Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Aday öğretmene yasa çıktı ama kriterleri belirleyen yönetmelik yok

        Selvi ÇELİK / HABERTÜRK

        MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB) aday öğretmenlerin bağlı olduğu kanunu netleştirdi ama “asil öğretmen” olabilmeleri için kullanılacak performans kriterlerini henüz açıklamadı. Aday öğretmenler hangi kriterlere göre “başarılı sayılacaklarını” bilmediklerini söyleyerek, bir an önce bu kriterlerin açıklanmasını istiyor. Yapılan değişiklik ise 2 yıl başarılı olamayan aday öğretmenlerin memuriyetten atılmasını da öngörüyor. 26 Kasım 2014’te Resmi Gazete’de yayımlanan Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (TÜSEB) ile birlikte aday öğretmenlerin eğitiminden MEB sorumlu oldu. Geçtiğimiz mart ayında değiştirilen Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile aday öğretmenlerin asil öğretmenliğe geçişi için önce performanslarında başarılı olmaları sonra da yazılı ve sözlü sınava girmeleri gerekiyor. Ancak bu sınava girmenin koşulu olarak getirilen “performans değerlendirmesinde başarılı olmak” için kriterler ortada yok. MEB, illere gönderdiği yazıda geçtiğimiz eylül ayında atanan 40 bin öğretmenin valilikler tarafından yapılan eğitimlerinin sona erdirilmesini, bu öğretmenlerin eğitimini hazırlıklarını yaptığı yönetmelikle birlikte kendisinin yapacağını belirtti. Bakanlık, 14 Mart 2014’ten önce atananların bu kapsamda olmadığını ve eğitimlerinin sürdürülebileceğini aktardı.

        ASİLLİK 3 AŞAMADA GELECEK

        Geçtiğimiz eylül ayında atanan öğretmenler ise 3 aşamalı değerlendirmenin ardından asil öğretmen olabilecek. Bu öğretmenler önce 1 yıl çalışacak. Henüz kriterleri belli olmayan performans değerlendirmesinde başarılı olanlar yazılı ve sözlü sınava girecek. Bunlarda da başarılı olan asil öğretmen olacak. Ancak 1 yıl çalıştıktan sonra performans değerlendirilmesinde başarılı olamayan öğretmen bir yıl daha bir okulda aday öğretmen olarak görev yapacak. Bu ikinci yılın sonunda başarılı olanlar yazılı ve sözlü sınava girecek. Başarı gösteren asil öğretmen olacak. İkinci yılda da başarısız olan memuriyetten atılacak.

        İLETİŞİM BECERİLERİNE BAKILACAK

        Yeni getirilen sözlü sınavda adayların bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade kabiliyeti ve muhakeme gücü, iletişim becerileri, özgüveni ve ikna kabiliyeti, bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı, topluluk önünde temsil yeteneği ve eğitimcilik nitelikleri değerlendirilecek. Bu değerlendirmeyi bakanlığın oluşturacağı komisyon yapacak. ADAYIN TAYİN HAKKI YOK Aday öğretmenler adaylıkları kalkmadan “özür grubu atamalarına” katılamıyor. Öğretmenler özür grubu atamalarına eş, sağlık ve eğitim gerekçeleriyle katılıyor. Ancak eğitim nedeniyle yer değiştirme talebi eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer döneminden bu yana uygulanmıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ