Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Çaldağı'nda nikel çıkarma projesine onay

        Manisa'nın Turgutlu İlçesi sınırlarında kalan ve yaklaşık 2 milyon ağacın kesilmesinin öngörüldüğüÇaldağı'nda nikel cevherinin çıkartılmasıyla ilgili hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onay verildiği öğrenildi.

        Turgutlu Çevre Platformu'ndan (TURÇEP) Avukat Hasan Namak, kararı yargıya taşıyacaklarını söyledi.

        Çaldağı eteklerinde faaliyete geçecek ilkel yöntemle nikel cevherinin çıkartılacağı gerekçesiyle tepkilere neden olan madenle ilgili firma tarafından bu yılın başlarında hazırlanan 2'nci ÇED raporunun 27 Ekim'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onandığı ortaya çıktı.

        Raporda, bölgedeki fay hatlarının gösterilmediği ileri sürüldü. İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü'nden, TEMA Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmail Duman, projenin hazırlık aşamasında yaklaşık 200 bin ağacın kesildiğini, tesis çalışmaya başladıktan sonra da yaklaşık 1 milyon 800 bin ağacın katledileceğini iddia etti.

        TURÇEP avukatlarından Hasan Namak, "Konuyu mahkemeye taşıyacağız. Yırca'da neler yaşandığını gördüğümüz için bu süreç içindeÇaldağı'nda ağaç kesilmesine izin vermeyeceğiz. Yargı karar verinceye kadar orada da gerekirse çadırlarımızı kuracağız" dedi.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ