Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Uluslararası insan kaçakçılığı şebekesine MİT ve polisten ortak operasyon MİT ve polis ortak çalıştı göçmen kaçakçılığı şebekesi çökertildi İnsan kaçakçılığı şebekesine MİT ve polisten ortak operasyon Mühendisli, para sayma makinalı şebeke

        NEŞET DİŞKAYA/HABERTÜRK

        Çok miktarda farkı ülkelerin paralarının ele geçirildiği operasyonda, 2 para sayma makinası da bulundu. Gözaltına alınan kişiler arasında Suriye'deki iç savaştan kaçan bir bilgisayar mühendisinin de yer aldığı öğrenildi.

        MİT VE POLİS ORTAK ÇALIŞTI

        İzmir Emniyet Müdürlüğü ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nın ortak yaptığı çalışmalar sonucunda Türk ve yabancı uyruklu bazı kişilerin Ege Bölgesi'ne getirdiği mültecileri yasadışı yollardan yurtdışına çıkarttığı bilgisi elde edildi. Bunun üzerine İzmir Kaçakçılık ve Organize Suçlar ile Mücadele Şubesi ekipleri çalışma başlattı. 6 ay süren teknik ve fiziki takipte Suriye uyruklu Said S.'nin elebaşı olduğu uluslararası şebekesinin, göçmen kaçakçılığına aracılık etmek için bazı kentlerde paravan turizm şirketi kurduğu belirlendi.

        SAVAŞ MAĞDURLARI PATRON OLDU

        İzmir'in yanı sıra İstanbul, Muğla, Mersin, Hatay ve Kilis'te düzenlenen eş zamanlı operasyonda Türk vatandaşı M.K., F.K., R.U., M.R.Ş., M.S., B.A., F.D., S.A. ve M.G., Suriye uyruklu Said S., M.J. , M.S.S. , I.M.T.I. , M.A. , Y.A.G. , O.K. , H.K. , R.S.S. , E.B. , K.J. , S.S.S. , S.A.F. , B.D. , O.J. , R.Y. , F.Z. , A.Z. , N.Ş., Türkmenistan uyruklu H.B.G., Filistin uyruklu A.R.H.A. ile Cezayir uyruklu N.M. gözaltına alındı. Şebekenin elebaşısının Suriye uyruklu Said S. olduğu öğrenildi. Emniyette ifadeleri alınan şüphelilerden 17'si, "Örgütlü olarak göçmen kaçakçılığı yapmak" suçlamasıyla adliyeye sevk edildi. 14 kişi ise savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden Suriyeli R.A'nın ifadesinde bilgisayar mühendisi olduğunu ve ülkesindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye geldiğini söylediği öğrenildi.

        PARA SAYMA MAKİNASI İLE AJANDALAR ELE GEÇİRİLDİ

        Operasyonda ayrıca 27 bin 590 euro, 43 bin 980 dolar, 8 bin 50 lira ve 2 bin 19 Suriye lirası ile para iki adet sayma makinası, 17 pasaport, bilgisayarlar cep telefonları ve 51 GSM hattı ile şebekenin para transferlerini gösteren çok sayıda ajanda ele geçirildi.

        ŞİFRELİ KAÇIŞPolis ekiplerinin yaptığı uzun süreli çalışma uluslararası göçmen kaçakçılığı şebekesinin yöntemleri de belirlendi. "Yolcu başı" olarak tabir edilen kişinin, özellikle Suriye, Irak, Filistin ve Afrika ülkelerinden yasadışı yollarla Avrupa ülkelerine geçmek isteyen kişilerle bin 200 euro karşılığında anlaştıktan sonra "Kasa" olarak nitelendirilen kişilere yönlendirdiği, bu şebeke elemanın da göçmenlere parasının alındığına dair barkod sistemi benzeri şifre verdiği belirtildi. Kaçakların gidecekleri ülkeye vardıklarında yanlarındaki cep telefonu ile kendilerine verilen şifreyi kasa olarak nitelendirilen kişilere mesaj attığı belirlendi. Mesajıalan kişilerin ise kendilerine teslim edilen paraları göçmen kaçakçılığı yapan kişilere teslim ettiği öğrenildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ