Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika İmralı heyetiyle ilgili kriz iddialarının perde arkasında neler var

        ECEVİT KILIÇ YAZDI...

        1- KRİZİN KAYNAĞI NE?

        Karşılıklı sert açıklamalara rağmen çözüm sürecinde yaşanan tıkanıklığı aşmak için Ankara'da bir süredir "yeni formül arayışı" olduğu biliniyordu. Bu süreçte HDP, adı başka bir şey de konulsa sekreterya talebinde ısrarcı. Bunun için heyetin 5 kişiye çıkartılmasını ve bu heyetin aynı zamanda sekreterya görevini yürütmesini istiyor. Hükümet'in önerisi ise İmralı'daki hükümlülerin değiştirilmesi ve yenilerin sekreterya görevi yapabilecek isimlerden seçilmesi. Ve burada Hükümet, yeni isimlerin mevcut isimlerin yerine heyete dahil olabileceğini gündeme getirdi.

        2- HDP HANGİ İSİMLERİ İSTİYOR?

        Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Hatip Dicle ve Kürt kadın hareketinin önemli aktivistlerinden Ceylan Bağrıyanık. Hem Öcalan hem de HDP iki ismi devlete iletti.

        3- KİLİT İSİM KİM?

        Hatip Dicle. Tıpkı HDP gibi Hükümet de Hatip Dicle'nin heyette yer almasını istiyor. Hatta Hükümet bu konuda hayli ısrarcı. Bunda da Hatip Dicle'nin çözüm sürecine kararlı bir şekilde sahiplenmesi, sürecin daha önceki yol kazaları ve "gizli ellerin" buralardaki rolleriyle ilgili tespitleri, 2012'de cezaevlerinde yaşanan açlık grevindeki tavrı ve Kobani nedeniyle yaşanan sokak olaylarında HDP ile Hüda-Par arasındaki gerilimin düşürülmesinde üstlendiği rol etkili.

        4- RAHATSIZLIĞIN NEDENİ NE?

        HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in son İmralı ziyaretinden sonra bir televizyon kanalında detaylı açıklamalar yapması Hükümet cephesinde hayli rahatsızlık yarattı. Ve bu rahatsızlıkların AK Parti'nin Afyon kampında da konuşulduğu gazete sayfalarına yansıdı.

        5- PEKİ, BUNDAN SONRA NE OLUR?

        Heyet değişmiyor. Ancak öyle anlaşılıyor ki Hatip Dicle, Ahmet Türk veya Leyla Zana gibi Kürt siyasi hareketi içinde özgün ağırlığı bulunan isimler yeni süreçte İmralı'ya gidip gelecek. Şimdi soru işareti bu isimler için nasıl bir formül bulunacağında...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ