Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Letonya'da sert mesajlar: PKK ülkemde 40 binden fazla insanı öldürürken neredeydiniz

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "300 bin insanın ölümüne, katledilmesine sessiz kalan dünya şu anda Kobani'de ayağa kalkmış durumda. Peki çok güzel de Dera için neredeydiniz? İdlib, Hama, Humus, oralar yanarken neredeydiniz? Örneğin PKK gibi kanlı bir terör örgütünü umursamayan dünya bir anda IŞİD terör örgütü için ittifak kurabiliyor. İyi de PKK ülkemde 40 binden fazla insanı öldürürken neredeydiniz" dedi.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Letonya Meclis Başkanı Solvita Aboltina'nın Parlamento'da onuruna verdiği ve basına kapalı gerçekleşen öğle yemeğinin ardından Letonya Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi'ne geldi.

        Erdoğan, buradaki konuşmasına, Baltık coğrafyasının tarihi üniversitesinde öğrenci ve akademisyenlere hitap etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı.

        Riga'ya, dün akşam saatlerinde geldiğini ve verimli görüşmeler gerçekleştirdiğini dile getiren Erdoğan, Türkiye'nin Letonya'yı 1925'ten itibaren özgür ve bağımsız bir ülke olarak tanıdığını, 1991'de diplomatik ilişkilerin yeniden başladığını, o günden itibaren de gerek siyasi gerek ekonomi alanındaki işbirliğinin sürdüğünü ifade etti.

        İki ülkenin yıllık ticaret hacminin 323 milyon dolar olduğunu, bu yılın ilk sekiz ayı sonunda 236 milyon dolarlık ticaretin gerçekleştiğini dile getiren Erdoğan, hedeflenen 1 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşılması için iki tarafta da gerekli iradenin olduğunu kaydetti.

        Türkiye'ye, Letonya'dan geçen yıl 55 bin turist geldiğini, Türk öğrencilerin eğitim için tercih ettiği ülkeler arasında Letonya'nın da bulunduğunu anlatan Erdoğan, her alandaki ikili ilişkilerin gelişmesi için yoğun gayret gösterildiğini vurguladı.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, "NATO içinde olduğu kadar AB sürecinde ve ekonomik alanda, çok daha iyi seviyelere Letonya ile birlikte ulaşacağımıza inanıyorum" dedi.

        "ÖLÜME NEDEN OLAN SİLAH NE OLURSA OLSUN, BU SUÇTUR"

        Erdoğan, "Sevgili öğrenciler, şuna dikkatinizi çekmek istiyorum, bir şey devamlı sizlerin önünüze gelecektir veyahut da internette vesaire bunu takip edeceksiniz, hep şunu söylerim, silahlarda kimyasal silahları gündeme getirirler fakat konvansiyonel silahları gündeme getirmezler" ifadelerini kullandı.

        St. Petersburg'daki G20 toplantısını anımsatan Erdoğan, şöyle devam etti:

        "G20 toplantısının akşamında 20 ülke ve uluslararası bazı kuruluşlar, bir çalışma yemeğindeyiz ve çalışma yemeğinin gündemi Suriye'deki gelişmeler. Tabii herkes konuşuyor ama konuşurken söylenen şu, 'Kimyasal silahlar kullanıldı Suriye'de, dolayısıyla bu kimyasal silahların kullanılmasına karşı ne yapacağız?' O zaman Suriye'de kimyasal silahlarla ölenlerin sayısı bin 600'dü. Fakat konvansiyonel silahlarla ölenlerin sayısı o zaman 120 bindi. Şimdi tabii 300 bin oldu.

        Tabii sıra bize geldi, biz konuşmaya başlayınca dedim ki 'Bir şey benim burada dikkatimi çekiyor. Kimyasal silahlarla bin 600 kişi öldü ancak konvansiyonel silahlarla 120 bin kişi öldü. Niye biz konvansiyonel silahları bir kenara koyuyoruz da bin 600 kişinin ölümüne sebep olan kimyasal silahları konuşuyoruz? Şu anda biz varil bombalarıyla, gökten yağdırılan uçaklardan bombalarla, helikopterlerden bombalarla öldürülen 120 bin insanı niye konuşmuyoruz?' Yani kimyasal silah kullanılınca suç, konvansiyonel silah kullanılınca suç değil."

        "Neticesi ölüm olan ve bu ölüme neden olan silah ne olursa olsun, bu suçtur ve bizler siyasiler olarak bunun tedbirini almamız gerekir" diyen Erdoğan, "O günden bu güne o 120 bin sayısı 300 bin oldu, kimyasal silahlarla öldürülenlerin sayısı 2 bin oldu hala kimyasal silahlar konuşuluyor ama 300 bin insanın ölümü, o konvansiyonel silahlar konuşulmuyor" görüşünü bildirdi.

        "PYD İLE IŞİD SAVAŞIYORONLAR DA TERÖRİST ONLAR DA"

        Şimdi Kobani diye bir olayın tutturulduğunu dile getiren Erdoğan, "Bu Kobani'nin önemi nedir? Kobani'den 200 bin insan benim ülkeme geldi ve içeride artık sivil kalmadı. İçeride kalan 2 bin tane şu anda PYD'li" diye konuştu.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 bin PYD'linin şu anda orada IŞİD ile mücadele sürdürdüğünü belirterek, "Onlar da terörist onlar da terörist. Bu PYD benim ülkemdeki bölücü terör örgütü PKK'nın aynıdır, hiçbir farkları yok. PKK'nın Suriyeli liderlerin bir tanesi de şu anda PYD'nin içinde savaşmaktadır" dedi.

        "Bütün bunlara karşı şu anda işte geçen gün biliyorsunuz Amerika, kendilerine silah yardımında bulunmuştur" ifadesini kullanan Erdoğan, şöyle devam etti:

        "Bu silah yardımında bulunurken, indirilen silahların bir kısmı PYD'nin eline geçerken bir kısmı yine kimin eline geçti? IŞİD'in eline geçti. IŞİD kendi sitelerinden bunu yayınladı mı? Yayınladı. Herhalde gördünüz. Şimdi, biz ne işe yarıyoruz? Biz kendilerine dedik ki 'Sayın Obama, bakın siz bu silahları onlara vermeye kalkarsanız bu onların da eline geçer. Bu PYD'nin kendisi zaten terör örgütüdür. Burada gelin bakın, ılımlı muhalifler var ki bu ılımlı muhalifler hem rejime muhaliftir hem IŞİD'e muhaliftir. Kim bunlar? Bir, Suriye Ordusu. İki, eğer bu Suriye Ordusu'nu kabul etmiyorsanız o zaman peşmergelerle bu işi yürütelim. O zaman kendi topraklarımızdan peşmergelerin kontrollü bir şekilde Kobani'ye girmesine biz yardımcı oluruz.' Bu da PYD tarafından kabul edilmedi. Niye kabul edilmedi biliyor musunuz? Çünkü 'PYD terör örgütü Kobani'deki hakimiyetini kaybederse durum ne olur? Peşmergeler gelir oraya hakim olur, o da bizim için sıkıntı olur' gibi bir mantık çalıştırılmaya başlandı."

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu anda garip olan peşmergelerden şu anda, düne kadar kabul edilmiyordu, son anda şimdi 200 kişiyi peşmergelerden, PYD kabul etti ve bu PYD'nin kabulü üzerine şimdi peşmergeler oraya bizim kontrolümüz altında 200 kişiyi gönderecekler. Belki bu sayı daha sonra artar mı artmaz mı şu anda bilemiyorum" diye konuştu.

        Bütün bunların bir şeyi ortaya koyduğunu anlatan Erdoğan, "Yani 300 bin insanın ölümüne, katledilmesine sessiz kalan dünya şu anda Kobani'de ayağa kalkmış durumda. Peki çok güzel de Dera için neredeydiniz? İdlib, Hama, Humus, oralar yanarken neredeydiniz? Örneğin PKK gibi kanlı bir terör örgütünü umursamayan dünya bir anda IŞİD terör örgütü için ittifak kurabiliyor. İyi de PKK ülkemde 40 binden fazla insanı öldürürken neredeydiniz" değerlendirmesinde bulundu.

        "TÜM İNSALIĞIN VİCDANINI YAKACAK KADAR MAALESEF BÜYÜKTÜR"

        Ortadoğu'daki, Kuzey Afrika'daki, Doğu Avrupa'daki yangının asla ve asla lokal kalmadığını ve kalmayacağını vurgulayan Erdoğan, "Yakın siyasi tarihimizde günde 5 bin insanın öldürüldüğü ülke pek yoktur ama Mısır'da öldürülmüştür. 'Demokrasi, demokrasi, demokrasi' diyenler yüzde 52 oyla işbaşına gelen Mursi'yi darbeci bir yöntemle indirmişlerdir ve onun arkasında durmuşlardır" ifadelerini kullandı.

        "Peki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde bir ses var mı? Yok. Çünkü BM Güvenlik Konseyi'nde 5 kişi ne derse o oluyor veya o 5'ten bir tanesi ne derse o oluyor" diyen Erdoğan, şunları kaydetti:

        "Ben son bu yıl BM Genel Kurulu'nda daha önce de değişik ülkelerde ifade ettiğim tezimi ileri sürdüm, 'Dünya 5'ten büyüktür' dedim. Peki dünyanın 5'ten büyük olması neyi gerektiriyor? Artık bugün İkinci Dünya Savaşı'nın şartları yok. Birleşmiş Milletlerin reforme edilmesi gerekmektedir. Ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri, dünyayı temsil etmiyor. Bildiğiniz gibi işte Avrupa'dan orada ki ben Rusya'yı da Avrupa'dan sayıyorum, üç üye var. Amerika orada. Diğer tarafta bir de Asya'dan Çin var. Dünyanın diğer yerinden yok. Bir de işin diğer kültürler boyutuna geliyorum, inançlar boyutuna geliyorum, mesela bu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyindeki daimi üyelerin içerisinde bir tane halkı Müslüman olan ülke yok. Veya farklı dinlerden yok. Bunlar Birleşmiş Milletler ifadesine bir defa terstir. Dolayısıyla dünya 5'ten büyük. Öyleyse 5'ten büyük olan dünya ne yapacak, bu işi çözmesi lazım. Ben bir Cumhurbaşkanı olarak bunu görürüm veya görmem ama her yerde bunu anlatmaya devam edeceğim."

        "Siyaset ne yazık ki bilimsel temelli olarak veyahut da halkların dilini gündeme getirmek suretiyle sürecini çalıştırmıyor" diye konuşan Erdoğan, "Sesleniyorum, diyorum ki siyaseti, diplomasiyi, ticareti bir kenara bırakın. Bu bölgelerdeki sadece insani sorun dahi tüm insanlığı, tüm insanlığın vicdanını yakacak kadar maalesef büyüktür. Çocuklar ölürken bunu seyreden hiç kimse masum değildir. Kadınlar ölürken, kadınlar en vahşice işkencelere maruz kalırken bunu seyretmekle yetinen hiç kimse masum değildir" değerlendirmesinde bulundu.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ölenler Ortadoğulu, ölenler Müslüman, ölenler bizden çok uzakta diye kendisini teselli etmeye çalışanlar varsa bu bahanelerin de gayriinsani olduğunu, ırkçı ve ayrımcı olduğunu burada özellikle vurgulamak istiyorum" diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ