Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Cumhurbaşkanı Erdoğan: IŞİD değil DAİŞ Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar

        Erdoğan, "Bir defa İslam anlam itibariyle anlamı barış olan 'sin' kelimesinden türemiştir. Anlamı barış olan din asla teröre müsaade etmez. Dikkat edin IŞİD'i de kullanmıyorum, DAİŞ'ı (AlDevlet-Al-IslamiyaFil Irak WelŞam)kullanıyorum. Çünkü bunlar terör örgütüdür." dedi.

        Öte yandan bir gazetecinin, "Mustafa Kemal Atatürk'ün mirasıyla ilgili bir soru sormak istiyorum. Bir cumhurbaşkanlığı sarayı inşa ettirdiğinizi biliyoruz... Atatürk'ün mirası hakkındaki görüşlerinizi, laik devlet görüşleriniz, cumhuriyetin mirasıyla ilgili düşüncelerinizi alabilir miyim?" şeklindeki sorusuna Erdoğan, "Kusura bakmayın da şimdi Gazi Mustafa Kemal'in zamanında veya daha sonra yapılmış olan ki şu anda kullanılan cumhurbaşkanlığı köşkü, Gazi Mustafa Kemal'in hizmet verdiği köşk değildir. Soruyu sorarken maalesef işi iyi bilerek sormuyorsunuz" diye cevap verdi.

        İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;

        Kobani bölgede yaşanan trajedinin çok cüzi bir kısmıdır bunun da istismarı yapılmaktadır. Ne var burada acaba? Petrol mü var, altın mı var, elmaslar mı var? Bunun üzerinde durmak gerekir. Bugün Kobani'yi bombalayanlar koalisyon güçleri. Açık söylüyorum, dost acı söyler.

        Bakınız Hama vurulmuştur sesleri çıkmamıştır, Humus vurulmuştur sesleri çıkmamıştır, bütün onlar vurulurken sesleri çıkmayanlar acaba Türkiye'nin sınırındaki Kobani ile ilgili niye bu kadar aceleci? Onlar için stratejik önemi nedir? Benim sınırımda burası. Eğer stratejik bir konumu olacaksa benim için olmalı. 200 bin insan oradan çıkmış vaziyette.

        "PYD TERÖR ÖRGÜTÜDÜR DEDİM"

        Dediler ki PYD'ye silah yardımı yapmamız lazım. Bende kendilerine dedim ki yanlış yaparsınız, çünkü PYD bir terör örgütüdür. Şu anda zaten orada halk bizde, Kobani'de bin iki bin tane savaşçı var. Bu attığınız silahlar DAİŞ'in eline geçerse bunu neyle izah edeceksiniz. Ne oldu? Atılan silahların bir bölümü DAİŞ'in eline geçti.

        "BUGÜN KOBANİ'Yİ KURTARIRSINIZ YARIN..."

        Batı'nın Ortadoğu'ya karşı sergilediği çifte standartlı durum vicdanları etkiliyor. Bu tutum son bulmadığı, küresel adalet tesis edilmediği müddetçe, Ortadoğu'da ve diğer bölgelerde bu tahribat artacaktır. Batı da bu tahribattan uzak kalmayacaktır. Avrupa'nın bu tehlikeyi görmesi gerekiyor. Bugün Kobani’yi kurtarırsınız yarın başka Kobani’ler çıkar. PKK’ya yeşil ışık yakılırken, bu terör örgütüne kırmızı ışık yakılması samimiyetin sorgulanmasına neden olur.

        Suriye’de 300 bin insanın öldürülmesine ses çıkarılmaması adaletin sorgulanmasına neden olur. AB bunu Türkiye ile başarabilir. Türkiye’nin ekonomik gücüyle birlikte tarihi birikiminden istifade edebildiği ölçüde büyüyebilecektir.

        "KÜRT KÖKENLİ KARDEŞLERİMİZ ÖLDÜRÜLDÜ"

        Çözüm süreci tahrik ve provokasyonlara rağmen devam ediyor. Çözüm sürecine en büyük saldırı Kobani bahanesi ile geçtiğimiz hafta sergilendi. 40 vatandaşımız hayatını kaybetti. Bunlar PKK'nın katlettiği Kürt kökenli vatandaşımızdır. Can kayıplarının yanında binalar yakıldı, yıkıldı. Belediye otobüsleri de aynı şekilde.

        'CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI' SORUSUNA YANIT: SORUYU SORARKEN MAALESEF İŞİ İYİ BİLEREK SORMUYORSUNUZ

        "Mustafa Kemal Atatürk'ün mirasıyla ilgili bir soru sormak istiyorum. Bir cumhurbaşkanlığı sarayı inşaa ettirdiğinizi biliyoruz. Geleneksel cumhurbaşkanlığı köşkünden başka bir konumda yer alıyor. Türk gazetelerinden birisi 'Tarihiyle uyuşmayan bir saray' diye başlık attı. Avrupa'ya bağlılıkla sizin görüşleriniz arasında bir paralellik var mıdır yoksa bir değişiklik mi söz konusudur. Atatürk'ün mirası hakkındaki görüşlerinizi, laik devlet görüşleriniz, cumhuriyetin mirasıyla ilgili düşüncelerinizi alabilir miyim?" şeklindeki soruyu Erdoğan, "Kusura bakmayın da şimdi Gazi Mustafa Kemal'in zamanında veya daha sonra yapılmış olan ki şu anda kullanılan cumhurbaşkanlığı köşkü, Gazi Mustafa Kemal'in hizmet verdiği köşk değildir. Soruyu sorarken maalesef işi iyi bilerek sormuyorsunuz" diye yanıtladı.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisinin oturduğu ve hizmet verdiği yerin, Gazi Mustafa Kemal'in hizmet verdiği yer olmadığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

        "Onun yanı başında 'Pembe Köşk' diye adlandırılan bir yerdir. Biz, şimdi bu yeni yaptığımız yere geçerken başbakanlık binamız hizmete çok elverişli olmadığı için Başbakanımızı şu anda benim hizmet verdiğim yere alacağız. Pembe Köşk'ü de büyük ihtimalle Gazi Mustafa Kemal ile alakalı Ankara'da bir müze haline getirmek ve oturduğu yeri ondan kalan bütün objeleri de orada toplamak suretiyle Pembe Köşk'ü daha anlamlı kılabilecek bir adımı da böylece atmış olacağız. Şu anda yeni cumhurbaşkanlığı sarayı da cumhurbaşkanlığının hizmetlerine mevcut yer el vermediği için zaten oraya taşınmıştır."

        "Yeni Türkiye" anlayışının olduğunu ve Yeni Türkiye'ye hizmet verecek binaların da buna göre yapılması gerektiğine işaret eden Erdoğan, "Yeni yer, yine bizim mimari üslubumuza çünkü Türkiye bir medeniyetin varisidir. Nasıl ifade ediyorsunuz, 'Atatürk'ün mirasları' diyorsunuz, işte biz Selçuklu, Osmanlı bakiyesi üzerine gelmiş bir ülkeyiz. Dolayısıyla burada bizim bir mimari anlayışımız var ki Ankara, Selçuklu'nun payitahtı olmuş bir yerdir. Dolayısıyla burada böyle bir mimariyi ortaya koyabilecek bir adımı aynı zamanda Osmanlıyı, modern mimariyi işlenecek şekilde gayet güzel bir eseri ortaya çıkarmış olduk. Sizi de misafir etmek isterim, gelip görmenizde fayda var. Gördüğünüzde de 'gayet güzel bir hizmet mekanı olmuş' diyeceğinize inanıyorum" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ