Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Genelkurmay'dan sözleşmeli erbaş ve er açıklaması

        Sözleşmeli Er Kanunu'nda yapılan değişiklikle ortaöğretim mezunlarının askerlik yapmadan sözleşmeli er olabilmelerine imkan sağlandığı, halen silah altında bulunan erbaş ve erlerden ortaöğretim mezunu olanların da sözleşmeli er başvurusunda bulunabileceği bildirildi.

        Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer alan açıklamada, 13 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme ile 6191 sayılı Sözleşmeli Erbaş/Er Kanunu'nda değişiklik yapıldığı anımsatıldı.

        Bu kapsamda, ortaöğretim mezunlarının askerliklerini yapmadan sözleşmeli er olabilmelerine imkan sağlandığı, halen silah altında bulunan erbaş ve erlerden ortaöğretim mezunu olanların da sözleşmeli er olmak üzere başvuruda bulunabileceği belirtildi.

        Sözleşmeli er olmak üzere seçilenlerin ön sözleşme imzaladıkları tarihten itibaren sözleşmeli erbaş/er olarak görev yaptıkları sürenin ay olarak üçte birinin yükümlülük süresinden düşüleceği anlatılan açıklamada, silah altındayken sözleşmeli er olmak üzere seçilenler için ise ön sözleşme imzalamalarına kadar geçirdikleri sürenin tamamının askerlik hizmetinden sayılacağı ifade edildi. Açıklamada, bu durumda olanların kalan yükümlülük sürelerinin üç katı süre ile görev yapmayı müteakip askerlik hizmetlerini tamamlamış sayılacakları kaydedildi.

        KAMUDAKİ BOŞ KADROLARA ATANABİLECEKLER

        Açıklamada, söz konusu kanunda yapılan değişikliklerle sözleşmeli erbaş/er olarak 7 yıl görev yapanlardan ilgili mevzuat hükümlerine göre gerekli şartları sağlayanların kamu kurum ve kuruluşlarındaki boş kadrolara atanmasına imkan sağlandığı anlatıldı.

        Uzman erbaşlığa geçiş yaş sınırı 25'ten 29'a çıkarılarak, sözleşmeli erbaş/er olanların uzman erbaşlığa geçiş imkanının genişletildiği de belirtilen açıklamada, sözleşmeli erbaş/erlerin birinci derece kritik iller ile hudut birliklerinde görev sürelerini tamamladıktan sonra diğer birliklere atanmalarına olanak sağlandığı kaydedildi.

        Sözleşmeli er başvurularına Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığının internet sitelerinden erişilebiliyor.

        7. HİZMET YILINDA 3 BİN 567 LİRA MAAŞ - 70 BİN 648 LİRA İKRAMİYE

        Sözleşmeli er olarak 1. Derece Kritik İllerde (Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Hatay, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Tunceli, Van) görev yapanlar 3. hizmet yılında 3 bin 342 lira maaş alacak. Bu kişilere ayrılışlarında 28 bin 463 lira ikramiye verilecek. Aynı ilde görev yapanlar 7. hizmet yılında 3 bin 567 lira maaş, 70 bin 648 lira ikramiye alacak.

        Diğer illerde ise sözleşmeli erlere 3. hizmet yılında 2 bin 4 lira, 7. hizmet yılında 2 bin 229 lira maaş ödenecek. Ayrılışta verilecek ikramiyeler hizmet süresine göre kritik illerle aynı olacak.

        Öte yandan, kaynak ve ihtiyaç durumu dikkate alınarak, Milli Savunma Bakanlığınca uygun görülmesi halinde, ilköğretim (ortaokul) mezunu olanlar da aynı esaslarla askerlik hizmetlerini tamamlamadan sözleşmeli er olabilecek.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ