Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa İstanbul'da 'sarı toz' alarmı! Kanada Başkonsolosluğu'nda alarm

        Gökay USANMAZ/Serkan AKKOÇ-Müslim SARIYAR-İSTANBUL

        İstanbul'daki Almanya, Kanada ve Belçika Başkonsoloslukları'na içinde sarı renkli toz bulunan zarf yollandı. Başkonsolosluk binaları boşaltıldı. AFAD Kimyasal, Biyolojik, Radyoloji ve Nükleer (KBRN) ekipleri NBC saldırısı önlemi alındı. Zarflarla temas eden personel hastaneye götürüldü. Alınan numuneler Sağlık Bakanlığı'na gönderildi.

        Sağlık Bakanlığı, Kanada Konsolosluğundan 10 kişi, Belçika Konsolosluğundan 4 kişi ve Almanya Konsolosluğundan 2 kişi olmak üzere 16 kişinin Bakırköy Dr. Sadi Konuk EAH Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniğinde gözlem altında tutulduğunu bildirdi.

        KANADA BAŞKONSOLOSU DA GÖZLEM ALTINDA

        Bakırköy Dr. Sadi Konuk Devlet Hastanesi'nden yapılan açıklamada,"sarı toz" şüphesi üzerine gözlem altında bulunanlar arasında Kanada Başkonsolosu'nun da bulunduğu belirtildi

        .

        SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

        Sağlık Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada şöyle:

        Kanada'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda açılan bir zarfın içindeki şüpheli toz madde ile teması olan kişiler Bakanlığımız Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesine ivedilikle nakledilmiştir.Şüpheli toz maddeye maruz kaldığı bildirilen, Kanada Konsolosluğu’ndan 10 kişi (2’si üst düzey yetkili, 8 çalışan), Belçika Konsolosluğu’ndan 4 kişi ve Almanya Konsolosluğundan 2 kişi olmak üzere toplam 16 kişi Bakırköy Dr. Sadi Konuk EAH Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniğinde gözlem altında tutulmaktadır.

        Hastalarımızın genel durumları iyi olup, alınan numunenin kesin sonucu çıkana kadar izole bir odada gözlem altında tutulmaya devam edilecektir.Şüpheli zarftan alınan numuneler Ankara’daki Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarı’nda incelemeye alınacaktır. Numune sonuçlarının 27 Ekim 2014 Pazartesi günü ilgili kurumlar ve kamuoyuna açıklanması planlanmaktadır. Kamuoyunun bilgisine sunulur.

        SARI ZARFTA SARI TOZ PANİK YARATTI

        İlk olarak Şişli 4.Levent'te bulunan TEKFEN binasının 16. katındaki Kanada Başkonsolosluk binasına dün sabah posta yoluyla sarı bir zarf getirildi. Personel tarafından açılan sarı zarfın içerisinden sarı renkte bir toz olduğu görüldü. Kimyasal toz olabileceği endişesi ile konsolosluk görevlileri hemen polise haber verdi.

        TOZUN KİMYASAL OLUP OLMADIĞI ARAŞTIRILIYOR

        Olay yerine bomba uzmanları, olay yeri inceleme ekipleri geldi. Ardından da İstanbul İl AFAD Kimyasal, Biyolojik, Radyoloji ve Nükleer (KBRN) ile Sağlık Bakanlığı Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri ulaştı. AFAD görevlileri, zarfın bulunduğu odada bulunan ve zarfı açan personele, kimyasal saldırılarda kullanılmak üzere üretilen özel giysiler giydirdi. Olası bir sağlık sorununa karşı bir ambulansta hazır bekletildi. Polisin olay yerinde yaptığı tespitlerin ardından konsoloslukta bulunan 7 görevli sağlık taramasından geçirilmek üzere binadan çıkartılırken, AFAD ekipleri özel giyisiler giyip içeri girdi. Saat 09.00'dan itibaren başlayan inceleme öğle sonrasına kadar devam etti. Polis yaptığı ilk incelemelerde tozun safran tozu olabileceği yönünde tespitlerde bulundu. AFAD yaptığı açıklamada, "Başkonsolosluktan alınan bilgiye göre; zarfı açan 1 kişi doğrudan, aynı ortamda bulunan 6 kişi ise dolaylı olarak maddeye maruz kaldı" dedi.

        BELÇİKA VE ALMANYA BAŞKONSOLOSLUĞU'NDA DA TOZ PANİĞİ YAŞANDI

        Kanada Başkonsolosluğu'ndaki inceleme sürürken Almanya ve Belçika Başkonsoloslukları'na da sarı zarf içerisinde sarı renkli toz gönderildi. Bunun üzerine iki başkonolosluk binasına çok sayıda polis sevk edildi. Güvenlik şeridi çekildi. Personel tahliye edildi.AFAD KBRN ekipleri, şüpheli zarfarı teslim aldı. Alman Başkonsolosluğu'nun bahçesi ilaçlandı. Başkonsolosluğa işlem için gelenler geri gönderildi. Sağlık ekibi hazır tutuldu. Olay yeri inceleme ve bomba uzmanları ile AFAD görevlileri, binalarda inceleme başlattı.

        BİYOLOJİK SALDIRI ÖNLEMİ ALINDI

        Kanada Başkonsolosluğu'ndan 7 , Belçika Başkonsolosluğu'ndan 2 olmak üzere toplam 9 personel tozla dolaylı olarak temas ettikleri gerekçesiyle dezenfekte edildikten sonra İstanbul'da biyolojik ve kimyasal saldırılarda tedavi için eğitimli personeli bulunan pilot hastane Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildi. Ambulans görevlilerinin yanlışlıkla Acil Servis'e getirdiği konsolosluk görevlilerini maskeli ve giysilerin içinde gören hastalar büyük panik yaşadı. Acil servis koridorlarındaki hastalar ve hasta yakınları, hastaneden burun ve ağızlarını elleriyle kapatarak kaçtı. Acil servise yanlışlıkla getirilen konsolosluk görevlileri, ikinci kez ambulanslara bindirilerek hastanenin özel tetkik odasına götürüldü.

        NUMUNELER ANKARA'DA İNCELENECEK

        Alınan numuneler, Ankara'da Hıfzıssıhha Laboratuvarları'nda incelenmek üzere Sağlık Bakanlığı ekiplerine teslim edildi.

        POLİS GÖNDERENLERİ ARIYOR

        İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün, zarfların kim tarafından ve nereden gönderildiğini tespit etmek amacıyla inceleme başlattı.

        AFAD'DAN AÇIKLAMA

        Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi:

        "Kanada'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda açılan bir zarfın içinden sarı renkte toz maddesi çıkması üzerine AFAD Kimyasal, Biyolojik, Radyoloji ve Nükleer (KBRN) ekipleri hızla olaya müdahale etti.KBRN ilk müdahale ekiplerinin olay yerine intikali sırasında, AFAD Merkez KBRN Ekibi koordinasyonu sağlayarak konsolosluk yetkililerine alınması gereken ilk tedbirler hakkında bilgi verdi. Olay yerine ulaşan İstanbul İl AFAD KBRN ekipleri, şüpheli zarfı prosedürlerine uygun olarak gerekli işlemlere tabi tuttu. Zarfın açıldığı odanın havalandırma sistemi kapatılarak maddeyle temasa geçmiş olabilecek kişilerin kattan ayrılmamaları sağlandı; çapraz kontaminasyon engellendi. Başkonsolosluktan alınan bilgiye göre; zarfı açan 1 kişi doğrudan, aynı ortamda bulunan 6 kişi ise dolaylı olarak maddeye maruz kaldı. Olay yerine ulaşan KBRN İlk Müdahale Ekipleri numune alma işlemini tamamladı; alan ve kişi dekontaminasyon işlemleri ise devam ediyor. Olay yerinde hazır bulunan UMKE Ekipleri, madde ile temasa geçmiş olabilecek kişilere gerekli tıbbi desteği sağlamaktadır. İstanbul İl AFAD KBRN ekibi tarafından alınan numunelerin güvenliği sağlandı ve Ankara'da Hıfzısıhha laboratuvarlarında incelenmek üzere Sağlık Bakanlığı ekiplerine teslim etti."

        ABDBAŞKONSOLOSLUĞU'NA DA SARI TOZ GİTTİ! İLK BULGU ŞARBON!

        ABD İstanbul Başkonsolosluğu'nda da dün 'sarı toz' paniği yaşandı. İstinye'deki başkonsolosluk binasına dün saat 12.30 sıralarında kargo ile sarı bir zarf geldi. Zarfın içinden sarı toz bulunduğu görüldü. Bunun üzerine burada da alarm verildi. AFAD görevlileri ve polis başkonsolosluğa akın etti. Başkonsolosluk görevlileri, sarı toz incelemesini kendi merkezlerinde yaptı. Ardından da ilk bulgunun 'şarbon' olduğunun tespit edildiği öne sürüldü.Söz konusu sarı zarf ve tozun ABD'ye gönderileceği öğrenildi.Zarfların tamamının tüm başkonsolosluklara kargo ile gönderildiği ifade edildi.

        FRANSIZ BAŞKONSOLOSLUĞU BOŞALTILDI

        Fransa İstanbul Başkonsolosluğu'nda sarı zarf içinde sarı toz gönderildi. Hemen bina boşaltıldı. Ardından AFAD ekipleri zarfı teslim aldı. Dezenfekte işleminin ardından da başkonsolosluk tatil edildi

        İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

        İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklama "Kanada, Belçika, Almanya, ABD ve Fransa Başkonsolosluklarına gönderilen zarfların içinde şüpheli toz görüldüğü bilgisinin alınması üzerine İstanbul AFAD Kimyasal, Biyolojik, Radyoaktif ve Nükleer (KBRN) ekipleri tarafından gerekli çalışmalar başlatılmıştır.KBRN ekipleri halen Fransa Başkonsolosluğunda dekontaminasyon çalışmalarına devam etmektedir." denildi.

        ABD Başkonsolosluğundaki şüpheli zarf, Başkonsolosluk personeli tarafından izole bir şekilde açılmadan muhafaza ediliyor. Sağlık ekipleri olay yerine gönderildi. KBRN ekipleri Fransız Konsolosluğu'ndaki incelemeyi bitirdikten sonra yönlendirilecek.

        PTT'DE İNCELEME

        PTT'nin Galatasaray şubesine gelen AFAD ve UMKE ekipleri, postanede şüpheli zarf olup olmadığına yönelik inceleme yaptı.

        Şubeye saat 17.30 civarında intikal eden İstanbul İl AFAD Kimyasal, Biyolojik, Radyoloji ve Nükleer (KBRN) ile Sağlık Bakanlığı Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri, postanede incelemede bulundu.

        Yaklaşık 20 dakika süren incelemenin ardından ekipler, herhangi bir şüpheli paket ya da zarfa rastlanmadığından postane şubesinden ayrıldı.Uygulamanın, posta kutusu bulunan yerlere yönelik genel bir incelemenin parçası olduğu öğrenildi. Öte yandan, Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, konsolosluklara bu tür zarflar konusunda dikkatli olunması yönünde uyarıda bulunuldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ