Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kaybolan çocuk mesajla aranacak, emniyetten yeni uygulama

        Türkiye’nin kanayan yarası olan kayıp çocukların bulunması için yeni bir proje hayata giriyor. İçişleri Bakanlığı’nca yaklaşık 5 aydır yürütülen ‘Kayıp Alarmı’ projesinde sona gelindi. Vatan'da yer alan habere göre, geçen hafta İçişleri Bakanı Efkan Ala, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na verdiği brifingde sistemin testlerinin başarıyla tamamlandığını bildirdi. Projeyi başarılı bulan Davutoğlu ise “Kayıp Alarmı en kısa sürede hayata geçirilsin” talimatı verdi.

        SMS VE MMS...

        ABD’de uygulanan ‘Amber Alarmı’ adlı sistemin benzeri olan proje emniyet ile vatandaşın kayıp çocuklarla ilgili vakalarda işbirliğine odaklanıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı’nca yürütülen proje, ilk olarak kaybolan çocukların resimleri ve eşkal bilgilerinin aileler tarafından en yakın polis birimine iletilmesiyle çalışmaya başlıyor. Hızlıca Kayıp Alarmı birimine iletilen bilgiler çocuğun kaybolduğu semtteki tüm telefon kullanıcıların listesine SMS (kısa mesaj) ve MMS (görüntülü mesaj) olarak iletilecek. Kaybolan çocuklarla ilgili tüm işlemleri Emniyet Genel Müdürlüğü’nde özel oluşturulan bir ekip takip edecek.

        MESAJ KİLİTLEYECEK

        Çocuğu kaçıran şüpheli şahıslara ait eşkal bilgisi, araç rengi, markası ve plakası da cep telefonlarına gönderilecek. Mesaj gittiği telefonları okunana kadar kilitleyecek. Kullanıcılar polisten gelen bu mesaja bakmadan telefonlarını açamayacak. Halkın vereceği anlık bilgilerle kaybolan çocuğun bölgeden uzaklaşmadan bulunması amaçlanıyor.

        ÇOCUĞUN SAÇ TELİNİ MUTLAKA SAKLAYIN

        Emniyet yetkilileri 3 bin 170’ten fazla çocuğun kayıp olduğu Türkiye’de kayıpların bulunmasında en önemli durumun hemen polise haber vermek olduğunu belirtiyor. Özellikle 0-12 yaş grubundaki çocuklarda ailelerin ilk etapta bulamadığı çocukları için aramaya başlamadan polise haber verilmesi gerektiğini vurgu yapılıyor. Vatandaşın kayıp ihbarı yapmadan 24 saat beklemesi gerektiği gibi yanlış bir bilgiyle hareket ettiği belirten yetkililer özellikle çocuklara ait yakın dönemde çekilmiş fotoğraf ile DNA tespitinde kullanılacak saç tellerinin aileler tarafından saklanması gerektiğine dikkat çekiyor.

        ‘AMBER ALARMI...’

        1996’da ABD’nin Teksas eyaletindeki Arlington şehrinde bisiklete binerken arabalı bir kişi tarafından kaçırılan 9 yaşındaki Amber Hagerman tüm aramalar sonucunda dört gün sonra ölü bulundu. Polis kayıtlarında Amber’ın 8 dakikalık bir sürede kaçırıldığı ortaya çıkınca Amber’in annesi Donna Norris hukuk mücadelesi başlatarak çevredeki herkesi kayıp çocuk konusunda bilgilendiren bir sistem kurulmasına öncülük etti. ABD ile bir çok AB ülkesinde kullanılan sistemde bir çocuk kaçırıldığı zaman şüpheli kişi ya da araçla kaçırılan çocuğun fotoğraf ve bilgileri tüm TV ve radyolarda halka iletiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ