Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bakan Çelik: Cami, kilise ve havrayı birlikte görebilirsiniz Türkiye Europaliada yer alacak 2015 yılında Europaliada'yız

        Aykut YILMAZ / HABERTÜRK

        Türkiye'nin "Anadolu: Sonsuzluğun Evi" temasıyla katılacağı festivalin ilk basın toplantısı dün Brüksel'deki Egmont Sarayı'nda Bakan Çelik'in katılımıyla yapıldı. Çelik, Anadolu'nun, devasa bir açık hava müzesi olduğunu belirterek, "13 bine yakın SİT alanımız bulunmaktadır. Hititlerden Friglere kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapan köklü bir mirastır. Cami, kilise ve havranın birlikteliğini İstanbul'da rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz. Ülkem, tarihte de hep darda kalan insanların sığınağı olmuş, ırkına ve inancına bakmadan herkese kucak açmıştır. Bu nedenle festivaldeki sergimizin temasını ‘Anadolu: sonsuzluğun evi şeklinde belirledik" dedi.

        "KOMPARTIMANLARA BÖLMEDİK"

        Çelik, Anadolu kültürünü tanıtırken Anadolu'yu kompartımanlara bölmediklerini belirterek, "Yani Anadolu kültürü içerisinde bir Ermeni kompartımanı, bir Rum kompartımanı açmıyoruz. Bu sonsuzluğun evinde Türkler, Kürtler, Ermeniler, Müslümanlar, Hristiyanlar, Yahudiler olacak. Bunların hepsini beraberce paylaşacağız. Organik bir bütünlük içerisinde göstereceğiz" dedi.

        ERMENİ SORUSUNA YANIT

        Brüksel'deki festivalin ilk toplantısında, gazetecilerin "Bu festivalde Ermeni medeniyetinin Türkiye'ye getirdiği yararlardan bahsedecek misiniz?" sorusunu yanıtlayan Çelik, "Festival kapsamında sinema alanında Alin Taşçıyan sinema kürüetörü. Ermeni bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır. Kendisi sinema alanında önemli çalışmalar ortaya koyacak. Türk müziğinde Ermeni asıllı sanatçıların çok önemli bir rolü vardır. Tatyos Efendi, Kemani Serkis Efendi gibi isimlerin eserleri yer alacak" dedi.

        "DİNİ İÇERİKLERİ ÖNEMSEMİYORUZ"

        Europalia International Başkanı Jacobs de Hagen, etkinlikte Türkiye'nin din propagandası yapıp yapmayacağı yönündeki bir soruyu yanıtladı. Hagen, "Europalia bir ülkenin kültürünü tanıtmak için yaratıldı. Bir medeniyeti tanıtmak niyetindeyiz. Ülkenin kültürel çeşitliliğine odaklanıyoruz, dini ya da siyasi içerikleri önemsemiyoruz. Bu konuda büyük bir konsensüs var" dedi.

        AMBLEMİ NAZAR BONCUĞU

        Europalia 2015 Festivalinin amblemi ise nazar boncuğu oldu. Festival süresince nazar boncuğu simgesinin kullanıldığı çok sayıda materyale yer verilecek.

        ERMENİLERİN ESERLERİ SERGİLENECEK

        Çelik, toplantıda, Europalia 2015 festivaline katılacak Ermenilere ilişkin bilgi verdi. Buna göre festivalde Anadoluyu temsilen eserlerinin sergilenmesi planlanan isimler şöyle: "Tatyos Efendi, Nikogos Ağa, Kemani Serkis Efendi, Bimen Şen, Markar Esayan, Jaklin Çelik, Karin Karakaşlı" Festivalde ayrıca Ermeni fotoğrafçıların eserleri de yer alacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ