Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Joe Biden'dan ortak açıklama

        HABERTURK.COM -AJANSLAR

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın çalışma yemeği sona erdi. Beylerbeyi Sarayı'ndaki yemek, basına kapalı yaklaşık 3,5 saat sürdü.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkan Yardımcısı Bidengörüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

        Erdoğan, "İstişare ettiğimiz pek çok konuda Amerika Birleşik Devletleri ile fikir birliği içerisinde olduğumuzu da memnuniyetle gördüğümüzü ifade etmek isterimBölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğin korunması için ABD ile işbirliğimizi derinleştirerek, daha da etkin kılmaya kararlıyız. Bugünkü görüşmelerimiz bu bakımdan çok çok önemlidir" dedi.

        Irak ve Suriye'deki gelişmeleri ele aldıklarını belirten Biden, "Koalisyondaki faaliyetlerimizi konuştuk. Irak ile ilgili aynı görüşleri paylaşıyoruz. Sadece IŞİD'i bitirme değil, Esad rejimini yönetimden uzaklaştırma amacımız da var. Suriye konusunda çeşitli alternatifleri görüştük" diye konuştu. Biden, sığınmacılar ile ilgili olarak "Türkiye sığınmacılara büyük yardımlar sağlıyor, bu insanlara kucak açıyor. Sığınmacılar konusunda Türkiye'nin sırtına binen yükü küçümsediğimizi sanmayın" dedi.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

        Tüm gelişmeler ve karşı karşıya kaldığımız durumu ele aldık. Birçok konuda ABD ile fikir birliği içinde olduğumuzu gördük. Küresel barışımız ciddi tehditlerle karşı karşıyadır. İki NATO müttefiki olarak birbirimizin savunma ve ortak güvenliğine olan bağlılımızı teyit ettik. Türkiye ile ABD arasındaki işbirliği ve dayanışma şu dönemde daha büyük anlam ve önem kazanıyor.

        Bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğin korunması için ABD ile işbirliğimizi derinleştirerek, daha da etkin kılmaya kararlıyız. Bugünkü görüşmelerimiz bu bakımdan çok çok önemlidir. En üst düzeydeki temaslarımız aynı yoğunlukta devam edecektir. İlişkilerimiz günün stratejik şartlarına uyum sağlayarak gelişiyor.

        Biden'ın konuşmasından satır başları:

        Uzun süredir birbirimizi tanıyoruz.Görüşmemiz yaklaşık 4 saat sürdü. Dürüstçe konuştuk çünkü dostlar böyle yapar. Irak ve Suriye'deki gelişmeleri konuştuk ve koalisyondaki faaliyetlerimizi konuştuk. Irak ile ilgili aynı görüşleri paylaşıyoruz. Sadece IŞİD'i bitirme değil, Esad rejimini yönetimden uzaklaştırma amacımız da var. Suriye konusunda çeşitli alternatifleri görüştük.

        "TÜRKİYE BU İNSANLARA KUCAK AÇIYOR"

        Türkiye sığınmacılara büyük yardımlar sağlıyor, bu insanlara kucak açıyor. Sığınmacılar konusunda Türkiye'nin sırtına binen yükü küçümsediğimizi sanmayın. Yabancı militanların Irak ve Suriye'ye akışını engellemeye çalışıyoruz.

        "KIBRIS KONUSUNU DA KONUŞTUK"

        Kıbrıs konusunu da konuştuk.Amerika, BM liderliğindeki, adanın, iki toplumun, iki bölgeli bir federasyon olarak birleştirilmesi konusunda çabaları desteklemektedir. Bugün eğer siyasi irade varsa Türkiye de dahil, hem bölgede hem de adadaki tüm halkın çıkarına uygun olacak bir çözüm için bir potansiyel vardır. Bunun gerçekleşmesi için gerginliğin düşürülmesi ve müzakere masasına dönülmesine odaklanmak gerekmektedir.Ortaklığımız her zamankinden daha güçlü, yakın bir şekilde çalışıyoruz.

        YEMEĞE KİMLER KATILDI?

        Yemeğe, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı başdanışmanları Mustafa Varank ve Savaş Barkçin, Cumhurbaşkanlığı Dışişleri Başdanışmanı Ahmet Yıldız, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Savunma Bakanlığı Müsteşarı Sezai Bostancı, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ümit Yalçın, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç da katıldı.

        Yemekte, ABD Başkan Yardımcısı Ulusal Güvenlik Danışmanı Colin Kahl, ABD Başkan Yardımcısı Avrupa ve Avrasya Özel Danışmanı Mike Carpenter, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Toria Nuland, Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Derek Chollet, Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Enerji İşleri Özel Temsilci Vekili Amos Hochstein, Dışişleri Bakanlığı IŞİD'le Mücadele Koalisyonu Başkan Özel Temsilci Vekili Brett McGurk, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Avrupa Kıdemli Direktörü Charlie Kupchan ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass da bulundu.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın eşi Jill Biden ile görüştü.Adile Sultan Kasrı’ndaki görüşmede, Erdoğan ile Biden, ortak ilgi alanları üzerine sohbet etti. Görüşmeye ABD'nin Ankara Büyükelçisi'nin eşi Holly Holzer Bass ve Sümeyye Erdoğan da katıldı.

        Adile Sultan Kasrı’ndaki görüşmede, Erdoğan ile Biden, ortak ilgi alanları üzerine sohbet etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ