Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Yargıtay'da yeni kurulan 8 dairenin başkanları belirlendi Yargıtay'da kritik seçim sona erdi

        Fevzi ÇAKIR / HT GAZETE

        Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından yeni üyeleri belirlenen Yargıtay’daki yapılanma süreci başladı. Yargıtay Genel Kurulu, son yargı paketi ile kurulan 8 dairenin başkanları ile boş bulunan 8. Hukuk Dairesi başkanlarını belirledi. 9 dairede de başkanlıkları, HSYK seçimlerinin galibi Yargıda Birlik Platformu’nun (YBP) desteklediği adaylar kazandı. Bu seçimin ardından Yargıtay, 1 ay içinde baştan aşağı yenilenecek. Yeniden oluşturulacak Birinci Başkanlık Kurulu, üyelerin hangi dairelerde görev yapacağını ve hangi dairenin ne tür davalara bakacağını yeniden belirleyecek.

        GENEL KURUL TOPLANDI

        Bu süreçte; HSYK yeni üyelerin seçimini yaptı, üyeler geçen hafta göreve başladı. Yargıtay’da yeniden yapılanmaya ilişkin ikinci adım ise dün atıldı. 515 üyeli Yargıtay Genel Kurulu yeni kurulan 8 dairenin başkanlarını belirlemek için dün toplandı. Genel kurulda 516 üyenin salt çoğunluğu olan 258 oyu bulan adaylar daire başkanı olarak seçildi. Boş bulunan Yargıtay 8. Hukuk Dairesi Başkanı da belirlendi.

        YENİ SEÇİLEN ÜYELER

        16. Ceza Dairesi Başkanlığı’na 302 oyla 1. Ceza Dairesi Üyesi Eyüp Yeşil, 17. Ceza Dairesi Başkanlığı’na 279 oyla 13. Ceza Dairesi Üyesi Abdulhalik Yıldız, 18. Ceza Dairesi Başkanlığı’na 290 oyla 20. Hukuk Dairesi Üyesi Hamdi Yaver Aktan, 19. Ceza Dairesi Başkanlığı’na 301 oyla 4. Ceza Dairesi Üyesi Ramazan Özkepir, 20. Ceza Dairesi Başkanlığı’na 293 oyla 3. Ceza Dairesi Üyesi İlmettin Köklü, 21. Ceza Dairesi Başkanlığı’na 445 oyla 11. Ceza Dairesi Üyesi Hüseyin Boyrazoğlu, 22. Ceza Dairesi Başkanlığı’na, 345 oyla 4. Ceza Dairesi Üyesi İbrahim Şahbaz, 23. Ceza Dairesi Başkanlığı’na ise 440 oyla 15. Ceza Dairesi Üyesi Şakir Aktı seçildi.

        YARGITAY’DA YAPILANMA SÜRECİ

        Yeni daire başkanlarının belirlenmesinin ardından Yargıtay’da atılacak diğer adımlar şöyle: n Yeni daire başkanlarının belirlenmesinin ardından Birinci Başkanlık Kurulu üyeleri yeniden belirlenecek.

        -Birinci Başkanlık Kurulu, iş durumunu dikkate alarak daireler arasındaki işbölümünü yeniden belirleyecek. Karar, Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra 10 gün içinde uygulanacak.

        -Birinci Başkanlık Kurulu işbölümünü belirledikten sonra, daire başkanları, üyeler ve tetkik hâkimlerinin hangi dairelerde görev yapacağını yeniden belirleyecek.

        -Yeni işbölümü kararı uyarınca halen derdest bulunan dosyalar mevcut halleriyle yeni dairelerine gönderilecek.

        -HSYK değişik kararnamelerle Yargıtay’dan gönderilen tetkik hâkimi ve savcıların yerine yenilerini atayacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ