Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik İmralı ‘üst arama’ kriteri ‘İç Hizmet’e giriyor (Murat Gürgen / Gazete Habertürk)

        MURAT GÜRGEN / GAZETE HABERTÜRK

        Milli Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan “Askeri Hâkimler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” nda önemli düzenlemeler bulunuyor. Askeri alanlarda “önleme araması”ndan “makul gerekçe”ye, mahkemelere sivil imajdan askeri HSYK’ya kadar birçok düzenlemeyi içeren kanun tasarısı TBMM’ye sunuldu.

        Tasarı kapsamında TSK İç Hizmet Kanunu’na da “önleme araması” maddesi giriyor. Bu madde, askeri mahallere giren kişilerin üzerlerinin x-ray ile aranmasını, cihazın sinyal vermesi halinde aramanın “elle” sürdürülmesini düzenliyor. Milletvekilleri, hâkimler, savcılar, mülki idare amirleri, Sayıştay meslek mensupları ve avukatlar ile yetkileri uluslararası sözleşmelerle tanınmış kişi ve kuruluşların temsilcilerinin üstleri ve eşyaları ise ağır ceza mahkemelerinin görevine giren suçüstü halleri dışında aranamayacak. Bu kişilerin araçlarının görülemeyen kısımlarının açılması da istenemeyecek.

        "ARANMADIK" DEMİŞTİ

        HDP’li Altan Tan, bir İmralı ziyareti sonrasında “Üzerimiz aranmadı. İsteseydik kayıt cihazı götürebilirdik” açıklaması yapmış, CHP’li Muharrem İnce de Silivri Cezaevi’nde İlker Başbuğ’u ziyaretinde kemerinin ve ayakkabısının çıkarıldığını belirterek “Ben de milletvekiliyim o da milletvekili” tepkisini göstermişti.

        "MAKUL GEREKÇE" İLE ASKERİ MAHALDE ARAMA

        Sulh ceza hâkimleri ve mülki amirler ile askeri mahkemeler ve askeri birlik komutanının askeri mahallerde “önleme amaçlı arama” yaptırma yetkisi bulunmuyor.

        TSK İç Hizmet Kanunu’na ilave edilecek “önleme araması” maddesiyle, askeri mahkemeler veya -gecikmesinde sakınca bulunan hallerde- askeri birlik komutanınca askeri mahalde “önleme araması” kararı verilebilecek. Bu düzenlemenin fiziki güvenliğin yanı sıra “bilgi güvenliği”ne yönelik olduğu belirtiliyor. Tasarıda “Arama talep yazısında, arama için ‘makul sebepler’in oluştuğunun gerekçeleriyle birlikte gösterilmesi gerekir” hükmü yer alıyor.

        “Askeri mahalde arama” maddesinde “konut dokunulmazlığı” ilkesine uygun bir düzenlemeye de gidildi. Maddede “Konutta ve yerleşim yerinde ve eklentilerinde önleme araması yapılamaz” hükmü yer aldı. Bu düzenleme, “önleme araması” gerekçesiyle lojman aramalarının daha kolay hale gelmesinin önüne geçiyor. Lojmanda arama yapılabilmesi için mahkeme kararı gerekecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ