Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem ‘Amber alarmı’yla bir ayda kayıp 10 çocuk bulundu ‘Amber alarmı’ sisteminin benzeri Türkiye'de hayata geçti

        Bedirhan ÖZYİĞİT/HABERTÜRK

        Ankara’nın Mamak İlçesi’nde yaşayan 13 ve 16 yaşlarındaki O. ve Y. ismindeki kardeşler, 27 Kasım’da evden çıktı; Kardeşlerden bir daha haber alınamadı. Ankara polisi, kaybolan çocuklar için seferberlik ilan etse de çocuklara ait ize ulaşamadı. İki kardeşin fotoğraflarını ve bilgilerini Mamak’ta yaşayan vatandaşlara mesaj olarak gönderen emniyet, çocukların görülmesi halinde 155 ihbar hattını aramalarını istedi. Cep telefonu kullanıcılarının umursamazlığına karşı da ‘kayıp çocuk mesajı’, telefonu bloke edecek şekilde programlandı. Cep telefonunu kullanmak isteyen bir vatandaş kayıp iki kardeşle ilgili mesajı okuduktan sonra telefonu aktif hale gelebiliyordu. Böylece polise ulaşan bilgi mesajlarıyla çocuklar 3 günde bulunup ailelerine teslim edildi.

        SİSTEM 7 İLDE KULLANILDI

        Daha önce Diyarbakır, Ankara, Amasya, Ordu, Kocaeli, Mersin (2) ve Aksaray’da kaybolan 8 çocuğun bulunmasını sağlayan sistem, yine Ankara’da 2 çocuğun ortaya çıkmasında büyük rol oynadı. O. ve Y. kardeşlerin bulunmasıyla birlikte sistemle bulunan çocuk sayısı da 10’a ulaştı.

        SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

        Kayıp çocuk veya yaşlı ihbarı alındığında önce ‘vahim kayıp mı, değil mi’ değerlendirmesi yapılıyor.

        Değerlendirmeden sonra kayıp kişinin tüm bilgileri, fiziki özellikleri, üzerindeki kıyafetine kadar tüm detayları sisteme giriliyor. Sisteme girilen bilgiler kısa sürede Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) iletiliyor.

        Ardından da çocuğun kaybolduğu bölge, ilçe, belde veya mahalledeki herkesin cep telefonlarına SMS, MMS (multimedya mesajla fotoğraf gönderimi) bilgiler gönderilirken, sabit telefonlara da sesli mesaj bırakılıyor.

        Twitter’da ‘kayıp alarmı’yla açılan hesapta, kayıp kişilerin bilgi ve fotoğraflarına yer veriliyor.

        NASIL ORTAYA ÇIKTI?

        ABD’nin Teksas Eyaleti’ne bağlı Arlington kentinde, evinin önünde bisikletle gezen 10 yaşındaki Amber Hagerman, 1996 yılının haziran ayında kaçırıldı. Küçük kız 3 gün sonra ölü olarak bulundu. Amber Hagerman’ın annesi tarafından hukuk mücadelesi başlatıldı. Ardından ‘Amber alarmı’ adı verilen bir sistem oluşturuldu. Herhangi bir çocuk kaçırıldığı anda nerede olursa olsun şüpheli kişi ya da araçla ilgili bilgi olmasa da, kaçırılan çocuk ülkenin tüm televizyonlarında, radyolarında ve trafik levhalarında halka duyuruluyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ