Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu sonrası açıklamalarda bulundu, Bülent Arınç'tan seçim barajı sorusuna yanıt

        Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu sonrası açıklamalarda bulundu.

        Arınç, Anayasa Mahkemesi'ne seçim barajı başvurusuna ilişkin soru üzerine "AYM hak ihlali var derse ne olur? Uygulanmalı derse bu ne olur? 2015 seçimlerini etkiler mi?Haşim Kılıç'a atfedilen haberlerden ziyade AYM'nin yaptığı açıklamayı dikkate almamız lazım" dedi.

        Arınç, "Anayasa Mahkemesi önündeki konuları mutlaka en iyi şekilde tartışacaktır. Bizim öyle bir derdimiz, bir sıkıntı yok. Bu kriz anlamına da gelmez. Mahkeme ne karar verirse versin bunun gerekleri demokrasi içinde yerine getirilir. Endişe veya 'yarın ne olacak' kaygısı içerisinde değiliz" şeklinde konuştu.

        Arınç'ın açıklamalarından satır başları:

        Toplantıda uyuşturucu ile mücadele şurası değerlendirildi. Şuranın oy birliği ile aldığı kararlar uygulamaya geçecek. Başbakan Davutoğlu'nun yurtiçi ziyaretleri ve sonuçları toplantıda değerlendirildi. Toplantıda AB Bakanı Bozkır AB'ye üyelik süreci ile ilgili bir sunum yaptı. Önümüzdeki salı günü grup toplantısı yapılmayacak. Çarşamba günü Genel Kurul'da bütçe görüşülecek.

        Ermenek'teki olayla ilgili olarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın hazırladığı, bu olayları kapsayacak, sosyal haklar ve özlük hakları bakımından ölenlerin yakınlarına imkanlar temin edecek bir çalışmamız var. Bu çalışmanın detaylarını, mümkün olabilirse yarın Sayın Başbakanımız grup toplantısında, olamazsa takip eden günlerde özel bir şekilde açıklamış olacak.

        Almanya'da hayatını kaybeden Tuğçe Albayrak'a Allah'tan rahmet ailesine başsağlığı diliyorum. Türkiye'nin G-20 dönem başkanlığı bugün itibariyle başladı.

        AYM'YE SEÇİM BARAJI BAŞVURUSU

        Anayasa Mahkemesi’ne yapılan bireysel başvuru var, yüzde 10’luk seçim barajıyla ilgili. AYM hak ihlali var derse ne olur? Uygulanmalı derse bu ne olur? 2015 seçimlerini etkiler mi?

        Bence, gazetelerde Haşim Kılıç'a atfen yayımlanan haberlerden ziyade Anayasa Mahkemesi Başkanlığından yapılan açıklamayı dikkate almamız lazım. Gerçekten hukuk onu gerektirir. Anayasa Mahkemesinin kuruluş ve yapısıyla ilgili kanun onu gerektirir ki bu konuda ihsası reyde bulunmak bir, önlerine gelen bir konuda kamuoyuna önceden herhangi bir bilgiyi sunmak imkanı yoktur, iki. Açıklama bunu istihdaf ediyor. Dolayısıyla buna itibar etmemiz lazım.

        Ancak gazetelerde yayınlanan haberler bir gazeteciliktir, onu da kınamıyorum. Çünkü önemli bir konuyu, gazeteci, aldığı bir habere istinaden bu şekilde yazmıştır. Belki Antalya'da yapılan bir toplantı münasebetiyle bildiğim kadarıyla bireysel başvuru üzerine yapılan konuşmalar sırasında bu konu gündeme gelmiştir. Ama Genel Kurulda nasıl görüşülecek, ne zaman görüşecek, nasıl bir karar çıkarılacak, bu kararın niteliği ne olacak, sayın başkan ve üyeler bunu kesinlikle söylemediklerini, söylemelerinin de mümkün olmadığını ifade ediyorlar."

        Arınç, bireysel başvuru hakkını 2010 referandumunda, Türkiye için çok önemli bir demokratikleşme olarak gördüklerini ve buna "evet" oyu verdiklerini belirterek, "(Hayır) diyenler düşünsünler, bu sözlerinizin, bu sorularınızın cevabını. Onlar vicdanlarında nasıl verirler, bilemem.

        Son zamanlarda aldığı kararlar eleştirilse de AYM özgürlükleri ve demokrasiyi önceleyen kararlar aldı.Baraj konusunu biz getirmedik. "Barajlarını düşünerek değil, iktidar olmak için kurulduk" dedik.Türkiye 12 yıl boyunca ne kazandıysa, yönetimdeki, siyasetteki istikrardan kazandı.

        Seçimde adalet ve yönetimde istikrar başlıklarını bağdaştırabilecek bir sistem bulunabilir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi barajın insan haklarına aykırı olmadığına karar verdi.

        Anayasa Mahkemesi önündeki konuları mutlaka en iyi şekilde tartışacaktır. Bizim öyle bir derdimiz, bir sıkıntı yok. Bu kriz anlamına da gelmez. Mahkeme ne karar verirse versin bunun gerekleri demokrasi içinde yerine getirilir. Endişe veya 'yarın ne olacak' kaygısı içerisinde değiliz.

        ÇÖZÜM SÜRECİ

        Çözüm süreci dürüst bir zeminde ve iyi niyetli sürmeli,şahsi pay çıkarılmamalı. "Öcalan baş müzakerecidir" diyen arkadaşıma sert çıkmıştım, beni kınamıştınız. Kamu düzenine zarar verecek hiç bir şeyi mazur göremeyeceğimizi Başbakanımız ifade etti.Sonuç için bizim şartlarımızın yerine getirilmesi gerek.

        SOMA'DA İŞTEN ÇIKARMALAR

        Yeni Maden Kanunu'nda vefat edenlerin aileleri, işgüvenliği ve ücretler konusunda düzenlemeler yaptık. Yeni çıkan kanun işverenlere 2 misli külfet yükledi. İşveren, hür teşebbüs şartların değişmesinden yola çıkarak bizden talepte bulunabilir. İşverenlerin yükünü hafifleyemeye yönelik bir düzenleme hazırlıyoruz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ