Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Kendi vatandaşından korkan devlet temelini sarsar", ahmet davutoğlu açıkladı

        Başbakan Davutoğlu, Tunceli Üniversitesinde yaptığı konuşmada, "Dersim'de eski kışla müzeye dönüştürülecek ve adı Dersim Müzesi olacak. Talimatını verdik. En kısa sürede tamamlanacak. Türkiye'de Alevi İslam geleneğini en iyi şekilde tanıtacak bir müzemiz olacak. 10 milyonluk bir bütçeyi ayıracağız" dedi.

        İşte Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları:

        Dersim isminin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Ama zannedilmesin ki bu tip isim değişimleri sadece Dersim'de yaşandı. 90 yıldır tek tip vatandaş inşaa etme anlayışı var. Dersim'in adı nasıl Tunceli ile değiştirildiyse, içinde Alevi değerleri geçen yerlerin de isimleri değişti. Bunlar sadece Alevi kimliği üzerinden de yürütülmedi. Rahmetli dedem, amcam ve babamı kuran kursuna gönderirken amcam okulda bir kelimeye besmele çekerek başladığı için dedemi götürüyorlar. biz çözüm süreci derken sadece tekbir partiyi kast etmedik. Neler yaşandığı konusunda biz gönlümüzü, bağrımızı açamazsak yeni bir şey inşaa etmekte zorlanırız. Biz hep söylüyoruz. alevi, kürt, zaza... Her kim olursa olsun, bu milletlere karşı çıkan olursa devlete en büyük kötülüğü o yapar. Yeni hükümeti kurarken hem çözüm sürecini kararlı olarak sürdürmek, hem de onlarca yıldır devam eden bu sorunları çözmek istiyoruz. Acılar tek taraflı olmadığı gibi, hapishaneler de tek taraflı değildi. Kendi vatandaşından korkan ve vatandaşının bir kesiminden kopan devlet kendi temelini sarsmaya başlar. Biz hiçbir zaman vatandaşımızı tehdit olarak görmeyeceğiz. Bunlar sonra devletin resmi ideolojisi olmayacak. Resmi ideolojinin dayattığı şeylerle de gelişme olamaz. Her dönemde birileri dışlandı. Ben 28 Şubat döneminde farklı görüşe sahip olduğum için rektörüme istifa mektubu sundum. Bu acıları hepimiz yaşadık ve artık bunların ötesine geçme vakti.

        "ÖĞRENCİLERİMİ BİRBİRİNDEN AYIRT ETMEDİM"

        Yanlış bir uygulama birkez başladı mı, bu biryerden tekrar çıkabiliyor. Biz siyaset yapmak ya da rant saplamak için bunların peşinde değiliz. her mehzepten öğrencilerim oldu. Hiçbirini bir diğerinden ayırt etmedim. Biz milletimizin her bir ferdiyle diz dize oturup konuşma sürecini yaşıyoruz. Dar kalıpların dışına çıkılsın, empati yapılsın, mahalle baskısından çıkmış olarak düşünelim. Herkes birbiriyle selamlaşsın, farklı dillerde insanlarla konuşsun. Artık dayatmacı, baskıcı üslup terk edilecek. Biraz önce Cemevini ziyaret ettim vre çok mutlu oldum. o sofranın bereketinden bile etkilendik. Ortada hiçbir yemek olmasa bile gözlerimizle birbirimizin içine bakalım. Nefreti reddedelim.

        "BERKİN'İ DÜŞÜNÜRKEN BURAKCAN'I DA DÜŞÜNELİM"

        Berkin Elvan'ı düşündüğümüzde Burakcan Karamanoğlu'nu da düşünelim ve bu gençlerimize aynı şeylerle karşılaşmamaları için sahip çıkalım. tek taraflı bir kültürel etki değil, karşılıklı etkileşim içinde yeni bir kültürel alan inşaa edelim.

        "ÇABALARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ"

        Demokrasi bizim için devletle milletin buluşma alanı. Faili meçhulleri tümüyle kaldırdık. Köye dönüşte engelleri kaldırdık. İşkenceye karşı sıfır toleranslık bir anlayış benimsedik. Bunlar, bu ülkeye olan borcumuzdu. Çabalarımızı arttırarak sürdüreceğiz. Bir daha bu topraklarda acılar yaşamayacak. Munzur Dağı da Toroslar gibi şenliklerin düzenlendiği bir yer olacak.

        ESKİ KIŞLA DERSİM MÜZESİ OLACAK

        Birincisi Dersim'de eski kışla müzeye dönüştürülecek ve adı Dersim Müzesi olacak. Talimatını verdik. En kısa sürede tamamlanacak. Türkiye'de Alevi İslam geleneğini en iyi şekilde tanıtacak bir müzemiz olacak. 10 milyonluk bir bütçeyi ayıracağız.

        ÜNİVERSİTENİN ADINI REKTÖRÜ TALEP ETTİ

        Rektörümüz üniversitenin adının Munzur üniversitesi olmasını talep etti. İnşallah Munzur Üniversitesi de hayırlı olsun. Herhangi bir atamada Alevi kardeşlerimiz veya bir başkasına ayrımcılık yapılırsa bunun bizzat takipçisi olacağım.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ