Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa falından hapis çıktı, parayla fal bakan kişiye hapis istemi

        İstanbul Taksim’deki bir kafede çalışan 37 yaşındaki Arzu Başoğlu, para karşılığında baktığı kahve falı dolayısıyla mahkemelik oldu. Başoğlu, yargılandığı bir davada mesleğini soran hâkime kahve falı baktığını söyledi. Hâkim, bunun üzerine Başoğlu hakkında suç ihbarında bulundu.

        Başoğlu hakkında 13 Aralık 1925’te yürürlüğe giren “Tekke ve Zaviyelerle Türbelerin Seddine ve Türbedarlıklar ile Birtakım Unvanların Men ve İlgasına Dair Kanun”un 1/2’nci maddesi uyarınca “Falcılık, büyücülük, üfürükçülük ve gayıptan haber vermek ve murada kavuşturmak maksadıyla nüshacılık gibi unvan ve sıfatlarla iş yapmak” suçundan üç aydan az olmamak üzere hapis ve 50 liradan az olmamak üzere para cezası istemiyle dava açıldı.

        Kararı Yargıtay verecek

        Davaya bakan İstanbul 6. Asliye Ceza Mahkemesi, yasada hapis cezasının üst sınırının düzenlenmediğini kaydederek, TCK’da bu cezalardaki üst sınırın 20 yıl hapis olduğunu bildirdi. Mahkeme, 10 yıldan fazla hapis cezası gerektiren suçlara ağır ceza mahkemesinin baktığını vurgulayarak dosyayı İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Bu mahkeme de yargılama görevinin asliye ceza mahkemesinde olduğu kanaatine vardı. İki mahkemenin de görevsizlik kararıyla dosya Yargıtay’a gönderildi. Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Başoğlu’nun hangi mahkemede yargılanacağına karar verecek.

        ‘Hâkim de baktırıyor’

        Taksim’de bir kafede özel fal talep eden bir kadına fal baktığını belirten Başoğlu şunları söyledi: “Kadın bize yardım da etmek istediğini söyleyerek hesap numaramı istedi. Kadın hakkında dolandırıcılıktan dava açılınca hesap numaramdan dolayı bana da dava açıldı.

        Mahkemede hâkim mesleğimi sorunca fal baktığımı söyledim. Bu sefer falcılıktan da dava açıldı. Fal nedeniyle mahkemelik olmam çok saçma. Fal baktırmak için o kadar çok avukat, hâkim ve savcı geliyor ki. Kahve falı adeta ruhsal bunalımda olan insanların kendilerini tatmin etme yöntemi.”

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ