Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Başbakan Davutoğlu'ndan flaş bedelli açıklaması!

        Başbakan Davutoğlu: "1 Ocak 2015 tarihinde 28 yaşından gün almış olan yada 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle 27 yaşını doldurmuş olun vatandaşlarımıza bedelli askerlik imkanı getiriliyor. Bu vatandaşlarımız 18 bin Türk Lirası karşılığında askerlik görevlerini yapmış sayılacaklar." dedi.

        TAKSİT YOK, EN KISA SÜREDE YASALAŞACAK

        Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, bedelli askerlik uygulaması ile askerlik düzenlemesinden 611 bin 880 kişi yararlanabilecek. Ödemede taksit olmayacak. Uygulamadan yararlanacakların askerlik yapması öngörülmüyor. Bedelli askerlik uygulamasının yasalaşması konusunda kesin bir takvim yok ancak, en kısa sürede yasalaşması için çalışmalar başlatılacak.

        İşte Davutoğlu'nun konuşmasından önemli satır başları;

        Kim ne provokasyon yaparsa yapsın çözüm süreci sonuca kavuşacaktır.Bundan sonra da çözüm sürecinin bir tarafla değil bölge halkı ile yürüdüğünü göstermeye devam edeceğiz. Hafta sonu il kongrelerimize katıldık. Biz Türkiye'de bölgeye sıkışmış hareket değiliz, tek kesime hitap eden hareket değiliz. İl kongrelerimizi Erzurum'da başlattık. Belki zor olacak ama her yerde var olduğumuzu göstermiş olacağız. Biz Türkiye’yi gezin derken siyasi liderleri güzel bir şeye davet ediyoruz, biz nasıl yapıyorsak siz de yapın diyoruz. Ama vatandaşımızın gönlüne girmedikçe siyaset yapılamaz. Çözüm süreci Kuvay-i Milliye alternatifi değildir, sürecin devamıdır. Muhalefetin başkanları kendi dar mahallelerine hitap ediyor.

        "KILIÇDAROĞLU'NUN DEMEÇLERİ İBRETLİK"

        Kılıçdaroğlu’nun son demeçleri gerçekten ibretlik. HDP ile koalisyon sorularına cevap verdi. İzmir’e gidip ulusalcı olup, Diyarbakır’a gidip başka bir dil kullanmak işte bu iki yüzlülüktür. Bizim aynı dili konuşuyoruz. İşte aramızdaki fark bu. Onlarsa farklı dillerle halkı bir şekilde oyalamaya çalışıyorlar. Yine Kılıçdaroğlu, bir partiliye öfkeyle kızdıktan sonra dedi ki “Bu partiye demokrasiyi ben getirdim” demek ki bu partide daha önce demokrasi yoktu. Bizim dediğimizi, bunu teyit ediyor. Baykal’a sormak lazım, CHP’de demokrasi var mıydı yok muydu? Yaşayan genel başkanlara sormak lazım. İşte aramızdaki fark bu.

        SEÇİM BARAJI TARTIŞMALARI

        Anayasa Mahkemesi tartışmalarına değinmek istiyorum. Ak Parti’nin baraj takıntısı yoktur. 15 ayda bu baraja rağmen yeni Türkiye’nin fidanı olan Ak Parti iktidara geldi. Eşit şartlarda yarışıldı. Biz baraj falan tanımayız biz milleti tanırız. Bu konu 2013’te gündeme getirildi. Bugün barajın kalkmasını iddia edenler son tartışmalara kadar sükut halinde geçirdi. Barajdan korkanlar tekliflerimize cevap vermeyenlerdir. Daha önce bu konuda Ak Parti’nin birçok teklifi oldu. İki karar var. Bu talepler reddedildi. Seçimlere 6-7 ay kalmışken bu tartışma neden başlatıldı? Biz AYM’nin önüne gelen davaya bu çerçevede bakarak karar vereceğine inanıyoruz. AYM’nin dün yaptığı açıklama önemli bir mesajdır. Türkiye’de böyle bir siyasi dizayn yapılmasına izin vermeyiz. Seçimler vaktinde, hukuk kuralları içinde yapılacaktır. Yine sandıktan yine milletin iradesi çıkacaktır, başka bir irade çıkmayacaktır. Bu konu etrafında spekülasyon yaparak hayal görenler boşuna heveslenmesinler AK Parti barajları da badireleri de aşa aşa gelmiştir.

        BEDELLİ ASKERLİK

        Aralık toplantısında TSK, YAŞ çerçevesinde hükümetimize özellikle silahlı kuvvetlerimizin ihtiyaçları konusunda bilgi sunmuştur. Çok verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Ben son YAŞ da aldığım bilgilerden, düzey konusunda büyük gurur duydum. Bu çerçevede iki önemli değerlendirme yaptık. Birincisi inşallah önümüzdeki aylarda daha fazla üzerinde duracağımız konu, yapısal reform süreci. Teknoloji yoğun savunmaya geçişin güçlendirilmesi. 2033 yılına kadar teknolojik kapasitesinin artırılması konusunda kararlar almıştık. Bundan sonra da savuma sanayimizi güçlendireceğiz. İkincisi, personel yapılanması bağlamında da uzmanlaşmış yapıya dönüşmesi konusunda önemli kararlar aldık. Bu talep üzerine, sözleşmeli er ve erbaş alımlarıyla ilgili ciddi kolaylaştırmalar getiriyoruz. Bu alımları 20 yaşına kadar indireceğiz, askerlik yapmadan da er ve erbaş alabilecek. Böylece askerliği meslek edinmiş mensupların oranını artıracağız.

        Bakanlar Kurulumuzda, 1 Ocak 2015 itibariyle 28 yaşından gün almış olan, 27 yaşını doldurmuş olan vatandaşlarımızın bedelli askerlik imkanı getiriliyor. Bu vatandaşlarımız 18 bin lira ödeme karşılığında askerlik görevlerini yapmış sayılacaklar. Bedelli askerlik imkanının getirilmesiyle, hem söz konusu olan birikim hafifletilmiş olacak, hem de buradan sağlanacak kaynak savunma sanayi fonuna aktarılacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ