Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Solotürk kokpitinde bir ilk, F16'nın limitlerini zorlayan komutan Orgeneral Akın Öztürk

        Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Solotürk ile uçtu, gösterilerde gerçekleştirilen koreografiyi denetledi.

        Hava Kuvvetleri Komutanlığının internet sitesinde, Orgeneral Öztürk'ün Hava Kuvvetleri Komutanlığının gösteri ekibi Solotürk ile yaptığı uçuşun görüntülerine yer verildi.

        Öztürk, Solotürk amblemli şapkası ve üzerinde adının yazdığı ceketiyle 11 Aralık'taki uçuş için 141. Filo'ya geldi. Burada filo komutanlığı yetkililerince karşılanan Hava Kuvvetleri Komutanı, uçuş kıyafetlerini giyerek uçağın başına geçti.

        Buradan yapılan kontrollerin ardından Orgeneral Öztürk, Solotürk 1'inci Pilotu Yüzbaşı Yusuf Kurt ile kokpite çıktı. Orgeneral Öztürk ve Yüzbaşı Kurt'un yaptığı kontrollerin ardından uçak havalanmak üzere pist başına gitti.

        Solotürk'e kalkış izni verilmesiyle Orgeneral Öztürk, 1. Pilot Kurt'a "Haydi iyi uçuşlar" dileğinde bulundu. Ardından F-16 ile gökyüzüne çıktılar.

        GERÇEK GÖSTERİ KOREOGRAFİSİ

        Orgeneral Öztürk, Solotürk ekibi tarafından icra edilen gerçek gösteri koreografisini Solotürk 1'inci Pilotu Yüzbaşı Yusuf Kurt ile birebir uyguladı.

        F-16 uçağının ve pilot limitlerinin zorlandığı, uçak süratinin 120 Knot (220 kilometre) ile 600 Knot (1111 kilometre) arasında değiştiği uçuş 4 bin 900 metre ve 30 metre irtifa arasında gerçekleştirildi. 15 dakikalık uçuş sırasında Orgeneral Öztürk, artı 9 ve eksi 3 G'lik yerçekimi kuvvetine maruz kaldı.

        Uçuşla Orgeneral Öztürk, Solotürk gösteri paketini uygulayan ilk hava kuvvetleri komutanı ve en kıdemli pilot oldu.

        ÖZTÜRK'E ÖZEL ARMA

        Zorlu gösterilere imza atan Solotürk pilotları, kollarına taktıkları armalarıyla da diğer pilotlardan ayrılıyor. Bir F-16 uçağının tüm kabiliyetlerini kullanan pilotlar, gösteri sırasında insan bünyesinin kaldırabileceği maksimum pozitif ve negatif "G" kuvvetine maruz kalıyorlar.

        İnsan fizyolojisinin limitlerini zorlayan bu durumlarda bazen pilotlara vücut ağırlıklarının 9 katı yük binerken bazen de vücutlarının üç kat hafiflediğini hissediyorlar. Pilotlar bu zorlu durumlarda dahi gösterilerini sürdürüyor.

        Tüm bunların anlatıldığı ve G kuvveti göstergesi şeklinde hazırlanan armada, pilotların gösteri sırasında maruz kaldıkları G kuvvetine atıfta bulunularak "Gel sen ne çektiğimi bir de bana sor" yazıyor. Söz konusu arma sadece Solotürk uçağıyla uçuş yapan pilotlara veriliyor.

        Uçuşun ardından Solotürk ekibi tarafından karşılanan Öztürk'e arma hediye edildi.

        "SİZLERLE NE KADAR İFTİHAR ETSEK AZDIR"

        Solotürk 1. Pilotu Yüzbaşı Kurt'u alnından öpen Orgeneral Öztürk, "Sizler Türk milletinin, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve Türk Hava Kuvvetlerinin gururusunuz. Sizlerle ne kadar iftihar etsek azdır" ifadesini kullandı.

        Havacıları "belleğini, yüreğini ve bileğini en iyi kullananlar" olarak nitelendiren Orgeneral Öztürk, "Denetlemelerimde, Türk Hava Kuvvetlerinin harekat görevlerinde olduğu gibi milletini temsil görevinde de en iyisini icra ettiğini görmekten mutluyum. Hataya yer olmayan bu gösteri de ancak adanmışlık, cesaret ve yüreğini ortaya koymakla icra edilebilir. Aklınıza, yüreğinize ve bileğinize kuvvet diliyorum" dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ