Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Asansör faciasında aralarında Torunlar GYO'nun da olduğu 5 şirkete 1 milyon 500 bin liralık tazminat davası

        Mecidiyeköy'de Torun Center'daki rezidans inşaatında asansörün çakılması sonucu ölen 10 işçiden biri olan Hıdır Ali Genç'in ailesi, aralarında Torunlar GYO ve TOKİ'nin de bulunduğu 5 şirket aleyhine 170 bin TL manevi, 1 milyon 330 bin TL de maddi olmak üzere toplam 1,5 milyon TL'lik tazminat davası açtı.

        Ailenin avukatları Yıldız İmrek ve Ahmet Ergin tarafından İstanbul 10. İş Mahkemesi'ne sunulan dilekçede, "Torunlar GYO ve ortakları, Torun Center olarak anılan yapı inşaatını yapan asıl firma olarak, iş kazası sonucu ölümün birinci derecede sorumlularıdır. Geda Majör asansör firması, arızalı asansörleri, sertifikası olmayan yetersiz personelle uygun teknolojik ölçütleri dikkate almadan çalıştırmakla, iş kazasından ağır derecede sorumludur. TOKİ, söz konusu inşaatı 'hasılat paylaşımı' sistemi ile ihale etmiştir ve asıl işveren konumundadır. Denetim görevini yerine getirmemiştir" denildi.

        "AŞIRI KÂR HIRSIYLA..."

        Dilekçede, bina inşaatı 'çok tehlikeli işler' kapsamına girmesine rağmen, 21 yaşındaki Hıdır Ali Genç'in temel iş güvenliği eğitimi verilmeden işe başlatıldığı, dış cephe asansörünün kullanımı özel uzmanlık gerektirdiği halde bununla ilgili eğitim ve sertifika almadan asansörü kullanmakla görevlendirildiği belirtildi.Facianın Cumartesi günü mesai saati dışında meydana geldiği de hatırlatılarak, "Bu gerçekler, işin hızlı yapılması baskısı altında, aşırı kâr hırsıyla, ölüm tehlikesi göze alınarak çalışma yaptırıldığının kanıtlarıdır" denildi.

        "CİNAYET-KATLİAM' OLARAK GÖRÜLMEKTEDİR"

        Dilekçede, "İstanbul'un orta yerinde lüks bir rezidans inşaatında insan hayatı hiçe sayılarak, daha hızlı üretim, daha yüksek kâr adına, 6 günlük işçi, uzmanlığı olmadığı, eğitimini almadığı bir işte, üstelik sık sık arıza yapan ve daha önce de iki-üç kattan düşmüş olan bir asansörde, normal mesai saatleri dışında, hiçbir iş güvenliği önlemi alınmadan asansör operatörü olarak görevlendirilmiş; kısa bir süre sonra asansör 32. kattan düşerek 10 işçiye mezar olmuştur. Vicdanı olan herkesi derinden sarsan bu kaza, müvekkiller tarafından da, genel olarak toplumdaki algıya benzer bir şekilde 'cinayet-katliam' olarak görülmektedir" ifadelerine yer verildi.

        1,5 MİLYON LİRALIK TAZMİNAT TALEBİ

        Dilekçede, Hıdır Ali Genç'in babası Mustafa Genç için 400 bin TL manevi, 75 bin TL maddi, anne Songül Doğan için 400 bin TL manevi, 75 bin TL maddi, kızkardeşi Dilan Genç için 350 bin TL manevi, 13 bin TL maddi; amcaları Hüseyin, Hasan ve dayısı Murat Doğan için de kişi başına 60 bin TL manevi tazminat talep edildi.

        TORUNLAR'DAN "CEZA" AÇIKLAMASI

        Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş., 10 işçinin can verdiği rezidans inşaatındaki asansör kazası sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin incelemeleri sonucunda, şirkete ceza kesildiğine dair ifadeler içeren haberlerin asılsız olmaktan da öte kasıtlı biçimde kamuoyunu yanıltıcı özellik taşıdığını belirtti.

        Torunlar GYO'dan yapılan açıklama şöyle:"Son günlerde bazı medya kuruluşlarında Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Anonim Şirketimize yüklü miktarlarda maddi cezalar verildiği yönünde asılsız, bilgiden ve vicdandan mahrum haberlerin yayınlanması nedeniyle kamuoyuna bu açıklamayı yapma zorunluluğu doğmuştur. Mecidiyeköy'de devam etmekte olan Torun Center projemizin inşaat alanında yaşanan elim kaza sonrası, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin incelemeleri sonucunda, şirketimize ceza kesildiğine dair ifadeler içeren bu haberlere asılsız olmaktan da öte kasıtlı biçimde kamuoyunu yanıltıcı özellik taşımaktadır.

        "HERHANGİ BİRCEZA KESİLMEDİ"

        Ceza olarak ifade edilen konunun aslı şudur: Hepimizi derinden yaralayan elim kazanın ardından, şantiyemizde çalışan işçilerimizden kendi isteği ile ayrılmak isteyenlerin yanı sıra, inşaatın durması sonucu ortaya çıkan ihtiyaç fazlası iş gücü nedeniyle iş akdini feshetmek durumunda kaldığımız bazı düz işçi ve teknik elemanlar olmuştur. Bu kapsamda haberde sözü edilen ve Torunlar GYO-Torunlar Gıda Proje Ortaklığı bünyesinde çalışan 185 işçimizden 48'i istifaen ayrılmış, 81'i ücret, sosyal hak ve kıdem tazminatları ile birlikte Torunlar GYO'nun farklı projelerine ve genel merkezine nakledilmiş, 56'sının ise kıdem, ihbar tazminatı, fazla mesai ve benzeri iş yasasından doğan hakları ödenerek iş akitleri feshedilmiştir. Müfettişlerce tespit edilen diğer eksikler de tamamlanarak hak sahiplerine ödenmiştir.

        Bugüne kadar ilgili Bakanlık tarafından şirketimize herhangi bir ceza kesilmediği gibi, yapılan tek uyarı, şantiyemizdeki bazı eksikliklerin tamamlanmasına yöneliktir. Şirketimiz de bunları süratle tamamlamış, gerekli başvuruyu yapmış ve ilgili kurulca eksikliklerin giderildiğine dair oybirliği ile alınan kararın tarafımıza ulaşması sonrasında da şantiyedeki çalışmalara yeniden başlanılmıştır.

        Haberde yer aldığı gibi, Devletimizin hiçbir kurumunda ya da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın uygulamaları içinde, bir işyerinden işçi hakları tahsil edilip, daha sonra işçilere dağıtılması gibi bir uygulama yoktur.

        Açıklamada, bu tür haberlerin şirket itibarını zedeleyecek niteliğe dönüştüğü de belirtildi.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ