Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Erkek öğrenciler kızlardan daha çok tacize uğruyor Habertürk Hayatboyu Eğitim ve Şiddetle Mücadele Derneği ile Sosyolojik Araştırmalar Derneği tarafından hazırlanan rapora ulaştı İşte Türkiye’deki şiddet haritası

        Sorel DAĞISTANLI/HABERTÜRK

        Ankara Altındağ’da bir ilköğretim okulunda 12 yaşındaki 4 erkek öğrencinin aynı yaştaki bir erkek çocuğuna tecavüz etmesi, gözleri ‘çocuk şiddeti’ne çevirdi. Şiddetle Mücadele Vakfı, Hayatboyu Eğitim ve Şiddetle Mücadele Derneği ile Sosyolojik Araştırmalar Derneği tarafından hazırlanan bir rapor da Türkiye’deki şiddet haritasını ayrıntılı bir şekilde ortaya koyarken çarpıcı bir gerçeği ortaya çıkardı: Liselerde okuyan erkek öğrenciler kız öğrencilerden daha fazla tacize uğruyor. 24 Kasım’da Trabzon’da açıklanacak raporun, “Gençler gerçekten risk altında mı?’’ başlıklı bölümüne Habertürk ulaştı. 21 İldeki 109 bin öğrenci üzerinde yapılan araştırmaya göre, gençlerin yaşadıkları ortamlarda cinsel tacize tanık olma oranları erkeklerde yüzde 55, kızlarda yüzde 49. Gençlerin cinsel tacize uğrama oranları ise erkeklerde yüzde 23, kızlarda yüzde 18.

        ÇOCUK, GENÇ VE ERİŞKİN PSİKİYATRI, PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

        ‘Okullardaki zorbalık henüz bizim ülkemizde çok farkında olunmayan önemli bir sorundur’

        “Çocukların bu tür davranışları göstermesine neden olan bazı risk etkenleri vardır: Çocuğa özgü davranış bozukluğu, aile tutumları ve denetimi, yaşanılan çevre, sorunların ele alınış biçimi ve eğitim sistemi içinde riskli çocukların belirlenip yardım edilmemesi. Eylemin nasıl yapıldığı ise çevreden gördükleri, haberlerden, filmlerden izledikleri ile belirlenir. Çocuk ve gençlerin aile ilişkilerinin ve denetimlerinin azalması ve çocuklara özgü psikiyatrik sorunların atlanması, tüm dünyada çocuk ve gençler arasında bu tür davranışların artmasına neden olmaktadır. Özellikle okullarda zorbalık, henüz bizim ülkemizde çok farkında olunmayan, ama fiziksel, sözel ya da internet üzerinden bir grup çocuğun diğerlerine uyguladığı önemli bir sorundur.”

        HEGEM (HAYAT BOYU EĞİTİM VE ŞİDDETLE MÜCADELE) VAKFI AÇIKLAMASI

        ‘Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıkları şiddetle mücadele politikalarından uzak duruyor’

        “Çocukların ve gençlerin ailelerindeki şiddet düzeyinin yüksekliği, çocukların anlam ve amaç yönünden boşlukta olmaları, cinsellik yönünden kışkırtıcı materyallere kolay erişim, toplumumuzda ensest ilişkilerin fazlalığı ve bağlı olarak ailede cinsel şiddet, çocuk ve gençlerimizde cinsel suça yönelmeyi artırıcı etkenlerdir. Uyuşturucuda olduğu gibi bu tür suçlarda da yakın gelecekte patlamalar olabileceğini öngörmekteyiz. Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıkları şiddetle mücadele politikalarından uzak durmakta, sorun daha çok Adalet Bakanlığı’nın üzerine yıkılmaktadır.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ