Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa ROP testi yapılmayan çocuk kör oldu, doktor hatası yüzünden kör olan ilaydaya 800 bin TL tazminat

        BÜNYAMIN (39) ve Zöhre Kaya (36) çiftinin kızları İlayda Gül, 2006’da 7 aylık olarak dünyaya geldi. Prematüre doğduğu için kuvöze konulan bebeğin erken doğanlarda yapılması gereken ROP testi yapılmadığı için kör olduğu belirtildi. Baba, 10 bin TL adli müzaheret (maddi durumu iyi olmayan kişilerin aldığı adli yardım) alarak Gaziantep 5. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde tazminat davası açtı. 6 yıl süren davada çocuk doktorlarının ihmali ve kusuru olduğuna karar verilip doktorun tazminat ödemesine hükmedildi. Ancak Yargıtay, idarenin olaydan sorumlu olduğunu belirterek, davanın idare mahkemesinde görülmesine karar verdi. Geçen yıl Gaziantep 2. İdare Mahkemesi’nde açılan ve temmuzda sonuçlanan davada mülki idare olan Gaziantep Valiliği, İlayda bebeğin ailesine 242 bin 626 TL maddi ve 200 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Aileye İlayda için faiziyle birlikte toplam 800 bin TL ödenecek.

        ‘RAKAM YETERLİ DEĞİL’

        Kaya Ailesi’nin avukatı Yaşar Sağlam, “Elde edilen tazminat miktarı Türkiye şartlarında yüksek rakam olmasına rağmen, maddi olarak elde edilen bu tazminat İlayda Gül Kaya’nın hayatını yeniden kazanmasının bedeli değildir. Faizi ile birlikte yaklaşık 800 bin TL tazminat kazanılmıştır. Ancak bize göre bu rakam yeterli değildir. Küçük bir bebek ömür boyu bağımlı yaşamaya mahkûm edilmiştir. Dileğimiz, kusursuz hizmet verilmesidir” dedi. İnşaat işçisi baba Bünyamin Kaya da kızının kuvözde gördüğü tedavi nedeniyle böbreklerinin zarar gördüğünü ifade ederek, “Kulaklarında da duyma kaybı var, geçici mi değil mi tedavi sonucu belli olacak. İstanbul’da bir göz merkezinde yapılan tetkiklerde kızım 9 yaşına geldiğinde yapılacak ameliyat ile belki bir gözünün az da olsa görebileceği söylendi” diye konuştu.

        ROP (Prematüre Retinotapitisi) nedir?

        GELIŞMIŞ ülkelerde çocukluk çağının en önemli körlük nedeni olan ve prematüre doğan bebeklerde görülen göz hastalığı. Doğum ağırlığı 1500 gramın altında ve 32 haftadan küçük doğan tüm bebekler risk altında. Özellikle genel durumu bozuk ve yoğun bakımda oksijen tedavisi alan bebekler daha fazla riske sahip. Doktorlar erken doğan bebeklere bu testin yapılması gerektiğini söylüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ