Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP, İç Güvenlik Paketi'ni AYM'ye götürüyor

        CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, TBMM Genel Kurulu'nda bugün görüşmelerine başlanması planlanan yeni yargı paketi ile iktidarın, yürütmeye uygun yargı yaratma çabası içine girdiğini savunarak, düzenlemeleri yasalaşması halinde Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini bildirdi.

        Gök, partisinin milletvekilleriyle TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Toplantıya bazı milletvekilleri mor kravat, mor fular ile üzerinde "Kadın katliamı var" yazan yaka kartları ile katıldılar.

        Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun kayınvalidesinin vefatı nedeniyle taziyeleri kabul ettiğini, partilerinin TBMM Grup Toplantısını yapamadıklarını aktaran Gök, basın toplantısında Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek olan yargı paketi ile "İç Güvenlik Reformu"na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

        Devletlerin içtihatlar, teamüller, gelenek ve göreneklerle oluşan kurum ve kurallarının korunmasının önemine işaret eden Gök, AK Parti iktidarının TBMM gündemine getirdiği düzenlemelerle bu kuralları ortadan kaldırmaya çalıştığını, kurumların içini boşalttığını savundu.

        Gök, şunları kaydetti:

        "Bugün görüşeceğimiz Hakim ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile AKP iktidarı, yürütmeye uygun yargı yaratma çabası içindedir. Daha 6, 7 ay önce, o zaman ki AKP'nin ihtiyaçlarına göre tanzim edilmiş ve Meclis'ten bizim, bunu böyle yaparsanız yanlış yaparsınız dediğimiz halde geçirdikleri değişiklikleri, bugün kendi elleriyle tekrar değiştirerek, hukuk dünyamızı altüst eden, hukuktaki tüm kurulları ve kuralları bertaraf eden bir anlayışla, AKP çoğunluk diktasına güvenerek, Türkiye'deki yargıyı şekillendirmeye çalışıyor. Bunun kabul edilebilir bir yanı yoktur."

        "AYNAYA BAKMAK SURETİYLE YARATTIKLARINI GÖREBİLİRLER"

        Gök, yargı gibi önemli bir konudaki düzenlemelerin, devletin ilgili birimlerinde hazırlanmadan, bir kaç milletvekili eliyle teklif olarak TBMM'ye sunulmasını da eleştirdi. Düzenleme ile Danıştay ve Yargıtay'a ağır darbe vurulmak istendiğini söyleyen Gök, "Bunun gerekçesi olarak da cemaatle hesaplaşmaktan bahsediyor AKP'liler. Bu ülkede cemaatleri yaratan varsa o da AKP'lilerdir. Kendileri önce aynaya bakmak suretiyle ne yarattıklarını görebilirler" diye konuştu.

        İktidarın isteklerini göre şekillenen kurumlar ve kuralların ülkeye adalet getiremeyeceğini ifade eden Gök, "Biz ne için AKP yargısına güvenelim? Yargıyı ele geçirme operasyonu adı altında AKP, kendi yargısını kurmak istediği kuralları, bugün bize dayatmak istiyor. Bunları elimizin tersiyle reddediyoruz. Biz AKP'nin yargısına güvenmiyoruz" dedi.

        Yargıtay Başkanı Ali Alkan'ın açıklamalarına da değinen Gök, AK Parti'nin getirdiği düzenlemelere bizzat Yargıtay Başkanı'nın feryat ettiğini, görüşlerinin alınmadığını ve bu düzenlemelere ihtiyaçları olmadığını söylediğini ifade etti. Gök, şu değerlendirmelerde bulundu:

        "AKP'nin getirmek istediği bu teklif bütünüyle anayasa aykırıdır ve Anayasa Komisyonu'nda görüşülmeden Meclis'e getirilmiştir. Aslında AKP sivil bir darbe girişimi yapmak istiyor. Bunun adı sivil darbedir. Toplumun köklü kuruluşlarını değiştirmeye, dönüştürmeye sayısal çoğunluğunuza güvenerek, kalkışarak toplumda bir konsensüs aramazsanız bunun adı sivil darbedir. Buna karşı tüm halkımızı uyarıyoruz. Biz CHP olarak etkili muhalefetimizi yapmaya devam edeceğiz."

        "ELİ HALA YÜRÜTMENİN İÇİNDE"

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün yaptığı konuşmada bir özelleştirmeye ilişkin yargı kararını ve bu kararı veren hakemleri eleştirdiğini aktaran Gök, şöyle devam etti:

        "Sayın Cumhurbaşkanı, sen artık başbakan değilsin. Türkiye'nin birliğini, dirliğini korumakla görevlisin. Daha dün yemin ettin, 'anayasayı koruyacağım, hukuka saygılı olacağım' diye. Ortada bir mahkeme kararı varken özelleştirmeyi savunmak sana mı kalmıştır? Niçin peşindesin o özelleştirmelerin? Kendi döneminde yaptığın yanlışlar mahkemeden dönüyorsa, mahkeme kararını eleştirmek, hakimleri 'hain' diye nitelendirmek ne hakla, ne cüretle sana düşen bir görevdir? Senin görevin kurumlar arasında uyumu sağlamak ve mahkeme kararlarını savunmaktır. Cumhurbaşkanı işini gücünü bırakmış eli hala yürütmenin içinde. Cumhurbaşkanı boyunu da aşan şekilde yargıya müdahalenin baş aktörü olmuştur. Cumhurbaşkanı bu haliyle görevine devam ederse bilsin ki o kararı veren hakimler hain değil ama kendisi anayasal suç işleyen bir cumhurbaşkanı olarak elbette hesabını verir."

        Konuşmasında iç güvenlik reformuna da değinen Gök, reform olarak sunulan paketin özgürlükleri yok eden, antidemokratik, kabul edilemez düzenlemeler içerdiğini ileri sürdü.

        Paket ile iktidarın, "AK Emniyet"i kurma çabasına girdiğini ileri süren Gök, jandarma ile ilgili düzenlemelerin de ülke güvenliği açısından riskler doğurduğunu savundu. Gök, Genelkurmay Başkanı'nın jandarma ile ilgili düzenlemeler hakkında ne düşündüğünü merak ettiklerini söyledi. Gök, silahlı kuvvetler içine siyasetin girmemesi gerektiğini vurgulayarak, getirilmek istenen düzenlemelerin bunun önünü açan vahim gelişmeler olduğunu kaydetti.

        "Bu uygulamalar darbe döneminde bile yapılmamıştır. Darbe dönemine rahmet okutacak teklifler, Meclis önünde bekliyor" diyen Gök, AK Parti'nin kendi çıkarlarına uyan düzenlemelerle ülkeyi faşist bir diktatörlüğe sürüklediğini ileri sürdü.

        Gök, açıklamalarının ardından gazetecilerin, yargı paketini yasalaşması halinde Anayasa Mahkemesi'ne götürüp götürmeyecekleri sorusu üzerine, "Elbette. Zaten Anayasa'ya aykırı olduğunu ifade ettim. Tartışmasız bir şekilde elbette ki Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağız" dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ