Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız: Ne zeytinlikten ne de enerji santrallerinden vazgeçeriz

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'da kurulması planlanan termik santrale ilişkin, "Bize soruyorlar, 'zeytinlikten mi vazgeçiyorsunuz, santralden mi' diye. Şunu bilin ki bu, bir keyfiyet meselesidir, kemiyet, rakam meselesi değildir. Biz ne zeytinlikten ne de enerji santrallerinden vazgeçmeyiz" dedi.

        AK Parti Kartepe İlçe Başkanlığının kongresinde konuşan Yıldız, zeytin ve elektrik santrali konusunda birini tercih etmenin diğerinden vazgeçmek anlamına gelmediğini, madenlerde de enerji santrallerinde de ülkenin gelişmesine, büyümesine katkı sağlayacak, cari açığı azaltacak her türlü projeyi gerçekleştireceklerini söyledi.

        AK Parti hükümetleri ülkenin idaresini ele aldığında Türkiye'de 100 milyonun altında (92-95 milyon) zeytin ağacı bulunduğunu, şu anki zeytin ağaçlarının 170 milyona ulaştığına dikkati çeken Yıldız, "Hani biz zeytin ağacını kesiyorduk. Hayır, zeytin ağacının artışını bütün iklim şartları uygun olan yerlerde gerçekleştirdik. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın bu manada çok önemli hizmetleri oldu" ifadesini kullandı.

        Bu ülkenin tek kaynağının, tek zenginliğinin zeytin ağaçları olmadığını, yer altı kaynakları bulunduğunu belirten yıldız, Eti Holding'in yaklaşık 685 milyon dolar ciro, 685 milyon lira kar yaptığını, yer altındaki toprağı çıkartıp işlediklerini ve sattıklarını kaydetti.

        "O yüzden ne yer altından ne de üstünden vazgeçelim. Bunu başarabiliriz" diyen Yıldız, şöyle devam etti:

        "O sahada 153 milyon ton kömür var. Bunun piyasa değeri yaklaşık 7,5 milyar dolar. Bu para hepimizin. 77 milyonun. Santralde yaklaşık 4 bin kişi çalışacak. Zeytin ağacı sayımızın 170 milyona ulaştığını gördüm. Orada ne kadar eksilirse en az 10 katını da dikme zorunluluğu getiriyoruz. Yaptığımız anlaşma gereği her üretilen elektrikten 150 milyon lira yıllık bedel alacağız. Bu parayla her yıl 9 milyon zeytin ağacı dikebiliyoruz. Oraya kurulacak santralle 230 milyon dolarlık her yıl daha az doğalgaz ithalatı yapacağız. Aklın yolu bir."

        Zeytin ağaçlarının hoyratça sökülmesinden yana olmadıklarını, üslup hatalarının, bir kısım yanlışlıklarının yanında olmadıklarını vurgulayan Yıldız, "Ama ne zeytin ağacından vazgeçeriz ne de elektrik santralinden. Her birisini de bu ülkeye kazandırmak durumundayız" diye konuştu.

        "7,5 MİLYON ZEYTİN AĞACI DİKTİK"

        Sadece Türkiye Kömür İşletmeleri olarak 50 bin zeytin ağacı diktiklerini, 7,5 milyon ağaç oluşturduklarını dile getiren Yıldız, bunun için 7,5 milyon dolar harcadıkları bilgisini verdi.

        "Şimdi algı nasıl, gerçek nasıl? diye soran Yıldız, "Ben iki gazete okuyarak yola çıkamam. Biz ne yapacağımızı istişare ettikten sonra bunlara karar veriyoruz" görüşünü paylaştı.

        Yıldız, kömür sahaları üzerine diktikleri zeytin ağaçlarından ürün hasat edildiğini aktararak, konuşmasını şöyle tamamladı:

        "Bize soruyorlar, 'zeytinlikten mi vazgeçiyorsunuz, santralden mi' diye. Şunu bilin k, bu, bir keyfiyet meselesidir, kemiyet, rakam meselesi değildir. Biz ne zeytinlikten ne de enerji santrallerinden vazgeçmeyiz. Ülkenin bütün kaynaklarına sahip yapı olarak hepsini harekete geçirmemiz lazım. Ben sadece doğalgaz lobisinin yürütmeleriyle, yönlendirmeleriyle iş yapmam. Yaptırmam da. Biz o lobilerin arkasında nelerin olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu iş yalnızca bir kanun, yalnızca bir denetim, yalnızca bir ve işçi işi değil. O da bir zincir. O zincir halkalarının her birinin sağlam olmasıyla bunlar gerçekleştirilebiliyor."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ