Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Başbakan Davutoğlu, Alevi temsilcileriyle buluştu

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, Alevi temsilcileriyle yaptığı toplantı sona erdi. Başbakan Davutoğlu, "Çözüm süreci de dahil olmak üzere hiçbir adımda oy hesabı yapmadık. Samimiyetimizi koruyabilirsek çok önemli adımlar atabiliriz. Hepimizin empati yapması gerekiyor" dedi.

        Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre Davutoğlu'nun, Başbakanlık Resmi Konut'ta Alevi temsilcilerine verdiği yemek saat 19.00'da başladı. Davutoğlu'nun Tunceli ziyaretinin ardından Alevi temsilcileriyle planladığı ilk toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de katıldı.

        AİHM'den Türkiye'deki cemevleriyle ilgili önemli bir karar verildi. Türkiye'de cemevlerinin statüsüyle ilgili kararını açıklayan AİHM, Alevilere ayrımcılık yapıldığına hükmetti. Başbakan Davutoğlu, AİHM'in kararına ilişkin, "Çalışmalarımızı etkileyecek bir durum değil, biz yolumuza devam edeceğiz.Bu buluşmanın AİHM’in kararı ile ilgili yok" dedi.

        ALEVİ FEDERASYONLARINDAN ORTAK AÇIKLAMA

        Alevi- Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu ve Alevi Vakıflar Federasyonunca yapılan ortak açıklamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Alevi toplumunun sorunlarına yönelik açıklamalarının dikkatle izlendiği, Alevi inancının ve eşit yurttaşlık taleplerinin çözüme kavuşturulması taraftarı ve sorunun muhatabı olunduğu belirtildi.

        Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Rıza Eroğlu ve Alevi Vakıflar Federasyonu Genel Başkanı Remzi Akbulut'un ortak imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, ülkede hak, adalet ve toplumsal barış sorunlarının devam ettiği belirtildi.

        Alevi toplumunun inancı Aleviliğin inkar edildiği, yasal haklardan yoksun bırakıldığı ve zorla asimile edilmeye çalışıldığı ileri sürülen açıklamada, "Hükümetler, özellikle 12 yıllık AKP iktidarı, Alevi inancımızı kendilerine göre dizayn etmeye çabalıyorlar. Sorunun çözümü için Alevi toplumu ve temsil kurumları ile müzakere yapılmıyor, çözüm önerileri geliştirilmiyor. Avrupa insan haklarının verdiği kararlar uygulanmaya konulmuyor" görüşü savunuldu.

        Alevileri tedirgin eden durumunun kamusal alanlara yönelik uygulamalara ağırlık verildiği iddia edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

        "AKP iktidarı döneminde gerçekleştirilen 7 Alevi çalıştayı sonucunda, Alevi sorununu çözmek için hiçbir çözüm üretilemedi. Sorunlar, müzakereler ve sorunun muhatapları ile çözülür. Hükümet bunun tersini yapıyor. Alevi toplumunu ve temsili kurumlarını muhatap almıyor. Aleviler olmadan Alevilik sorunları çözülemez. Alevi toplumu ve temsilci üç federasyonumuz Alevi-Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu ve Alevi Vakıflar Federasyonu olarak hükümetin ve özellikle Sayın Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Alevi toplumunun sorunlarına yönelik açıklamalarını dikkatle izlemekteyiz. Alevi inancımızın ve eşit yurttaşlık taleplerimizin çözüme kavuşması taraftarıyız, sorunun muhatabıyız. Bu gücü ve ikrarı toplumumuzdan, inancımızdan ve temsiliyetimizden alıyoruz."

        Başbakan Davutoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in Alevi temsilcileriyle bugün bir görüşme yapacağının yeni öğrenildiği bildirilen açıklamada, "Biz, Alevi temsilcileri olan 3 federasyonun bu konuda bir haberi yoktur. Hangi Alevi temsilcileri ile görüşüldüğünü biz de merak ediyoruz. Çözümün adresi bellidir, biz muhataplar olarak hazırız. Sorun, Alevi toplumu ve kurumları muhatap alınarak tüm siyasal partileri ve dinamikleri ortaklaştırarak, güvene dayalı, şeffaf ve politik çıkarlar gözetilmeden yapılmalıdır. Biz buna hazırız" ifadesine yer verildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ