Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Türkiye, STK’lar aracılığı ile Suriye’de “fiilen” güvenli alanlar oluşturdu

        UMUT TÜTÜNCÜ / HT GAZETE

        Türkiye, STK’lar aracılığı ile Suriye’de “fiilen” güvenli alanlar oluşturdu. Çatışma alanlarından uzak, Türkiye sınırına yakın bölgelerde kurulan, güvenliğini ılımlı muhaliflerin sağladığı kamplarda yaklaşık 200 bin Suriyeli barınıyor. Türkiye’nin güvenli bölge isteğinin kabulü halinde, 1.5 milyon mülteci de Türkiye’den çıkarak benzer bölgelere yerleşecek

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu gündemine taşıdığı, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da isimlerini verdiği güvenli bölgeler fiilen oluşturuldu. Türkiye’nin Suriyeli mülteci sayısının 1.5 milyonu aşması üzerine sivil toplum kuruluşları aracılığıyla hayata geçirdiği Suriye topraklarındaki güvenli bölgelerde, yaklaşık 200 bin Suriyeli barınıyor. Türkiye sınırındaki 100’ün üzerindeki kampın güvenliği, Esad güçlerine karşı savaşan ılımlı muhalifler tarafından sağlanıyor.

        Türkiye ve sivil toplum örgütleri bu kamplarda kalan mültecilere şu ana kadar 700 milyon liralık gıda, barınma, hijyen ve tıbbi malzeme yardımında bulundu. BM insani yardım konvoyları ile 483 kamyon insani yardım malzemesi de Nusaybin, Öncüpınar ve Cilvegözü sınır noktalarından Suriye’ye geçiş yaptı.

        BM KAMPLARI OLURSA...

        Türkiye’nin, “BM kontrolünde güvenli bölge” isteğinin hayata geçirilmesi halinde, Türkiye’de bulunan 1.5 milyon mülteci de kendi topraklarında, Türkiye’nin önerdiği güvenli bölgelere yerleştirilecek. Türkiye’de zor koşullarda yaşayan mültecilerin kendi topraklarında, BM kontrolünde güvenli bir şekilde yaşamaları hedefleniyor

        BM ŞARTI 7 BÖLÜM

        Güvenli bölgeler BM Şartı’nın 7. Bölümü’ne dayanılarak ilan edilebiliyor. Güvenliği, BM’ye bağlı çok uluslu askeri güçler sağlıyor. Güvenli bölgeler gerek görülmesi halinde, tampon bölge ve uçuşa yasak bölgelerle desteklenebiliyor.

        33 BİN 730 ÇOCUK DOĞDU

        AFAD kayıtlarına göre, Türkiye sınırlarında 3 yıl içinde Suriyeli 33 bin 730 çocuk dünyaya geldi. Suriye’deki iç savaştan 5.5 milyon çocuk etkilendi. 10 bin çocuk savaşta öldü. Toplam 8 bin çocuk iç savaşta anne, baba ve ailesini kaybederek kimsesiz kaldı. Türkiye’nin oluşturduğu 850 derslikte 70 bin mülteci çocuk eğitim görüyor.

        ŞEHİRLERE YAYILDILAR

        Türkiye'de Suriyeli mültecilerin kamp alanları dışında yaşadığı illerin başında Şanlıurfa geliyor. Şanlıurfa’da 330 bin, Gaziantep’te 232 bin, Hatay’da 184 bin, İstanbul’da 70 bin kişi var. Geri kalanı kamplarda yaşıyor. Sayı toplamda 1 milyon 574 bin kişiye ulaşıyor. Kampların dışında kalan Suriyeli mülteciler valilikler, yerel yönetimler ve STK’ların katkıları ile yaşamaya çalışıyor. Mültecilerin sığındığı kentlerde çocukların dilenciliğe zorlanması, hırsızlık, fuhuş, insan ticareti, çocuk işçiliği, çokeşlilik, erken yaşta evlilik, ihmal, istismar ve şiddet gibi olaylarda artış görülmesi toplumsal yaşamı olumsuz etkiliyor.

        4.5 MİLYAR $ HARCANDI

        Türkiye savaştan kaçarak topraklarına sığınan mülteciler için 4.5 milyar dolar harcama yaptı. Türkiye’nin insani yardım kapsamındaki çalışmalarına, başta BM olmak üzere uluslararası toplum yeterli desteği vermedi. BM kuruluşları mülteciler için sadece 162 milyon dolar, Avrupa ülkeleri 1 milyon 576 bin dolar yardım yaptı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ