Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Meslek yüksek okulları analize göre şekillenecek Milli Eğitim Bakanlığı meslek yüksek okulları için harekete geçiyor

        Selvi ÇELİK/HABERTÜRK

        Hükümetin 2015 yılı programına göre Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu yıl içinde ülke genelinde meslek yüksek okullarını (MYO) kapsayan bir etkinlik analizi yapacak.

        Analizin ardından MYO’ların kapatılması, meslek liselerine dönüştürülmesi ya da birleştirilmesi yoluna gidilecek. Böylece MYO’lar yeniden yapılandırılacak. Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) MYO’larda eğitim kalitesinin artırılması için hazırladığı raporda öğrenci kabul sisteminden, altyapı sorularına, uygulama ve işyeri eğitim eksikliğinden mezunların istihdamına kadar farklı alanlarda birçok sorunun olduğu vurgulandı.

        RAPOR: YÜZDE 54 DİREKT GEÇTİ

        Raporda MYO’ların eğitim kalitesinin artırılması için YÖK şu önerilere yer verdi: Vakıf üniversiteleriyle sayısı 802’yi bulan MYO’nun 549’unda öğrenciler, teknik ve sosyal olmak üzere iki farklı eğitim programlarında eğitim alıyor. 253 MYO’daysa sağlık, turizm, havacılık, adalet, maden ve ulaştırma gibi 20 farklı tematik alanı kapsayan programlarda eğitim veriliyor. 2013’te 359 bin 628 kişilik kontenjana 286 bin 622 öğrenci yerleşti. 73 bin kişilik kontenjan boş kaldı. Öğrencilerin yüzde 54’üyse sınavsız geçişle yerleşti. Eğitimde kalitenin yükseltilmesi için MYO’lara sınavsız geçişin kaldırılması ve bu programlara girişin Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) başarısına dayandırılması gerektiği görüşü savunuluyor. Yine önlisansta başarılı olanların direkt lisansa geçebilmesi ve Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) sadece mezunların girmesi önerileri üstünde duruluyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ