Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Başbakan Ahmet Davutoğlu, Akil İnsanlar heyetinin toplantısında konuşuyor.

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’nde düzenlenen Akil İnsanlar heyeti toplantısında konuştu. Çözüm sürecinin yaşanan tüm olaylara rağmen devam edeceğini belirten Davutoğlu, "Çözüm süreci bizim için tarihi bir süreçtir, bu bölgenin tek başarı hikayesidir. Bunun başarıya ulaşması için her şeyi yapacağız. Herkes şunu bilsin ki Çözüm Süreci devam edecek" dedi.

        İşte Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları

        Akil İnsanların toplantıları karşılıksız kalmadı, raporlar rafa kalkmadı. Son gelişmeler olmasaydı da bu toplantı olacaktı. Akil insanların raporları demokratikleşme paketinde yer aldı. Artık Çözüm Süreci Türk yasama sürecini bağlayan bir süreçtir.

        "BU GECE HERKES SİLAHLANSIN VE..."

        Son yaşanan olaylarda şiddete davet eden bir tweet, 'Bu gece herkes silahlansın ve şurayı bassın' diye tweetler var elimizde. Biz ne kadar ortak vicdanı harekete geçirirsek geçirelim, provokatif bir grup bütün bu çabaları yok sayan bir sonuç doğurabiliyor ve bir şehir yanmaya başlıyor.İki kavramı hala sürecin temel taşı olarak görüyorum. Tarihdaşlık ve vatandaşlık. Artık Birinci Dünya Savaşı'nın 100. yılında idrak eden insanlar olarak hepimiz bir kere şunu keşfetmek zorundayız; Tekçi yapılar, kadim kültürlerin olduğu yerlerde hangi etnik ve mezhebi, dini grup adına olursa olun acı, hüzün getiriyorVatandaşlık kimliği tarihdaşlık kimliğiyle desteklenmek zorunda. Bizim bütün çabamız reformcu yapı ile kadim kültürleri pekiştiren bir dil kullanmak.

        "KÜRTLERİN DEVLETİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ'DİR"

        Biz Kürt, Türk, ve diğer unsurlar olarak birarada yaşıyoruz. Her kimlik Anadolu da var. Sosyo kültürel yapımız bütün unsurları bir arada tutmayı başarabildi. Bizim yapmamız gereken Sosyo-kültürel zemini güçlendirmek. Kürtlerin devleti Türkiye Cumhuriyeti devletidir.

        Önümüzde iki alternatif var. Ya barışçıl ve karşılıklı saygıya dayalı esaslarla bu toprakları birleştirici bir yol seçeceğiz, ki bizim tercihimiz budur. Ya da yayılmacı, sekter ve modern görünümlü ama aslında gayet arkaik, aşiretçi baas ideolojisiyle veya benzeri ideolojilerle, görüntü itibariyle marksizimle bezenmiş ama gerçekte arkaik ideolojilerle, çoğulcu yapılara karşı savaş ilan eden ya da bazen dini, İslami görünümlü arkaik yapılarla çoğulcu yapılara savaş ilan eden terör veya radikal grupların tesiri altında kalacağız. İşte tam da akil adamlar, akil insanlar heyetinin misyonu burada özel önem taşıyor"

        "ÇÖZÜM İÇİN HER YOLU DENEDİK"

        Çözüm süreci millidir, yerlidir, özgündür. 12 yıl içinde biz ister buna Kürt sorunu, ister terör sorunu hangi siyasi yaklaşımı benimser ve hangi siyasi görüşü dile getirirseniz getirin bu meseleye, 'mesele-sorun' demek bile doğru değil, bu meseleyi çözüme kavuşturabilmek için her yöntemi denedik.

        "KOBANİ ÖNEMSİZDİR DEMEDİK"

        Biz hiçbir zaman Kobani önemsizdir demedik. Ama Türkiye’deki çözüm süreci Suriye’de Kobani meselesi yokken de vardı. O mesele çözülse de çözülmese de devam edecek.Türkiye’deki çözüm süreci başarıya ulaştığında bütün çevre faktörleri pozitife dönüştürür.

        "IŞİD'LE YANYANA DURDULAR"

        Süreç sağlıklı şekilde ilerlemedi, birileri sözünü tutmadı ve silahlı güçler içerde tutuldu. Bütün uyarılarımıza rağmen IŞİD'le yanyana durdular. IŞİD zulmü mazur görüldü. Birileri sözünü tutsaydı, Kobani ve PYD'ye bakışımız farklı olurdu. Biz hiç bir zaman ikili bir dil kullanmadık. Bize verilen sözler tutulmadığı halde.

        "ÇÖZÜM SÜRECİ DEVAM EDECEKTİR"

        Çözüm süreci bizim için tarihi bir süreçtir, bu bölgenin tek başarı hikayesidir. Bunun başarıya ulaşması için her şeyi yapacağız.

        Yepyeni ve olumlu bir ortama giriyoruz, artık çözüm süreci yasal zeminiyle, Bakanlar Kurulu esasıyla, varılan mutabakatlarla büyük bir ivme kazanacak beklentisi içerisindeyken Kurban Bayramı'nın 3'üncü günü 6-7 Ekim'de tıpkı 6-7 Eylül olayları gibi talanın, baskını, vandalizmin, şiddetin, gaspın, cinayetin her türlüsü işlendi.Herkes samimiyet testinden geçiyor. Hedef Çözüm sürecinin ta kendisidir. Hepimiz iyi bir muhasebe içinde olmalıyız. Biz özeleştiriden kaçmıyoruz. Şuanda faili meçhuller var. Gelin şu puslu havayı dağıtalım. İşte burada Akil İnsanlar devreye girecek. Herkes şunu bilsin ki Çözüm Süreci devam edecek

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ