Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Papa bugün Türkiye'de Papa'nın ilk durağı Anıtkabir olacak

        Volkan YANARDAĞ-Aykut YILMAZ-Bahar BAKIR/ANKARA

        Türkiye ziyaretine bugün başlayacak olan Papa Fransuva’nın gündeminde iki önemli konu bulunuyor. Papa, IŞİD terörüne maruz kalan Hristiyanların durumuyla ilgili Ankara’dan yardım isteyecek. Papa’nın Fener Rum Patriği Bartholomeos ile görüşmesinde ise Doğu ve Batı kiliseleri arasındaki bin yıllık ihtilaf masaya yatırılacak.

        Papa’nın Türkiye’deki ilk durağı Anıtkabir olacak. Papa, ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na geçecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile bir araya gelecek olan Papa Fransuva, ardından Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile görüşecek. Papa geceyi, Vatikan’ın Ankara Büyükelçiliği’nde geçirecek. Papa İstanbul’da ise Ayasofya ve Sultanahmet Camii ziyaretinin ardından Fener Rum Patrikhanesinde Patrik Bartholomeos ile buluşacak, Vatikan Temsilciliği’nin Şişli’deki ikametinde konaklayacak. Ziyaretinin son gününde Fener Rum Ortodoks Kilisesi’nin Aziz Andreas tarafından kurulmasının yıldönümüne katılacak Papa’nın Diyanet İşleri Başkanı Görmez’le buluşmasında şiddet eylemlerinin Allah adına yapılmasının yanlışlığına işaret edilecek. İtalya’nın La Stampa Gazetesi’ne konuşan Görmez ise ziyaretle ilgili “Karşılıklı iyi niyet dileklerimizin yanında dünyanın barış içerisinde yaşaması için ortak söz söylemek geleceğimiz açısından önemlidir” ifadesini kullandı.

        ARAMA KARARI

        Ankara Emniyeti, ziyaret için arama kararı çıkardı. Ankara 8. Sulh Ceza Mahkemesi kararıyla polis, 4 gün boyunca belirlenen noktalarda ve bölgelerde vatandaşların araçlarında, üstlerinde ve eşyalarında genel arama ile kimlik sorgulaması yapabilecek.

        İSTANBUL'DA 7 BİN ANKARA'DA 3 BİN 500 POLİS

        Papa ziyareti nedeniyle Ankara’da 3 bin 500, İstanbul’da 7 bin polis ve bin sivil polis görev yapacak.

        Papa’nın istekleri mütevazı

        HABERTÜRK’ün edindiği bilgilere göre devlet başkanı olarak A tipi protokolle karşılanacak olan Papa, otelde kalmak istemedi. Papa, Ankara’da Vatikan Büyükelçiliği, İstanbul’da da başkonsolosluk konutunda konaklayacak. Gündelik hayatında hiç restorana gitmeyen ve dışarıdan yemek yemeyen Papa, “tavuk, meyve, salata, peynir, Arjantin usulü empanada” dan oluşan mönüsünü değiştirmeyecek. Papa için Türkiye’de de benzer yemekler hazırlanacak. Papa ziyareti için mütevazı bir araç istedi. Dışişleri Bakanlığı Papa’ya, bu talebi doğrultusunda yabancı devlet başkanlarına tahsis edilen Mercedes yerine farklı bir araç tahsis edecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ