Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Yargı paketi görüşmelerinde tartışma konusu olan hakim adayı Ayşegül Ekim

        TBMM Adelet Komisyonu'nda yargı paketi ile ilgili görüşmeler sırasında 'Hakimlik sınavını kazandıkları halde HSYK’ca mesleğe kabul edilmeyenlere yeni sınav hakkı' düzenlemesinin tek bir kadın hakim adayını kapsamasına CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün ve MHP Konya Milletvekili Faruk Bal tepki gösterdi.

        CHP'li Yılmaz ile MHP'li Bal, ataması yapılmadığı için intihar eden hakim Didem Yaylalı'yı örnek vererek 'Hakimlik sınavını kazandıkları halde HSYK’ca mesleğe kabul edilmeyenlere yeni sınav hakkı' düzenlemesine tepki gösterdi ve "Bir kişi için mi kanun çıkarılıyor?" diye sordu.

        Tepkiler üzerine HSYK 3. Dairesi'nce, sınavı kazandıkları halde mesleğe kabulleri yapılmayanlara yeniden sınav hakkı getirildiğini belirten Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "325 kişi hakimlik stajı sonrası yazılı sınava giriyor, 324'ü sınavı geçiyor. Sadece bir kadın hakim adayı sınavda başarılı olduğu halde HSYK 3. Daire’ce mesleğe kabul edilmemiştir. Bu düzenleme ile bu kadın hakim adayına yeniden sınav hakkı veriliyor” dedi.

        Bakan Bozdağ'ın bahsettiği hakim adayı Ayşegül Ekim, yaşadıklarını Habertürk'e "Sınavda kurban seçildim. Mağduriyetimi ilettim. Onlar da sağ olsunler elimizden tuttular" sözleriyle anlatmıştı.

        HABERTÜRK 26 EKİM'DE DUYURMUŞTU

        İŞTE O HABER

        YALNIZ ONUN İÇİN BİR AF MADDESİ

        Fevzi ÇAKIR/ANKARA

        Adalet Komisyonu’nda görüşülen yargı teklifine son dakikada eklenen bir madde, “bitirme sınavında başarısız olduğu” gerekçesiyle mesleğe alınmayan hâkim adayı Ayşegül Ekim’e umut ışığı oldu. Ekim, “Sınavda kurban seçildim. Mağduriyetimi ilettim. Onlar da sağ olsunlar elimizden tuttular” dedi.

        Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşülen yasa teklifine son dakikada eklenen madde, “bitirme sınavında başarısız olduğu” gerekçesiyle mesleğe alınmayan hâkim adayı Ayşegül Ünal Ekim’e mesleğe giriş vizesi olacak. Sınavda başarı göstererek hâkim ve savcı adayı olanlar, Adalet Akademisi’nde 2 yıl eğitim görüyor. Adaylar daha sonra yazılı sınava tabi tutuluyor. İlk sınavda başarılı olmayan adaylara 2 ay sonra yeni bir sınav olanağı tanınıyor. Sınavlarda başarı gösteren adaylar resmen hâkimlik ya da savcılık görevine başlıyor. Başarısız olanlarınların meslekle ilişiği kesiliyor. Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden hâkim ve savcıların özlük haklarının iyileştirilmesini de içeren yasa teklifine eklenen bir hükümle aday hâkim ve savcılara üçüncü bir sınav imkânı getirildi.

        ‘ELİMİZDEN TUTTULAR’

        Düzenlemeden sadece bir kişinin 2011’de meslekle ilişiği kesilen Şemdinli Cumhuriyet Savcısı Mustafa Ünal’ın eşi hâkim adayı Ayşegül Ünal Ekim’in yararlanacağı öğrenildi. Ekim, “Vallahi böyle bir düzenlemeyi beklemiyordum. Akademi Başkanı Yılmaz Akçil’e mağduriyetimi ilettim. Çok şükür mağduriyetimizin giderilmesi yönünde bir adım atıldı. 3.5 yıl önce elimden alınan hakkım, şimdi teslim ediliyor” dedi.

        "KURBAN SEÇİLDİM"

        2011’de Adalet Akademisi’nde bulunan 715 kişiden sadece kendisinin sınavda başarısız sayıldığını belirten, Ayşegül Ünal Ekim yaşadıklarını HABERTÜRK’e şöyle anlattı:

        SADECE BEN: Hâkimlik sınavını 2009 Nisan ayında kazandım. Staj ve Adalet Akademisi’ndeki eğitimin ardından bitirme sınavına girdim. Akademide, 715 kişiydik. 715 kişiden ben dahil 315’i birinci sınavda başarısız oldu. İkinci sınavda 314 arkadaşım daha başarılı olurken, sadece ben başarısız sayıldım.

        3.5 YILDIR YANIT ARIYORUM: (Neden siz başarısız sayıldınız?) 3.5 yıldır bu soruyu her gün kendime soruyorum; hâlâ yanıtını bulamadım. Sınav Komisyonu’na gittim “Neden böyle bir karar alındı?” diye sordum, “Başkan Hüseyin Yıldırım’a git” dediler. Yıldırım, “Kurul olarak böyle bir karar aldık size denk geldi, şahsiyetinizle ilgili bir durum söz konusu değil, sicilinizle alakalı bir durum da değil” yanıtını verdi.

        KASITLI YAPILDI: Sınavda başarısız göründüğüm için tamamen başa döndük. 2.5 yıllık emeğim çöpe gitti. Cumhuriyet döneminde ne benden önce ne de benden sonra bu sınavda kalan kişi oldu. Bir kişi kurban seçildi o da maalasef ben oldum. Bu kasıtlı yapıldı.

        ÇOK YIPRANDIM: 3.5 yıl çok zor geçti. Şokunu atlatamadım. Maddi ve manevi yönden çok yıprandım. Düşünsenize 715 kişiden sadece siz kalmışsınız, bunu nasıl açıklayacaksınız çevrenize?

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ