Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Paralel operasyonu'nda yeni dalga, Mersin'de Paralel yapı operasyonu

        Beycan ÜÇKARDEŞ/ HABERTÜRK HABER MERKEZİ

        Mersin'de aralarında vali, vali yardımcısı, hakim, emniyet mensubu, siyasiler, bürokratlar ve iş adamlarının da bulunduğu 123 kişiyi yasadışı yollarla ve usulsüz dinledikleri gerekçesiyle 16'sı daha önce meslekten ihraç edilen 27 emniyet mensubuna yönelik operasyon düzenlendi. Operasyonda 23 kişi gözaltına alınırken, aralarında Mersin Emniyet Müdürlüğü eski istihbarat şube müdürlerinin de bulunduğu 4 kişinin adreslerinde bulunamadığı belirtildi.

        Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz aralık ayında İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın 'Güneyde bir il dinlendi' açıklaması sonrasında, bu kentin Mersin olduğu ortaya çıkmış ve konuyla ilgili idari soruşturma başlatılmıştı. 10 ay süren hazırlık soruşturmasının ardından aralarında emniyet müdür yardımcısı, şube müdürü, komiser ile polis memurlarının bulunduğu 27 emniyet mensubu için gözaltı kararı alındı. Fiziki takip altında olan, Mersin ve başka illerde görevli, bir kısmı meslekten uzaklaştırılmış emniyet mensuplarına sabah erken saatlerde operasyon düzenlendi. Operasyon kapsamında 23 emniyet mensubu evlerinde gözaltına alındı.

        Meslekten ihraç edilen Mersin Emniyet Müdürlüğü Eski İstihbarat Şube Müdürleri Ali Çengelci ile Ali İhsan Kaya, İstihbarat Komiserleri İlyas Avcı ve Yavuz Efe adreslerinde bulunamadı. Kaya, Avcı ve Efe öğleden sonra avukatları ile emniyete gelerek teslim olurken Ankara'da olduğu öğrenilen Çengelci'nin avukatı ile birlikte Mersin'e gelerek teslim olacağı öne sürüldü.

        Gözaltına alınan 23 emniyet mensubunun aileleri emniyet müdürlüğü binası önünde toplandı. Çeşitli sloganlar atan aileler, yakınlarına destek amaçlı bekleyişlerini sürdürüyor. Mersin Emniyet Müdür Yardımcılığı görevini yürütürken meslekten ihraç edilen Yurt Atayun'un kardeşi açığa alınan polis müdürü Anadolu Atayun da ailelere destek verdi.

        VALİLİĞİN SORUŞTURMA İZNİ VERME GEREKÇESİ

        Mersin Valiliği İl İdare Kurulu Müdürlüğü'nün emniyet mensupları hakkında soruşturma izni verme gerekçesinde "haklarında soruşturma yapılanlar dinlemelerin hakim kararına istinaden yapılmış olmasından hareketle usulsüzlük bulunmadığını ileri sürmekte iseler de, teknik takip ve izleme formunda yazılı gerekçelerin mevcudiyetine, dinleme yapılmasını gerektirecek emarelerin varlığına dair bilgiler bulunmadığından, bu kapsamdaki dinlemelerin, alınan yetkili/görevli hakim kararlarının dayanakları itibariyle usulsüz olduğu" belirtildi. Soruşturma izninin gerekçesinde polislerin organize suç örgütü kapsamında öngörülen azami süre boyunca GSm telefon hattı üzerinden, bu sürenin dolmasının ardından GSM hattının takılı olduğu cihazın İMEİ numarası üzerinden, yasada öngörülen sürenin dolmasını takiben ise terör örgütü kapsamında usulsüz ve hileli dinlemeler gerçekleştirdikleri kaydedildi.

        Gözaltına alınan emniyet mensuplarının listesi

        - Şevki Pekdemir- İstihbarat Şube eski Müdür Yardımcısı

        - Hakan Işılak- İstihbarat Şube eski Müdür Yardımcısı

        - Ali Tozcu- İstihbarat Şube'de emniyet amiri

        - Ziya Albayrak- İstihbarat Şube'de emniyet amiri

        - Koray Gün- İstihbarat Şube'de emniyet amiri

        - İlyas Işık- İstihbarat şube eski komiseri

        - Yunus Sezgin- İstihbarat Şube eski komiseri

        - Mustafa Cihan- İstihbarat Şube komiser yardımcısı

        - Barış Yıldırım- İstihbarat Şube komiser yardımcısı

        - Mustafa Keklikçi- İstihbarat Şube eski komiser yardımcısı

        - İsmail Aydoğdu- İstihbarat Şube eski polis memuru

        - Akın Yaşkeçeli- İstihbarat Şube polis memuru

        - Faruk Yiğit- İstihbarat Şube eski polis memuru

        - Ali Yıldırım- İstihbarat Şube polis memuru

        - İbrahim Demir- İstihbarat Şube eski polis memuru

        - Gökhan Kotan- İstihbarat Şube eski polis memuru

        - Aziz Yılmaz- İstihbarat Şube eski polis memuru

        - Mehmet Altaş- İstihbarat Şube eski polis memuru

        - Ökkeş Serdar Durak- İstihbarat Şube polis memuru

        - Ahmet Yılmaz- İstihbarat Şube polis memuru

        - Mustafa Balcı- İstihbarat Şube polis memuru

        - Murat Duraker- İstihbarat Şube polis memuru

        - Sedat Yıldız- İstihbarat Şube eski polis memuru

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ