Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Peşmergeler, Türkiye’nin açtığı koridordan Kobani’ye geçmek üzere yola çıktı.

        Şerife GÜZEL- Ahmet YUKUŞ-Zülfikar Ali AYDIN / HT GAZETE

        IKBY Parlamentosu’ndan tezkere alan peşmergeler, Türkiye’nin açtığı koridordan Kobani’ye geçmek üzere yola çıktı. Türkiye’nin kontrolünde güvenli bir noktada toplanan peşmergeler, bu gece Kobani’ye geçirilmeye başlanacak. Geçiş yapacak peşmergeler, savaş için özel yetiştirilen “Zerevani” grubundan.

        TÜRKİYE’nin açtığı koridordan Kobani’ye bu geceden itibaren peşmerge geçişleri başlayacak. Türkiye’nin belirleyeceği geçiş güzergâhı üzerindeki değerlendirmeler sürerken, ilk aşamada Kobani’ye Türkiye kontrolünde bin 500 dolayında bir grup geçirilmesi planlanıyor. Önce peşmergelerin 750’şer kişilik iki grup halinde Kobani’ye geçirilmesi planlandı. Ancak kalabalık grupların, bombalara açık hedef oluşturabileceği de değerlendiriliyor. Bu nedenle daha küçük gruplara ayrılarak parça parça geçiş olabileceği de ifade ediliyor.

        GÜVENLİ NOKTADA TOPLANDI

        Geçişi sağlanacak peşmergelerin, Türkiye’nin kontrolünde güvenli bir noktada toplandığı belirtildi. Suruç’tan PYD’nin kontrolündeki bölgeye geçirilecek olan peşmergenin, IŞİD’in hâkim olduğu bölgenin güney kısımlarına doğru ilerletilmesinin hedeflendiği kaydedildi. Peşmerge güçlerinin geçişi sırasında havadan da güvenlik koridoru oluşturulacağı öğrenildi.

        PARLAMENTODAN İZİN

        Peşmergenin Kobani’ye geçişi öncesi dün Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) de hareketli saatler yaşandı. IKBY Başkanı Mesud Barzani, Kürt Parlamentosu’ndan peşmerge gücünün Kobani’ye gönderilmesi için onay istedi. Parlamento oy birliği ile peşmergenin Türkiye üzerinden Kobani’ye gidişine izin verdi. Tezkere kapsamında Kobani’ye geçecek olan peşmerge gücü, Barzani’nin kardeşi Sidat Barzani komutasındaki Peşmerge Birinci Destek Birliği’nden oluşacak. Savaş için özel yetiştirilen ve “Zerevani” adlı verilen 3 bin kişilik peşmerge gücünün tamamı ağır silah eğitimi alıyor.

        MİT'İN 'ESKİ PKK'LI' HASSASİYETİ

        KOBANI’ye geçecek peşmergelerin kimlerden oluşacağı Türkiye’nin hassas olduğu konuların başında geliyor. MİT bu nedenle Kürt yönetiminden peşmergelerin isim listesini talep etti. Örgütten ayrıldıktan sonra Kürt yönetimine sığınan eski PKK’lıların da Kobani’ye geçme ihtimali nedeniyle listedeki isimlerin tek tek değerlendirilmesi bekleniyor. Peşmergeye yakın kaynaklara göre; Kobani’ye geçecek peşmergeler “Zerevani” ve “Hezen Taybet” “Diji” adı verilen Peşmerge Özel Kuvvetler Komutanlığı içindeki anti-terör eğitimi almış suikast, sabotaj ve patlayıcı ve ağır silah eğitiminden geçirilmiş Irak Kürdistan bölgesi vatandaşları arasından seçilecek.

        Türkiye’nin “peşmerge” hassassiyetinin sebebi 10 yıl öncesine dayanıyor. PKK içindeki ilk büyük bölünmenin gerçekleştiği 2004 yılında PKK’dan ayrılan 2 binden fazla militanı, Barzani ve Talabani yönetimi himayesine aldı. PKK’dan bu akışta “Zerevani” adı verilen Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın başındaki eski PKK’lı Aziz Weysi de etkili oldu. Barzani’nin yeğeni olan Weysi, 1991’de PKK’dan ayrıldı ve halen Zerevani’nin başında. 2014 yılına kadar PKK’dan ayrılan örgüt üyeleri, Barzani yönetiminin istihbarat örgütü “Parastın” ve Talabani yönetiminin “Zaniyari”si kontrolünde peşmerge kuvvetlerine katıldı. Kimi istihbaratçı, kimi peşmerge oldu. İçlerinden çoğu PKK’nın eğitimini peşmerge kuvvetlerine aktardı. Bazıları ise peşmergeye Amerikalılar tarafından verilen askeri eğitim programlarına dahil edildi. Bu kişilerin çoğu Irak ordusu içinde peşmerge adına maaşlı olarak görev alıp El Kaide gibi radikal örgütlere karşı çatışmalara katıldı. Türkiye’nin Kürt yönetiminden isim listesi istemesine, MİT’in elindeki bu bilgiler neden oldu.

        BORDO BERELİLER SINIRDA

        KOBANI’yi 38 gündür kuşatma altında tutan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), son 1 haftada büyük yara aldı. ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırısı sonrası taktik değiştiren ve kenti savunan YPG’ye bomba yüklü araçlarla saldıran IŞİD, YPG cephanesini vurmayı başardı ama bu arada gönderdiği 13 bomba yüklü aracı da imha edildi. Harabeye dönen Kobani’de IŞİD ve YPG güçleri arasındaki şiddetli çatışmalar dün de sürdü. Koalisyon uçakları da insani yardım koridorunun açılacağı Kobani Mürşitpınar Sınır Kapısı’nı ele geçirmeye çalışan IŞİD’in mevzilerini bombaladı.

        Bu arada Kobani Halk Meclisi Başkanı Ahmet Şêxo, “IŞİD’in kimyasal silah kullandığından şüphe ediyoruz” açıklamasını yaptı. Şêxo, “Bazı kadın ve çocukların vücudunda deri yanmaları, kabuk atmaları tespit ettik. Bu da örgütün uluslararası savaş hukukuna aykırı kimyasal ilaç attığını gösteriyor. Maddenin ne tür olduğunu biz tespit edemedik. Bunun incelenmesini istiyoruz” dedi.

        Öte yandan Genelkurmay’ın Kobani’nin karşısındaki Suruç sınırına, aralarında bordo berelilerin de bulunduğu Özel Harekât timlerini gönderdiği öğrenildi. Güvenlik gerekçesiyle boşaltılan sınırın sıfır noktasındaki Kendirci Köyü’ne ise askerler yerleştirildi. Avlulara yerleşen askerler, köyü geçici karakol olarak kullanıyor.

        MİT İSİM LİSTESİ İSTEDİ

        MILLI İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT), peşmerge kuvvetleri arasına PKK’lıların da sızacağı bilgisi üzerine, Türkiye toprakları üzerinden geçişine izin verilen peşmergelerin isim listesini talep ettiği öğrenildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ