Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Askere ‘nikâhsız yaşam’ AYM’de!

        Fevzi ÇAKIR / HT GAZETE

        KARA Kuvvetleri 5. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nden, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) sürpriz bir başvuru geldi. Askeri mahkeme, Askeri Ceza Kanunu’nda yer alan “Karı-koca gibi herhangi bir kimse ile nikâhsız olarak devamlı surette yaşamakta ısrar eden asker kişiler hakkında Türk Silahlı Kuvvetleri’nden çıkarma cezasına, erbaşlar hakkında rütbenin geri alınmasına hükmolunur” maddesinin iptalini istedi. Yüksek Mahkeme, başvuruya ilişkin ilk incelemesini pazartesi günü yapacak.

        AYM’ye kadar giden süreç, Adana’da görev yapan ve sevgilisiyle aynı evde nikâhsız yaşayan bir subayın durumunun amirleri tarafından öğrenilmesiyle başladı. Soruşturma başlatan Kara Kuvvetleri Askeri Savcılığı, subayın Askeri Ceza Kanunu’nun 153. maddesi gereği ordudan ihraç edilmesi talebiyle Kara Kuvvetleri 6. Kolordu Askeri Mahkemesi’nde dava açtı. Ancak yargılama sürerken duruşma savcısı, 153. maddenin Anayasa’ya aykırı olduğu itirazında bulundu.

        NİKÂHSIZ BİRLİKTELİK YOLU AÇILIR MI?

        İtirazı haklı bulan askeri mahkeme, 153. maddenin “Karı- koca gibi herhangi bir kimse ile nikâhsız olarak devamlı surette yaşamakta ısrar eden asker kişiler hakkında Türk Silahlı Kuvvetleri’nden çıkarma cezasına, erbaşlar hakkında rütbenin geri alınmasına hükmolunur” hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

        Yüksek Mahkeme’den iptal gelmesi halinde subay TSK’dan çıkarma cezasından kurtulacak.

        153. MADDE NE DIYOR?

        “İffetsizliği anlaşılmış olan bir kimse ile bilerek evlenen veya evlilik bağını devam ettirmekte veya böyle bir kimseyi yanında bulundurmakta veya karı-koca gibi bir kimse ile nikâhsız olarak devamlı yaşamakta ısrar eden asker kişiler hakkında Türk Silahlı Kuvvetleri’nden çıkarma cezasına, erbaşlar hakkında rütbenin geri alınmasına hükmolunur.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ