Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika "Cemaat çıkıp özür dilemeli" HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş HDP İl Örgütü 1. Olağan Kongresi

        HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İstanbul merkezli "paralel yapı" operasyonu hakkında, "Cemaat bunların aynısını bize yapmadı mı? 10 bin arkadaşımızı 5 yıl içeride yargıladılar. Sizin gazete ve televizyonlarınız daha arkadaşlarımız gözaltındayken onların idam fermanını yayınlıyordu. Bak devran döndü aynısını size yapıyorlar" dedi.

        Demirtaş, Mardin'de bir düğün salonunda düzenlenen HDP İl Örgütü 1. Olağan Kongresi'nde yaptığı konuşmada, 19-26 Aralık 1978'de Kahramanmaraş'ta yaşanan olayları anımsatarak, Maraş olaylarının 36. yılı olduğunu belirtti.

        "5 gün süre ile 110 Alevi katledildi, yüzlercesi yaralandı, birçoğu ise sürgüne gönderildi, Maraş katliamını kınıyor ve lanetliyoruz. Yıl dönümünde yaşananları anmak için valilik izin vermedi" diyen Demirtaş, şunları kaydetti:

        "Bazı gruplar 19 Aralık'ı kutlamak için bildiri dağıttı. İnsanlıktan nasibini almış hangi insanoğlu bir katliamı, 'gelin kutlayalım' diye bildiri dağıtabilir? Bunu faşizm ile açıklayamazsınız."

        "HDP'nin çok renkli çok sesli anlayışını oturtacağız"

        HDP'yi bütün inançların ve kültürlerin ortak partisi olarak yola çıkan büyük bir trene benzeten Demirtaş, partinin Türkiye'nin 81 ilinde siyaset yapacak ve herkesin sorununa çözüm üretecek bir partiye dönüştüğünü savundu.

        Demirtaş, Türkiye'de tekçi anlayıştan bıktıklarını ifade ederek, "Biz, 'tek millet', 'tek dil', 'tek ırk' ve 'tek ampul' gibi ifadelerden bıktık. Değiştirmek istiyoruz. Aydınlatmıyor bitti ampul. Onun yerine HDP'nin çok renkli çok sesli anlayışını oturtacağız" diye konuştu.

        Barış, adalet, özgürlük ve emek kavramlarını en çok savunan parti olduklarını iddia eden Demirtaş, şöyle konuştu:

        "Emin olun ortada baraj falan kalmayacak. Biz yüzde 10'u aşmakla yetinmeyeceğiz. Türkiye'nin siyasi dengelerini alt üst edeceğiz. Biz iktidara yürüyoruz. Yüzde 10 baraj ne ki? Milletvekili adaylarımız bakanlar kurulumuzun bir prototipi olacak. Artık ciddiyetle Türkiye'nin geleceğine el koyma zamanı geldi. Aksaray inşa eden, sarayda bir bardağı altın kaplamalı bin liraya yaptıranlar yüzde 50 oy alacağını söylüyor. Rüşvet ve yolsuzluklarla kişisel saltanatlarının kurulması için çalışıyorlar. Bu, İslamiyet ile bağdaşmıyor."

        İstanbul merkezli "paralel yapı" operasyonu

        İstanbul merkezli "paralel yapı" operasyonuna değinen Demirtaş, şunları dile getirdi:

        "Bakın cemaatle birbirlerine girmişler. 'Oh olsun' demedik, demiyoruz. Cemaat bunların aynısını bize yapmadı mı? 10 bin arkadaşımızı 5 yıl içeride yargıladılar. Zaman Gazetesi ve Samanyolu Televizyonuna özellikle hatırlatmak istiyorum. Bak güzel kardeşim. Bizim belediye başkanlarımız makamlarından alınırken sizin televizyon ve gazeteleriniz, 'KCK yöneticilerine, teröristlere gözaltı' diye yayın yapıyordu. Sizin gazete ve televizyonlarınız daha arkadaşlarımız gözaltındayken onların idam fermanını yayınlıyordu. Bak devran döndü aynısını size yapıyorlar. Avukatlarınıza hakaret ediyorlar. Adliye önünde polisler size müdahale ediyor. Şimdi cemaat tüm bunlardan özür diliyor mu? Bugün size yapılanın aynısını AKP ile bize yaptınız. Ergenekon ve Balyoz davası da aynısı."

        "Cemaat çıkıp özür dilemeli"

        "Siirt'te KCK operasyonlarını yapan cemaatin emniyet müdürü dün İstanbul'da gözaltına alındı. İşte böyle yürüyor bu işler" ifadelerini kullanan Demirtaş, şunları dile getirdi:

        "Cemaat çıkıp özür dilemeli, öz eleştiriyi vermeli. O dönemin bütün suçlarını günahlarını nasıl yaptıklarını anlatmalı. Türkiye'de ilk defa onların başına hukuksuzluk, haksızlık geliyormuş gibi davranmalarına gerek yok. Yıllardır düzen bu kardeşim. Kumpası en iyi bilenler sizlersiniz. AKP ile Fethullah Gülen el ele verip yıllarca bunları yaptı. Yıllarca hırsızlığa da göz yumdunuz, yolsuzluğa da."

        Konuşmaların ardından tek liste halinde yapılan seçimde Musa Alkan, HDP İl Başkanlığına seçildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ