Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Musevi öğrenciler ilk kez din sorusu yanıtladı Matematik zorladı ‘selfie’ sorusu sosyal medyada eğlendirdi

        HABERTÜRK

        Sonuçları liselere yerleştirmelerde kullanılacak Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin (TEOG) Türkçe, Matematik ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden yapılan 3 sınavı dün bitti. Musevi öğrenciler ilk kez din sorusu yanıtladı. Bugün ise Fen ve Teknoloji, Yabancı Dil ve TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersleri sınavları var. Sonuçlar ocak ayında açıklanacak. Kar yağışı yüzünden bazı ilçelerde sınav yapılamadı. Bu öğrenciler sınava çeşitli nedenlerle giremeyenlerle birlikte 13-14 Aralık’ta telafi sınavına katılacak.

        KAR, SINAV YAPTIRMADI

        Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Antalya Akseki ile Karaman’da bazı ilçelerde kar yüzünden sınavların yapılamadığını belirterek “Bunlar normal hayatın akışı içinde, okul düzeni içinde yapılan, telafisi olan sınavlarımız. Bu tür sınavlarda da kar yağışı nedeniyle bazı ilçelerimizde sınav yapılamadı. Telafisi olmayan, SBS gibi çocuğun bütün ortaöğretim hayatını etkileyen sınavlar değil” dedi.

        TÜRKÇE İLE MATEMATİK ELEYECEK

        Dün sınava giren yaklaşık 1.3 milyon öğrenci matematik sorularını çok işlemli, din sorularını ise kolay buldu. Paragraf sorularının yer aldığı Türkçe’de ise “özçekim” yerine “selfie” diyen şairin eleştirildiği soru çıktı. Bu soru sosyal medyada “TEOG’a damga vuran selfie çeken şair”, “Geçen yıl ‘Beytullah’a yüz sür gel evladım’ çok konuşuldu, bu yıl ‘selfie’ye ‘özçekim’ demedi diye trip atan şair” esprilerine yol açtı. Uzmanlar Türkçe’de bir soruda “virgülün” kullanılmasında hata yapıldığını, bunun da öğrencileri yanılttığını söyledi. Bilfen Okulları ile Fen Bilimleri Dershanesi uzmanlarının TEOG yorumları şöyle:

        TÜRKÇE: Geçen yıla göre daha eleyici. Kazanımlar listesinde yer almayan ‘Edebiyat Bilgileri’ konusundan soru çıktı. Günceli takip eden, genel kültürü sağlam, yorum kabiliyeti gelişmiş öğrencilerin başarılı olacağı bir sınavdı.

        MATEMATİK: Bu seneki matematik soruları işlem yoğunluğu sebebiyle geçen seneye göre daha zordu. Üslü sorular seçici olacak.

        DİN: Geçen yıla göre sorular kolaydı.

        ‘SELFIE’ DİYEN ŞAİR

        Soru: Bu metinlerde vurgulanmak istenen ortak yön aşağıdakilerden hangisidir?

        “Bir gün şiirlerimdeki Türkçe sözcükler için dediler ki; “Arkadaş, sen aynı şiirinde hem Türkçe bir sözcük kullanıp anne diyorsun. Hem de yabancı bir sözcük kullanıp valide diyorsun. Dizelerin içine yabancı bir sözcük koyarsan bu zengin bir dil kullanımı olmuyor. Ya bizi seç ya da onları..” Ben de başladım güzel dilimiz Türkçe ile yazmaya. Geçen hafta bir seminer sonrası çok sevdiğim şair arkadaşımla bahçede biraz oturduk. Bana iyice yaklaşarak, “selfie” pozu ver de bu anı ölümsüzleştirelim, dedi. Birden durgunlaştım. Nedenini sorduğunda, Türk Dil Kurumu vatandaşlardan gelen öneriler doğrultusunda “Kendi fotoğrafını çekmek” anlamına gelen “selfie” yerine Türkçe karşılık olarak “özçekim” sözcüğünü seçti, sen de özçekimi kullansaydın mutlu olurdum, dedim. Bu metinlerde vurgulanmak istenen ortak yön aşağıdakilerden hangisidir?

        A) Söz varlığını zenginleştirme konusuna önem vermeleri

        B) Sözcüklere Türkçe karşılık bulmada toplumun görüşünü dikkate almaları

        C) Yabancı sözcüklerin yerine Türkçelerini kullanmayı özendirmeleri

        D) Yabancı dillerden alınmış ve dilimize yerleşmiş sözcükleri sıkça kullanmaları

        Cevap: C

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ