Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Dört eski bakanla ilgili Yüce Divan oylaması 5 Ocak 2015 tarihine ertelendi

        Saliha ÇOLAK / HT GAZETE

        AK Partili 4 eski bakan hakkındaki yolsuzluk ve rüşvet iddialarını araştırmak üzere kurulan TBMM Soruşturma Komisyonu’nda “Yüce Divan” konusunda karar alınması beklenirken, karar toplantısı 5 Ocak Pazartesi gününe ertelendi. Kuliste heyecanlı bekleyiş sürerken, erteleme ve verilen aralarla gerginliğin tırmandığı komisyon, “3 bakandan bilirkişi raporuna gelen itirazların incelenmesi ihtiyacını” gerekçe göstererek karar toplantısını erteledi. CHP’li üyeler karara tepki göstererek, “bu sürenin komisyon üzerindeki baskının olumlu sonuç vermesi için zaman kazanmak amacıyla verildiğini, komisyona şaibe düştüğünü ve Yüce Divan kararı çıkmamasının amaçlandığını” savundu.

        KULİSTE YÜCE DİVAN HEYECANI

        Eski bakanlar Egemen Bağış, Muammer Güler, Zafer Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar hakkında kurulan soruşturma komisyonunun saat 15.00’te başlaması planlanan toplantısı önce yarım saat ertelendi. Bu sırada TBMM’de bütçenin son görüşmelerinin yapılması nedeniyle Meclis’te bulunan liderler ve milletvekilleri arasında da kulisin konusu Yüce Divan kararı oldu. Komisyon toplantısına başladığında her zamanki gibi jammer çalıştırıldı, basın mensupları salondan uzak bir noktada tutuldu. Kısa süre sonra saat 16.30 gibi komisyona 1.5 saat ara verildi. Bu kez de 3 bakandan bilirkişi raporuna itirazların geldiği, bunların incelenmesi gerektiği, bu nedenle komisyona ara verildiği bildirildi. Komisyon, saat 18.00’de toplanmak üzere dağıldı.

        BAĞIŞ’TAN HESAP DÖKÜMÜ

        Egemen Bağış, Zafer Çağlayan ve Muammer Güler’in mal varlıklarının gelirleriyle orantılı olmadığı yolundaki bilirkişi raporuna itirazları, komisyonda incelendi. Bağış’ın itirazının ekinde, anneannesinden kaldığını bildirdiği eve ve para hareketlerine ilişkin dökümlere yer verdiği belirtildi. Ek bildirimler üzerine MHP’li üye Mesut Dedeoğlu, “Bakanlar ek bildirimlerinin dikkate alınmadığından yakınabilirler. Bu nedenle karara itiraz edebilirler. Bunları inceleyip öyle karar verelim” dedi. Verilen uzun ara sırasında AK Parti kulisinde, komisyon üyelerinin vicdani kanaatlerini verecekleri, Yüce Divan’a göndermeden yana görüşler olduğu ancak, “yukarıdan gelecek hava” şeklinde tanımlanan, “parti disiplini içinde karar verileceği” beklentisi dile getirildi.

        İLGİNÇ TELEFON JAMMER’I UNUTTURDU

        Komisyon toplantısı devam ederken, Başkan Hakkı Köylü komisyondan ayrıldı. Basın mensupları karar çıkıp çıkmadığını ögrenmek için kendisini takip ederken, Köylü’den tepki geldi. Köylü, basın mensuplarından uzaklaştıktan sonra bir telefon konuşması yaptı. Saat 18.44’te birkaç dakika süren telefon konuşmasının ardından salona dönerken, basının soruları üzerine Köylü, “Evle konuştum” dedi. Köylü şaşkınlığını, “Buradan telefonla konuşamadım, jammer koyduğumuzu unutmuşum” diye ifade etti.

        5 OCAK GÜNÜNE ERTELENDİ

        Köylü, komisyon toplantısı öncesinde kararın öyle ya da böyle çıkması konusunda kararlı görünürken, bu telefon konuşmasından sonra komisyona döndü ve karar toplantısının 5 Ocak’a ertelendiği kararı çıktı. Komisyonda, CHP’li üyelerin karar toplantısının ertelenmemesi gerektiği yolundaki uyarılarına karşı, Köylü’nün, bu kararın kendilerini de zor durumda bırakacağını bildiğini ifade ettiği belirtildi.

        Komisyon yeniden toplandıktan 15 dakika sonra, o ana kadar genel kurulda bulunmayan, suçlanan bakanlar da birer birer genel kurula gelmeye başladı. Önce Muammer Güler, sonra Erdoğan Bayraktar, ardından Egemen Bağış, son olarak da Zafer Çağlayan TBMM Genel Kurulu’na geldi. Eski bakanlar, haklarında komisyonda görüşme sürerken genel kurulda bütçe görüşmelerini izledi

        UZMANLAR ARAŞTIRACAK

        AK Partili üyeler ve Komisyon Başkanı Köylü, toplantının ardından, bakanların verdiği ek belgelerin teyit edilmesi ve incelenmesi için süre gerektiğini, karar toplantısının bu nedenle ertelendiğini açıkladı. Meclis tatilde olacağı için komisyonun ocak ayının 5’ine kadar resmi çalışma yapmayacağını ancak bilirkişinin çalışma yapacağını bildiren Köylü, ek bilgilerin kararı nasıl etkileyeceği sorusuna yorum yapmadı. Köylü, bu süre zarfında komisyonla ilgili Başbakan Davutoğlu ile bir görüşme yapmadığını bildirirken, kararı 5’inde vereceklerini, raporu da en geç 9 Ocak’ta başkanlığa teslim edeceklerini belirtti.

        "MASAK RAPORUNU İNCELEYEMEDİK"

        CHP’lilerin “Komisyona bakanların bildirdiği itirazlar kararı etkileyecek düzeyde değil, muhalefet şerhi yazmak için bize süre kalmıyor” uyarısına karşılık, bu kez, bazı AK Partili üyelerin MASAK raporunu inceleyecek zaman bulamadıklarını belirttikleri kaydedildi. Bunun üzerine CHP’liler sadece Bağış’ın bekletilmesini, diğer 3 bakanla ilgili oylamanın hemen yapılmasını önerdi ancak bu da kabul edilmedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ