasını değil iki kardeşin arasında dayanışma içerisinde geleceğe yürümesi ki bunun emarelerini de görüyoruz, inanıyorum ki Pakistan'ı da güçlü kılacaktır Afganistan'ı da güçlü kılacaktır. Özellikle terörle mücadele konusundaki dayanışma burada çok önem ifade etmektedir. Yapılan seçimlerde Pakistan'ın sınır kapılarında terör unsurlarının geçişine yönelik aldığı tedbirler memnuniyet vericidir" dedi.

        "TÜRK GİRİŞİMCİLERİNİN ATTIKLARI EN ÖNEMLİ ADIM ALT YAPI"

        Açıklamalarının ardından basın mensupları, yaptıkları görüşmeye dair ikiliye sorular yönetti. Afganistan ve Türkiye arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek için ileride nasıl adımlar atılacağı sorulan Erdoğan, "Türk girişimcilerinin buradaki en önemli attıkları adım alt yapı ile alakalı. Bu alt yapının yanında ulaşımla alakalı adımlar var. İnşaatla ilgili attıkları adımlar var. Bir diğer adım da burada petrol aramaları ile ilgili yapılan çalışmalar var. Ortak bir yapımız daha var. Gıdada müşterek yapabileceğimiz işler var. Bu stratejik ortaklıkla dostluk anlaşması ile her bakanlığımız kendi alanını ilgilendiren konularda çalışmalarını yürütecekler" diye yanıt verdi.

        "ATILACAK ADIMLAR, ALINACAK NETİCELER VAR"

        Geçmişte Afganistan, Türkiye ve Pakistan arasında üçlü görüşmeler yapıldığı hatırlatılan Erdoğan'a bu görüşmelerin Afganistan halkının beklentilerini karşılamadığı belirtilerek yeni ilişkilerden ne gibi kazanımlar beklendiği soruldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Sürecini önemsediklerini söyleyerek "Nereden bakıyorsunuz ne gibi bir cevap bekliyorsunuz bu önemli. Özellikle seçimler esnasında Pakistan yönetiminin Afganistan sınırlarındaki kontrol mekanizmalarını iyi çalıştırmış olması terör unsurlarının Afganistan'a geçmesi gibi bir konuda ortaya koydukları engellemeler memnuniyet verecek durumdaydı. Bu tabi sadece terör unsurları ile olan mücadele değil ayrıca Pakistan, Afganistan, Türkiye arasındaki diğer ekonomik, kültürel her türlü alanda atılabilecek adımlardır. Bu sürecin devam ettirilmesi lazım. Siyasette kısa süreler vardır. Uzun vadeli süreler vardır. Bu süreler içerisinde bu ülkelerin bu attığı adımların neler getirip götüreceğini zaman ortaya çok daha açık net koyar. Koyacaktır da. Burada 3 tane halkı müslüman olan ülke var. Halkı müslüman olan bu 3 ülkenin dayanışması bundan sonraki süreçte de beklentilerimiz içerisinde kararlı bir şekilde gerçekleşmesi gereken programlar ve planlardır. Biz İstanbul Sürecini önemsiyoruz. Umutsuz değiliz. Atılacak adımlar, alınacak neticeler var" ifadelerini kullandı.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ