Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Diyarbakır'da acele kamulaştırmaya iptal kararı

        Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi, Sur ilçesinde acele kamulaştırma işlemiyle 20 petrol kuyusunda üretim yapan bir şirket hakkında açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verdi.

        Sur ilçesine bağlı Alçık Mahallesi'ndeki 20 petrol kuyusunda üretim yapan uluslarası bir şirket hakkında mahalle sakinlerinin acele kamulaştırma işlemiyle ilgili açtığı davada Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi karanını açıkladı.

        Mahkeme kararında, kamulaştırma işlemi ile köylülerin mülkiyet hakkının kısıtlandığı belirtilerek, "Bu kısıtlamanın daha sonra telafisi mümkün olmayacak zararlara yol açabileceği görülmektedir. Acele kamulaştırma işleminde şekil ve yetki yönünden açık bir şekilde hukuka aykırılık bulunmaktadır" denildi.

        Davacı Kahraman Çetinkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarım arazilerinin işgal edildiğini öne sürerek "Bu karar ile köy sakinlerinin mağduriyetinin giderileceğini umuyorum. Yürütmeyi durdurma kararı verilmesine rağmen şirket hala faaliyetlerini kısmen yürütüyor. Bu karardan sonra şirket, köylülerin mağduriyetini inşallah giderir" ifadelerini kullandı.

        Şirket, 25 Haziran 2014'te petrol kuyularının bulunduğu arazilere yönelik acele kamulaştırmayla el konulmasına karar verilmesi istemiyle Diyarbakır 3. Asliye Ceza Mahkemesi'ne başvuruda bulunmuş talebi değerlendiren mahkeme şirket lehine karar vermişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ