Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Papa Franciscus Ankara'dan ayrıldı Papa Franciscus İstanbul'da Papa, Sultanahmet Camii'nde Papa Ayasofya'yı ziyaret etti

        Papa'yı taşıyan Alitalia Havayolları'na ait uçak, saat 10.30 sıralarında Atatürk Havalimanı'na iniş yaptı. Papa'yı; Fener Rum Patriği Bartholomeos, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok karşıladı.

        Papa Francesco, İstanbul'da ilk ziyaretini Sultanahmet Camii'ne gerçekleştirdi. Camiyi gezen ve dua eden Papa'ya İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran bilgi verdi.

        Franciscus, 25 dakika süren Sultanahmet Camisi ziyaretinin ardından Ayasofya'yı ziyaret etti. Ayasofya Müze Müdürü Hayrullah Cengiz ve Müze Başkanı Doç Dr. Haluk Dursun Papa’ya bilgi verdi. Papa'ya burada Kuran-ı Kerim hediye edildi.

        SARIÜL İLE KİLİSE BAHÇESİNDE GÜVERCİN UÇURDU

        Katolik aleminin ruhani lideriPapaFranciscus, ayini yönetmek üzere Saint Esprit (Kutsal Ruh) Katolik Kilisesi'ne geldi. Franciscus, Saint Esprit Kilisesi'ne girişinde kendisini coşkuyla karşılayan vatandaşları selamladı.PapaFranciscus'ya kiliseye gelişi sırasında Şişli Belediyesi Başkan Vekili Emir Sarıgül tarafından barış güvercini verildi. Sarıgül ve Franciscus kilise bahçesinde birlikte barış güvercini uçurdular.

        SAİNT ESPRİT KATOLİK KİLİSESİ'NDE AYİNİ YÖNETTİ

        Sultanahmet Camii ve Ayasofya ziyaretinin ardından Saint Esprit (Kutsal Ruh) Katolik Kilisesi'ne gelen Papa Franciscus,SaintEspritKilisesi'ndeki ayini yönetti.

        AYİN SONRASI FENER RUM PATRİKHANESİ

        Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaret edenPapaFranciscus, kilisede ayine katıldı. Rum Patrik Bartholomeos,Papa'nın başından öptü.PapaFranciscus, ayin sonrasında Bartholomeos'la kısa bir görüşme yaptı.

        Kilisede saat 16.00'da başlayan ayinde Türkçe, İtalyanca, Fransızca, İspanyolca, İngilizce, Arapça ve Latince bölümlere yer verildi. Türkçe bölümde, şunlar okundu:

        "Barış için çalışanlar ve mülteciler için: Her ülkede ve her düzeyde barış için somut eylemlerle barış için çalışan ve eğitimi teşvik eden kişilerin ve onlara eşlik eden, onları destekleyenlerin, büyük tehlikelerden kaçmak zorunda bırakılan mültecilerin güvenli bir yer bulabilmeleri ve ümitli bir gelecek için, Kutsal Ruh'un armağanları onları bereketlesin, dua edelim."

        PAPA FRANCİSCUS'UN VAAZI

        Ayini yöneten Papa Franciscus, vaazında diyalog ve birlik mesajı verdi.

        "Kendi bireyciliğimiz ve yalnızca kendi dediğimizi doğru sanmacılığımızla farklılık yaratmaya çalıştığımız zaman bölünme yaratıyoruz" ifadesini kullanan Papa, "Kendi insani planlarımızla birlik yaratmaya çalıştığımız zaman da tektipçiliğe ve onaylamacılığa ulaşıyoruz" dedi.

        Papa Franciscus, zenginliğin, çeşitliliğin ve farklılığın karşıtlık anlamına gelmediğini vurgulayarak, "Uyuşmazlıkları, bölünmeleri ve anlaşmazlıkları aşabilir, birliğin ve esenliğin inandırıcı işaretleri olabiliriz" diye konuştu.

        Vaazının sonunda, hastalığı nedeniyle 2008'den bu yana görevini icra edemeyen Ermeni Kilisesi Patriği Mesrob Mutafyan için dua ettiğini belirten Papa Franciscus, Mutafyan'ı sevgiyle andığını dile getirdi.

        Papa Franciscus, ayrıca Fener Rum Patriği Bartholomeos'u, Süryani Ortodoks Kilisesi İstanbul Metropoliti Yusuf Çetin'i, Süryani Katolik Cemaati Lideri Yusuf Sağ'ı, Ermeni Patrikvekili Aram Ateşyan'ı ve Protestan cemaatlerin temsilcilerini içtenlikle selamladığını söyledi.

        AYİNDEN NOTLAR

        Saat 16.00'da başlayan ayin 1 saat 20 dakika sürdü. Çeşitli dillerde ilahiler okunarak başlanan ayinde zaman zaman vatandaşlar da ilahilere eşlik etti.

        Ayini, eski Vatikan Büyükelçisi Kenan Gürsoy'un da takip ettiği görüldü. Ayini, birçok Türk basın mensubunun yanı sıra çok sayıda yabancı basın mensubu da takip etti.

        Ayinin bitmesiyle birlikte kilisedeki vatandaşlar uzun süre "Papa Franciscus" diye tezahüratta bulundu.

        Franciscus'un konuşmasının ardından şarap ve ekmek yeme kısmı olan komünyon hazırlığına geçildi ve ilahiler okundu, kilisede bulunanlara ekmek ve şarap ikram edildi.

        MAKAM ARACI ŞAŞIRTTI

        Papa Francesco'nun İstanbul'da lüksmakamaracı yerine sıradan bir otomobile binmesi dikkat çekti.

        SIKI GÜVENLİK ÖNLEMİ

        Papa 1. Francesco'nun İstanbul'a gelişiyle ilgili olarak Sultanahmet ve Ayasofya çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Sultanahmet Camii ve Ayasofya Müzesi'ni içine alan geniş alan girişlere kapatıldı, meydanda bulunanlar çıkarıldı, tramvay durakları boşaldı. Çevreye çok sıyada polis ekibi yerleştirildi. Meydana girmesine izni olanlar, x-ray cihazlarıyla sıkı aramalardan geçirildiler.

        PAPA DÜŞÜYORDU!

        İstanbul'a gelenPapaFrancesco, Atatürk Havalimanı'nda yürürkendüşmetehlikesi geçirdi. KorumalarPapa'ya müdahale etmek istedi. Bu sıradaPapatoparlanarak yürümeye devam etti.

        PAPA'YA YOĞUN İLGİ

        Papa Francis, bir süre Vatikan Temsilciliği'nde dinlendikten sonra Saint Esprit Kilisesi'ne geçerek ayine katıldı. Ayin öncesinde dışarıda bekleyen vatandaşları selamlayan Papa, hepsi ile tek tek tokalaştı.

        Ortodoks, Katolik, Süryani ve Ermeni cemaatlerinden ilgi görenayinde 4 koro tarafından ilahiler seslendirildi. Zaman zaman da Türkçe dua edildi. Fener Rum Patriği Bartholomeos'un da hazır bulunduğuayini yöneten Papa, katılımcılara seslendi. Papa, Tanrı inancının önemi ve birlik beraberliğe vurgu yaptı.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ