Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı "Özbek Hoca" suikastinin görüntülerine HABERTÜRK ulaştı!
        1

        İstanbul Zeytinburnu’nda bulunan İhsan İlmi Hizmetleri ve Yardımlaşma Derneği’nde Kuran-ı Kerim dersleri veren ve ‘Özbek Hoca’ olarak tanınan Abdullah Buhari, 10 Aralık’ta saat 10.40 sıralarında sırtından vurularak öldürüldü. Öldürülme anı ve sonrasında yaşananlar kameralar tarafından kaydedildi. Görüntülerde Buhari’yi öldüren Çeçen suikastçı Z.M.’nin tetiği çekme anı yer alırken, cinayetin azmettiricisi Rus uyruklu S.S ise karşı kaldırımda bekliyor.

        2

        TETİKÇİ HEMEN YAKALANDI
        İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Buhari’yi öldüren Çeçen uyruklu tetikçi Z.M.’yi bir gün sonra Başakşehir’de saklandığı evde kıskıvrak yakaladı. Üzerinden Ukrayna’ya ait bir pasaport çıkan Z.M. tutuklandı. Suriye’den alındığı belirlenen 3 parçaya ayrılmış bir tabanca da ele geçirildi.

        3

        MİT DESTEK VERDİ
        İstihbarat ve TEM Polisi’ne, suikasta karışan diğer şüphelilerin tespiti için MİT destek verdi. Koordineli yürütülen soruşturma sonunda, Z.M.’nin olay günü beraberinde Rus uyruklu S.S. ve Rus asıllı Türk vatandaşı E.A.’nın da olduğu tespit edildi. S.S. Ankara’da, E.A. ise Antalya’da yakalandı. Suikastı azmettirdiği belirlenen S.S. ile E.A. da tutuklandı.

        4

        ÖLÜM LİSTESİNDE ADI VAR
        Özbekistan karşıtı açıklamalarda bulunduğu, bu nedenle “Özbekistan karşıtı militan yetiştiriyor” iddiasıyla Özbek istihbaratı tarafından hazırlanan ‘ölüm listesi’ne adının konulduğu öne sürülen Abdullah Buhari’nin öldürülme anına ait kamera görüntüleri, suikastı gözler önüne seriyor.

        5

        Görüntülerde Buhari, ders verdiği İhsan İlmi Hizmetleri ve Yardımlaşma Derneği’nin önüne geliyor. Kapının açılmasını beklerken Çeçen tetikçi, çevreyi kontrol ederek Buhari’ye doğru hızla yürüyor. Buhari şüpheye kapılıp arkasına dönüyor. Daha sonra sonra ise tekrar kapıya yöneliyor. Çeçen suikastçı da Buhari’nin tam arkasına geliyor ve tabancayı sırtına dayayarak ateşliyor.

        6

        NE OLDUĞUNU ANLAMIYOR
        Tetikçi hızla kaçmaya başlıyor. İlk anda ne olduğunu anlayamayan Buhari, tetikçinin arkasından gitmeye çalışıyor. Bu sırada silah sesi üzerine dernekten çıkan bir öğrenci, önce hocasına yardım ediyor, sonra tetikçinin peşinden koşuyor. Tetikçi silahını doğrultunca öğrenci geri dönüyor.

        7

        Buhari, can havliyle son adımlarını derneğin içine atıyor. Suikastı yolun karşı tarafından dikkatle izleyen azmettirici S.S. de tetikçi ile kaçıyor. İkili, E.A.’nın beklediği otomobile binip izlerini kaybettiriyor. Suikastçıların Özbek muhalif ve siyasetçi Muhammed Salih’i de öldürmek için daha önceden evinin çevresinde keşif yaptıkları belirlendi.

        8

        Buhari cinayeti İstanbulda işlendikten sonra çözülen tek Çeçenistan bağlantılı cinayet oldu. 2008-2011 yılları arasında İstanbulda 5 Çeçen öldürülmüştü. Abdullah Buhari cinayeti İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve MİTin ortak operasyonuyla çözülen Çeçen bağlantılı ilk cinayet olarak kayıtlara geçti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ