Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Abdullah Cömert'in ölümüne ilişkin davada savcı uyukladı iddiası

        Mahmut ACARÖZ / BALIKESİR

        Gezi Parkı olaylarını protesto ederken başına gelen biber gazı kapsülüyle yaşamını yitiren Abdullah Cömert'in davası güvenlik gerekçesiyle nakledildiği Balıkesir'de yapıldı. Balıkesir Adliyesi önünde 1000'e yakın polis geniş güvenlik önlemi aldı. Abdullah Cömert'in annesi Hatice Cömert "Hasta halimle evladımın katilerinden hesap sormak için Balıkesir'e geldim" dedi. Duruşmaya katılan Cömert'in 70 avukatı davanın 1300 kilometre uzaklıktaki Balıkesir'e alınmasına tepki gösterdi, sanığın neden duruşmaya getirilip sorgulanmadığını sordu.

        Güvenlik gerekçesiyle Hatay'dan Balıkesir'e alınan Abdullah Cömert davası Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde geniş güvenlik önlemleri altında görülmeye başlandı. Balıkesir, Hatay, çevre il ve ilçelerden gelen onlarca sivil örgütü temsilcileriyle birlikte CHP Genel Başkan Yardımcısı Kenan Tanrıkulu ve CHP milletvekilleri de duruşmayı izlemek için Balıkesir Adliyesi'ne geldi. Polis adliye çevresindeki yoları trafiğe kapatırken ilçelerden gelen takviye kuvvetlerle birlikte 1000'e yakın polis duruşmanın yapıldığı adliye binası civarında kuş uçurtmadı.

        "AVUKATLARIN SALONA GİRİŞİNDE SORUN YAŞANDI"

        Abdullah Cömert'in yaklaşık 70 avukatı ve aile yakınları 2. Ağı Ceza Mahkemesi duruşma salonuna girişte sıkıntı yaşadı. Bir grup avukat salona girdikten sonra mahkeme salonu kapısı kapatılınca dışarıda kalan avukatlar tepki göstererek duruşma salonunun kapısını yumrukladı. Kısa bir süre sonra kapı açılarak dışarıda kalan avukatlar da salona alındı.

        Duruşma başında müdahil avukatları ısrarla mahkeme başkanından kamera kaydı alınması talebinde bulundu ve taleplerinin zabıtlara geçirilmesini istedi. Mahkeme Başkanı Kemal Yılmaz avukatların ısrarları sonucu yardımcıları ile birlikte salondan ayrılarak yandaki odaya geçti. Kısa bir süre sonra tekrar mahkeme dönen Hakim Yılmaz duruşmaya devam etti. Abdullah Cömert'in avukatlarının ve davaya müdahil olan yakınlarının isimlerini tutanağa geçiren Hakim Kemal Yılmaz, "Sanığın savunmasını alacağız, müştekilerin kimlik tespitlerini yapıp şikayetlerini alacağız"dedi.

        "DAVANIN BALIKESİR'DE GÖRÜLMESİ YANLIŞ"

        Cömert'in Avukatı Hatice Can, mahkeme hakiminin Hatay'daki ilişkileri ve yaşanan olayları anlayabilmesi için yaşanan süreci anlatmaları gerektiğini söyledi. Can " Dava Hatay'da görülmeli. Bizim davanın naklinden bile haberimiz olmadı. Kaçırılan dosyanın peşinden gidiyoruz. Siz o iklimden tamamen uzakta yaşayan birisisiniz. Sanık çevik kuvvet görevlisi Hatay'dan tayin olacağını biliyordu, nakil talebinde bulundu. Sanık Ahmet Kuş duruşmaya bile katılmıyor. Biz doğrudan yargılama gereği davanın Hatay'da yapılmasını istiyoruz. Sanığın ifadesinin görüntülü alınmasına karşıyız. Mahkeme başkanının sanığı burada sorgulaması gerekiyor" dedi.

        "OĞLUMUN HESABINI SORMAK İÇİN GELDİM"

        Balıkesir Adliyesi'ne Eskişehir'de öldürülen Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel Korkmaz ile birlikte gelen Hatice Cömert, hasta haliyle 1300 kilometre uzaklıktan oğlunun katilerinden hesap sormak için geldiğini söyledi. Cömert " Ben yaşlı, hasta bir kadınım. Ancak Abdullah'ın, sizin hatırınız için, adalet için, hesap sormak için Balıkesir'e geldim. Bu katillere kim cesaret veriyor, kim emir verdiyle Allah onu kahretsin, belasını versin. Bizim evlatlarımızı da hükümet evladı değil mi" dedi. Emel Korkmaz da "Ali İsmail'imin davası Eskişehir'de görülecekti, Kayseri'ye aldılar. Ancak milyonlar yanımızda. Bizi destekleyen herkes, her yerde. Destek veren insanlara teşekkür ediyorum" diye konuştu.

        SAVCI UYUKLUYOR İDDİASI

        Bu arada Cumhuriyet Savcısı Baki Çalışkan'ın duruşma sırasında uyukladığı iddia edildi. Abdullah Cömert'in ailesi ve avukatı buna tepki gösterirken, tartışmalar oldu. Bir izleyicinin savcının uyuklamasını görüntülediği anlaşıldı. Bunu fark eden Baki Çalışkan'ın, mahkeme başkanına bildirmesi üzerine, o izleyici polislerce duruşma salonundan çıkartıldı. Buna tepki gösteren avukatlar da savcının uyumaması için mahkeme heyetinden 'uyarılmasını' istedi.

        "DAVANIN SONUA KADAR TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Balıkesir Milletvekilleri Namık Havutça, Nedret Akova, Gökhan Günaydın, Melda Onur, Hüseyin Aygün, Mahmut Tanal ve Özgür Özel de duruşmayı izledi. Duruşma çıkışı bir açıklama yapan Tanrıkulu ve Havutça, davanın Hatay'dan Balıkesir'e alınmasının yanlış olduğunu ve sonuna kadar takipçisi olacaklarını söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ