Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Habertürk, 'Çalıntı eser operasyonu'nun mahkeme tutanaklarına ulaştı!

        Cemal DOĞAN / Aykut YILMAZ / HT GAZETE

        KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in, “Ucu nereye dayanırsa dayansın, sonuna kadar gidilecek. Cumhuriyet tarihinin en büyük çalıntı eser operasyonu” dediği soruşturmada, Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nden çalınan, kaybolan eserlerin tahmini değerinin 300 milyon TL’ye ulaştığı öğrenildi. HABERTÜRK, şüphelilerin mahkeme tutanaklarına ulaştı. İşte tablo operasyonundan detaylar:

        ‘KİRADA OTURUYORUM’

        -Tutuklanan güvenlik görevlisi Veli T.: Eserlerin çalındığı iddia edilen yerde güvenlik görevlisi olarak çalışıyordum. Bunların çalınmasına göz yumsaydım maddi durumum bu kadar kötü olmazdı. Halen kirada oturuyorum ve çok borcum var.

        -Avukatı: Müvekkilim günah keçisi seçilmiştir. Zira bu eylemler tek başına yapılmayacak kadar zor işlerdir.

        ‘BİLEREK ALMADIM’

        -Antikacı-1: İstanbul’da antika işiyle uğraşırım. Yapmış olduğum telefon görüşmeleri olağan iş görüşmeleridir. Hiçbir alışverişimde hırsızlık malı olan eseri almadım, satmadım ve aracı olmadım.

        -Avukatı: Eserlerin bir kısmının, özellikle şüpheli olanların envarter ve çalıntı kayıtları olmadığından şüphelinin bunu bilmesi mümkün değildir.

        -Antikacı-2: 30 yılı aşkın süredir İstanbul’da antika işiyle uğraşıyorum. Görüşmelerimin tamamı müşterilerle yaptığım günlük konuşmalardır. Ele geçirilen 2 resim müzayedeye girmiş ancak satılamamış eserlerdir. Bunu işadamı vasıtasıyla almıştım. Kesinlikle suçsuzum.

        ‘HIRSIZLIĞA GÖZ YUMMADIM’

        -Müzenin eski müdürü Ömer O.G.: Suçlamayı kabul etmiyorum. Hırsızlık olduğu iddia edilen müzede 2006’da 6-7 ay görev yaptım. O sırada müze kapalıydı. Hırsızlık olayının olduğunu öğrendiğimde gerekli tüm işlemleri yaptım. Suç duyurusunda bulundum. Suçun ortaya çıkarılmasını sağladım. Bu hırsızlığa kesinlikle göz yummadım. Örgüt kurmadım, örgüte üye olmadım.

        -Avukatı: Müvekkilim suçun ortaya çıkmasına yardımcı olmuştur.

        İŞADAMI: İADE ETTİM

        -İşadamı-1: Eserlerden 5’ini de antikacılardan aldım. Araştırdığımda çalıntı kayıtlarının olmadığını öğrendim. Orjinal eserleri parasını ödeyerek aldım. Hırsızlık malı olduğunu öğrendiğimde elimdeki eserleri aldığım yere iade ettim.

        -İşadamı-2: Bu olayları hem polise hem de savcılığa anlattım. Olaylardan dolayı büyük pişmanlık duydum. Yargıya yardımcı olmaya çalıştım.

        -Aracı Ahmet S.: Eserlerin hırsızlık malı olduğunu bilmiyordum. Hatta bunu öğrendikten sonra dosyada gizli tanık olarak geçen şahsa olayları ben anlattım. Birlikte savcılığa gidip ifade vermeyi ben önerdim.

        58 TABLOYA EL KONULDU

        ANKARA Resim ve Heykel Müzesi’nden çalınan ve operasyonla ele geçirilen tablolara ilişkin ayrıntılara HABERTÜRK ulaştı. Aralırında Hoca Ali Rıza, Fikret Mualla, İbrahim Çallı, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Şevket Dağ, Hikmet Onat gibi sanatçıların yapıtlarının da bulunduğu çalınan 302 eserden 58’ine el konuldu. İşte eserlerden bazıları..

        -Hüseyin Avni Lifij: Peyzaj

        -Hikmet Onat: İstanbul Boğazı’ndan

        -Bedri Rahmi Eyüboğlu: Muradiyede Kahve

        -Şevket Dağ: Topkapı Sarayı Kızlar Ağası Dairesi

        -İbrahim Çallı: Bahçede Kadın

        -Halil Paşa: Manzara

        -Hüseyin Zekai Paşa: Cami

        -Hoca Ali Rıza: Çamlıca

        -Süleyman Seyit : Manzara

        -Nazmi Ziya Güran: Kar Manzarası

        ELE GEÇİRİLEN SANAT ESERLERİ

        Ünlü ressam SAMİ YETİK’in “Kasımpatılar” adlı yağlıboya tablosu

        Tanınmış ressam İBRAHİM ÇALLI’nın “Bahçede Kadın” isimli yağlıboya eseri

        İç mekân resimleriyle bilinen Şevket Dağ’ın “Cami İçi” adlı yağlıboya tablosu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ