Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Terörden zarar görenlere 3 milyar 283 milyon 698 bin TL

        İçişleri Bakanı Efkan Ala, terör ve terörle mücadeleden zarar gören vatandaşlara bugüne kadar 3 milyar 283 milyon 698 bin lira ödendiğini söyledi.

        Ala, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bakanlığının 2015 yılı bütçesini sunuş konuşmasında, insan ticareti mağdurlarının bir kısmının Türkiye'de sığınma evlerinde mağdur destek hizmetlerinden yararlandığını, bir kısmının ise gönüllü geri dönüş programından yararlanarak ülkelerine gittiğini söyledi.

        Türkiye'nin Avrupa göç yolları üzerinde bulunması nedeniyle yasa dışı göç hareketlerine maruz kaldığını aktaran Ala, "Göç İdaresi Genel Müdürlüğü verilerine göre, ülkemizde son 20 yılda 995 bin 276 göçmen yakalanmıştır" dedi.

        Bakan Ala, gelişen teknolojiyle her geçen gün artan ve yaygınlaşan bilişim suçları ile daha etkin mücadele edebilmek amacıyla, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve illerde de Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlükleri kurulduğunu aktardı.

        TERÖRLE MÜCADELE

        Terör suçlarından aranan 858 kişinin Türkiye'ye iadesi amacıyla uluslararası düzeyde arama kararı çıkartıldığını belirten Ala, "2014 yılı içerisinde terörle mücadele kapsamında yürütülen çalışmalarda, ülkemiz adli makamlarınca aranan ve daha önce herhangi bir uluslararası aramaya konu olmamış 122 kişi yapılan tahkikat neticesinde tespit edilmiş ve bu kişilerin uluslararası düzeyde arattırılmaları için gerekli girişimler başlatılmıştır" dedi.

        Terörle mücadele konusundaki ekonomik ve sosyal tedbirlere de değinen Ala, Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkındaki Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten 2014 Ekim ayı sonuna kadar Zarar Tespit Komisyonlarına toplam 364 bin 156 başvuru yapıldığını, bu başvuruların 339 bin 169'unun sonuçlandırıldığını belirtti. Ala, bugüne kadar, terörden zarar gören vatandaşlara 3 milyar 283 milyon 698 bin lira ödendiğini söyledi.

        Bakan Ala, "2014 yılı bütçesinden bu amaçla tahsis edilen 50 milyon TL ödeneğin tamamı ilgililere ödenmiştir. Valiliklerin talepleri doğrultusunda, 2014 yılı bütçesine 20 milyon TL ek ödenek aktarılmıştır. 2015 yılında ise bu amaçla 75 milyon TL ödenek kullanımı öngörülmektedir" diye konuştu.

        Ala, Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi kapsamında illere 190 milyon lira ödenek aktarıldığını, 2015 yılında ise proje kapsamında 20 milyon lira ödenek kullanılmasının öngörüldüğünü söyledi.

        ŞEHİT AİLELERİ VE GAZİLER

        Bakanlık olarak, şehit aileleri ve gazilerin her türlü sorunuyla yakından ilgilendiklerini söyleyen Ala, şöyle devam etti:

        "Şehit ve gazilerimizin bizlere emaneti olan yakınlarının sorunlarıyla ilgilenmek üzere, Bakanlığımızca 2007 yılında Emniyet Genel Müdürlüğümüz bünyesinde Şehit ve Gazi İşlemleri Şube Müdürlüğü kurudu. Şehit ve gazi ailelerimizin talep ve sorunları yakından takip ediliyor. 16 bin 502 hak sahibi kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirildi.

        Köy korucuları dahil, Bakanlığımız mensuplarından, terörle mücadelede şehit olanların yakınları ile yaralananlara tazminat ödeniyor. Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun gereğince, Eylül ayı sonu itibarıyla, 1 milyon 7 bin lira nakdi tazminat ödendi.

        Ala, ülkenin 12 yıllık demokratikleşme ve normalleşme birikimi üzerine inşa edilen çözüm sürecinin nihai hedefinin, terörün tamamen sona erdirilmesi, toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesi ve Türkiye'nin ileri demokrasi hedefine ulaşması olduğunu söyledi.

        TRAFİK GÜVENLİĞİ

        Trafik güvenliğinin sağlanmasının en önemli sorunlardan biri olduğunu aktaran Ala, kazaların önlenmesine yönelik çalışmaları hakkında da bilgi verdi.

        Ala, "Karayolu ulaşımını daha verimli ve etkili kullanmak, trafik denetimlerinde teknolojiden faydalanılarak trafik güvenliğini sağlamak, trafik yoğunluğunu etkin bir şekilde yönetmek amacıyla, Belediyeler tarafından İl ve İlçe Emniyet Müdürlükleri ile koordineli olarak Trafik Elektronik Denetleme Sistemi kurulum çalışmalarına başlanmıştır. Sistemin trafik ve ulaşım sorununun çözümüne büyük oranda katkı sağlayacağı değerlendiriliyor" dedi.

        Ala, araç ve sürücü sayısında meydana gelen artışlara rağmen trafik kazaları ve ölüm oranlarında azalma olduğunu da söyledi.

        OKUNABİLİR E-PASAPORTLAR

        Yeni e-Pasaportlar uluslararası düzeyde gerekli görülen asgari güvenlik özelliklerinin tamamına sahip olduğunu belirten Ala, "İşlemler tamamen güvenli bilgisayar ağı üzerinden gerçekleştirilerek pasaportlar sahiplerine çok kısa sürede ulaştırılıyor. Acil durumlarda aynı gün içerisinde e-pasaportların teslimi de mümkün. Elektronik olarak okunabilir, çipli yeni tip pasaportların verilmeye başlandığı tarihten günümüze kadar 11 milyon 219 bin 409 pasaport tanzim edilerek vatandaşlarımıza teslim edildi" diye konuştu.

        AK Parti iktidarı ile Türkiye'de kamu yönetimi alanında kapsamlı bir reform çalışması başlatıldığını belirten Ala, yerel yönetimlerin kaynaklarının artırılmasının, hükümetleri tarafından sürekli bir hedef olarak görüldüğünü ve bu konuda çıkarılan kanunlarla, yerel yönetimlerin mali kapasitelerinin önemli oranda artırıldığını bildirdi.

        Ala, KÖYDES Projesi'yle 2005-2014 yılları arasında valilik ve kaymakamlıklara 9 milyar 74 milyon lira ödenek gönderildiğini, bu yıl tahsis edilen 346 milyon lira ödeneğin tamamının 51 ile aktarıldığını belirtti.

        NÜFUS VE VATANDAŞLIK HİZMETLERİ

        Ala, Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi sayesinde nüfus kayıtlarının elektronik ortamda ve merkezi bir yapıda gerçekleştirilmesine ve tutulmasına imkan sağlandığını, böylece vatandaşların her il ve ilçedeki nüfus idarelerinden tüm işlemlerini yaptırabildiğini belirtti.

        Adres Kayıt Sistemi projesi hakkında da bilgi veren Ala, bu sayede nüfus sayımı ve tespitlerinde kesin sonuçların her an ve ilave maliyet gerektirmeksizin alınabildiğini, sokağa çıkma yasağı uygulaması ile vatandaşları evlerine hapsederek yapılan nüfus sayımlarının tarihe karıştığını söyledi.

        Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Projesi hakkında da bilgi veren Ala, şöyle dedi:

        "Pilot uygulama Bolu'da üç aşamalı olarak yürütülmüş ve 1 Kasım 2010 tarihi itibarıyla tamamlandı. Pilot uygulamada biyometrik veri olarak 'parmak izi' yer aldı ve 220 bin Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı dağıtıldı.

        Kimlik kartının ülke geneline yaygınlaştırılmasına yönelik yürütülen hazırlık çalışmaları kapsamında, pilot uygulamada elde edilen sonuçlar değerlendirildi, yaygınlaştırma ihalesi yapıldı ve 16 Mayıs 2012 tarihinde işe başlandı.

        Kimlik kartlarının, yaygınlaştırmanın başlamasını müteakip 3-4 yıl içerisinde tüm vatandaşlara dağıtılması öngörülüyor.

        Proje ile; kimlik kartı ile farklı belge, kart taşımak durumunda kalmadan kimlik doğrulaması yapılabilecek. TC kimlik numarası uygulamasında olduğu gibi tek kart-tek şifre dönemine geçilecektir. Sahtecilikten kaynaklanan vatandaş mağduriyeti önlenecek. e-Devlet kapsamında sunulan hizmetlere, internetin bulunduğu her yerden kimlik kartı ile erişilebilecek. Kimlik kartı seyahat belgesi olarak kullanılabilecek. Kimlik Kartı, elektronik imza olarak kullanılabilecek. Kimlik kartı, kamu kurumlarının vatandaşa yönelik sunacakları hizmetlerde elektronik iş süreçlerini destekleyerek bürokrasiyi azaltacak. Kamu hizmetlerinden yararlanan kişilerin hak sahipliği denetimi kolay ve güvenli bir şekilde yapılacak. Yetersiz kişi doğrulamasından kaynaklanan usulsüzlük, yolsuzluk ve mali kayıplar asgariye inecek. Sağlayacağı güvenli kişi doğrulaması nedeniyle e-Devlet hizmetlerinin niteliği ve sayısı artacak."

        Ala, TBMM'ye sevkedilecek Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı hakkında da bilgi verdi.

        DERNEKLER

        Sivil toplum kuruluşlarının, çoğulculuk ve demokrasinin vazgeçilmez unsurları olduğunu söyleyen Ala, bu nedenle, bakanlık olarak sivil toplum örgütlerine büyük önem verdiklerini söyledi.

        Türkiye'de 103 bin 623 aktif dernek bulunduğunu belirten Ala, bakanlıkça yürütülen Dernekler Bilgi Sistemi Projesi, Dijital Arşiv Projesi ve derneklere proje karşılığı verilen mali desteklere ilişkin bilgi verdi.

        Entegre sınır yönetimi çalışmalarına da değinen Bakan Ala, "Bakanlığımızca, bir yandan sınır kontrolü ve gözetimi ile görevli kurumlar arasında işbirliği ve koordinasyon geliştirilip, bu birimlerimizin idari ve teknik kapasitelerini arttırmaya yönelik projeler uygulanırken, diğer yandan da sınırlarımızda görevli olan kurumlar arasındaki koordinasyondan ve sınırlarımızın korunmasından sorumlu olacak yeni, profesyonel bir sınır kolluğu teşkilatının kurulması için çalışmalar sürdürülmektedir" dedi.

        Geçici Koruma Yönetmeliği ile Suriye uyruklu yabancılar geçici koruma kapsamına alındığını aktaran Ala, yönetmelik kapsamında Suriyelilere sağlanmakta olan "Geçici Koruma" uygulamasının hukuki dayanak kazandığını söyledi. Ala, Türkiye'de ikamet izin belgesi almış 404 bin 900 yabancı bulunduğunu, uluslararası koruma ve iltica başvurusunda bulunmuş 93 bin 142 yabancının da serbest ikamete tabi tutulduğunu bildirdi.

        Ala, "31 Ekim 2014 tarihi itibariyle; ülkemizde bulunan Suriyelilerin tahmini sayısı 1 milyon 617 bin 110 dur. Bunların 1 milyon 17 bin 183’ ünün biyometrik kayıtları yapılmıştır. Kayıtları yapılan Suriyelilerin yaklaşık 220 bini 10 ilde bulunan 22 barınma merkezinde barındırılmaktadır. Bu yıl 96.873 Suriyeli yabancıya ikamet izni düzenlenmiştir" diye konuştu. Bakan Ala, acil telefon numaralarının tek bir merkezde toplanmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü de söyledi.

        2009 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunuyla, hükümet konaklarının yapımını programlamak, satın alma ile kiralanması işlemlerini yürütmek ve bunların onarımlarını yapma görevinin İçişleri Bakanlığına verildiğini belirten Ala, bu tarihten itibaren 82 hükümet konağı yapıldığını aktardı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ