Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Bakanlar Kurulu sona erdi, Bakanlar Kurulu sonrası önemli açıklamalar

        HABERTURK.COM

        Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi.Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen toplantı, yaklaşık 4,5 saat sürdü.

        Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, toplantı sonrası açıklamalarda bulundu. Arınç, çözüm sürecine ilişkin "Çözüm sürecine mecbur ve mahkum değiliz. Çözüm süreci başarısız olursa bunun altında herkes kalır, bitiren taraf biz olmayacağız" dedi.

        Arınç, PKK'nın gas ettiği patlayıcı yüklü kamyon ile ilgili olarak ise "Silopi İlçesi Aksu Köyü mevkiinde PKK tarafından gasp edilen patlayıcı madde olayı var. 3 araçtan bir tanesine terör örgütü mensupları tarafından el konulmuş ve Cudi Dağı istikametine götürülmüştür. Olayın öğrenilmesinin ardından bölgeye insansız hava aracı davet edilmiş ve taarruz helikopterleri sevk edilmiştir" ifadelerini kullandı.

        Arınç'ın açıklamalarından satır başları:

        "ACİL DURUM KOORDİNASYON MERKEZİ OLUŞTURULDU"

        Herhangi bir bakan üzerinden bir sunum olmadı. Son yaşanan şiddet olayları ve bazı ölümlerin vuku bulması kamuoyununda da yakınen takip edildiği için Başbakanımızın 6-7 Ekim'de Türkiye'de takip edilen olaylar sonrasında İçişleri Bakan Yardımcısı başkanlığında acil durumlarda koordinasyon yapmak üzere bir heyet teşkil edilmişti. Kurumsal bir nitelik kazandırdık.

        Sayın Başbakanımızın imzasıyla bir genelgeyle acil durumlarda koordinasyonu teşkil etmek üzere Başbakanlıkta bir birim oluşturduk. Başbakanlık Koordinasyon Merkezi, Başbakanımızın talimatıyla faaliyete geçecek, acil duruma neden olan gelişme ortadan kalkınca da faaliyetlere son verecek.

        Bingöl'de Emniyet Müdür Yardımcısı ve bir emniyet amirimizin şehit edildiğini biliyoruz. Olay üzerine yapılan operasyonlarda da yakalananlar ve etkisiz hale getirilenler olmuştu. Daha sonra maalesef Yüksekova'da sivil giyinimle şehre çıkan bir uzman çavuşumuz ve 2 erimiz alçakça şehit edildi. Onun üzerine yapılan adli soruşturma sırasında da faillerden birisi yakalandı, ikisinin de yakalanmasının an meselesi olduğunu söyleyebilirim.

        Aynı zamanda bir geçici köy korucusunun da bir ay kadar önce kaçırıldıktan sonra Bitlis tarafında bir direğe bağlanmak suretiyle alçakça şehit edildiğini biliyoruz. Bütün bu olaylarla ilgili olarak anlık müdahaleler yapılmıştır. Fail veya failler yakalanmıştır veya yakalanmak üzeredir.

        Bundan sonra alınması gereken ek tedbirler ilgili bakanlarımız tarafından bir kez daha gözden geçirilmiştir. Dış olaylarla ilgili de hepimizin günlerdir takip ettiği konularla ilgili arkadaşlarımızın sorularına cevaplar verildi.

        PKK'NIN GASP ETTİĞİ PATLAYICI

        Silopi İlçesi Aksu Köyü mevkiinde PKK tarafından gasp edilen patlayıcı madde olayı var. 3 araçtan bir tanesine terör örgütü mensupları tarafından el konulmuş ve Cudi Dağı istikametine götürülmüştür. Olayın öğrenilmesinin ardından bölgeye insansız hava aracı davet edilmiş ve taarruz helikopterleri sevk edilmiştir. Bu madenin güvenliğinin yetersiz olduğu ortaya çıkmıştır. Bu kadar kapsamlı bir arama tarama ile Cudi Dağı’na varmadan yakalanacaklarını tahmin ediyoruz. Patlayıcı madde miktarı 400 kg civarında. Esasen nakledilen patlayıcı madde miktarı bunun 3 katıdır. Eğer bölgede güvenlik güçlerimiz bulunsaydı, böyle bir sevkiyatın özel güvenlikle olmayacağı biliniyor olsaydı bu durumla karşılaşılmayacaktı.

        "ÇÖZÜM SÜRECİ ÇOK ÖNEMLİDİR AMA..."

        Sayın Başbakanımızın bugün itibariyle neredeyse iki ayı doldu. İki aydan bu yana Sayın Başbakanımız çözüm süreci ile kamu güvenliğinin birbirinin alternatifi olmadığını izah ediyor. Kamu düzeninin mutlak anlamda sağlanması ayrı bir konu. 6-7 Ekim olaylarında rastladığımız gibi cana ve mala kast eden olaylar terör olaylarıdır ve bunun azına da çoğuna da tahammülümüz yoktur. Başbakanımız bunu iki aydan bu yana her defasında söylüyor. Çözüm süreci var diye bunları makul göstermeye çalışan hiç kimseyi dinlemeyiz. Türkiye’de can ve mal emniyeti olmayacaksa, ister çözüm süreci olsun ister başka bir şey olsun, hiçbir şeyi tartışmayız. Çözüm süreci çok önemlidir ama bu hiçbir zaman insanımızın sokağa çıkarken korku duyması için sebep değildir.

        KOBANİ'YE PEŞMERGE GEÇİŞİ

        Kobani'ye girmek bizim düşüncemiz değildir, orada yaşayanların da talebi değildir.Suriye'nin içindeki meşru muhalif güçler bu konuda bir çalışma yapabilir. K.Irak'taki Bölgesel Yönetim ile Türkiye ilişkileri iyidir. Peşmerge de onların güçleridir.

        Peşmergelerin geçişi konusunda Hükümetin tezkere ile alınmış yetkisi var, ne zaman kullanılacağını şu an söyleyemem.

        ÇÖZÜM SÜRECİ

        Çözüm süreci bahanesiyle "bize Sekreterya'dan bahsedin" derlerse yüzlerine bile bakmayız. Kim ne adım atacaksa, o adım atıldıktan sonra bunlardan bahsedebiliriz. Çözüm sürecini bu aralar ağzımıza almama gibi bir ihtiyat içinde olabiliriz. Çözüm sürecine mecbur ve mahkum değiliz. Çözüm süreci başarısız olursa bunun altında herkes kalır, bitiren taraf biz olmayacağız.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ