Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Anayasa Mahkemesi'nden memurlara emekli ikramiyesi müjdesi, Anayasa Mahkemesi'nden yargı paketinin iptali ve Passolig uygulamasının iptali ile ilgili iki kritik karar

        Anayasa Mahkemesi yargı paketinin iptali ve Passolig uygulamasının iptaline ilişkin başvuruları esastan görüşmeye karar verdi. Öte yandanAnayasa Mahkemesi, Emekli Sandığı Kanunu'nun, "emekli ikramiyesinin hesabında 30 fiili hizmet yılından fazla sürelerin dikkate alınmayacağına" ilişkin hükmünü iptal etti.

        PASSOLİG UYGULAMASI

        AnayasaMahkemesi, Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunun "Passolig" uygulaması olarak bilinen e-bilet uygulamasına olanak tanıyan hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle yapılan başvurunun ilk incelemesini tamamlayarak, başvuruyu esastan görüşmeye karar verdi.

        Taraftar Hakları Dayanışma Merkezi, kamuoyunda tartışmalara neden olan ve ve "Passolig" olarak bilinen e-bilet uygulamasıyla ilgili Ankara 16. TüketiciMahkemesinde dava açmıştı.

        Ankara 16. TüketiciMahkemeside uygulamanın durdurulmasına karar vermiş ve düzenlemenin dayanağı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un ilgili maddelerininAnayasa'ya aykırı olduğu kanısına vararak,AnayasaMahkemesine başvuruda bulunmuştu.

        AnayasaMahkemesi, davayla ilgili ilk incelemesini yaptı. Başvuruda bir eksiklik tespit etmeyen Yüksek Mahkeme heyeti, davayı daha sonra belirlenecek bir günde esastan görüşerek karara bağlayacak.

        YENİ YARGI PAKETİ

        Anayasa Mahkemesi, kamuoyunda "yeni yargı paketi" olarak bilinen kanunun iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle CHP'nin yaptığı başvurunun ilk incelemesini tamamlayarak, başvuruyu esastan görüşmeye karar verdi.

        CHP, kamuoyunda ''yargı paketi'' olarak bilinen 6572 sayılı Hakim ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı maddelerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

        Anayasa Mahkemesi, davayla ilgili ilk incelemesini yaptı. Başvuruda bir eksiklik tespit etmeyen yüksek mahkeme heyeti, davayı daha sonra belirlenecek bir günde esastan görüşerek karara bağlayacak.

        İptali istenen hükümler

        Başvuru dilekçesinde, Yargıtay Kanununun, Yargıtay Başsavcısının, başsavcı yardımcısı ve diğer yardımcılarının görevlere ve başka görevlere atanmalarına ilişkin yetkili merciye görüş bildirmesine ilişkin hükmünün yürürlükten kaldırılması, Yargıtay tetkik hakimlerinin, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca (HSYK) atanması ve Ceza Muhakemesi Kanunu'ndaki, aramalara ilişkin "somut delillere dayalı kuvvetli" şüphe ibaresinin "makul" şüphe şeklinde değiştirilmesine ilişkin hükümlerin de aralarında bulunduğu bazı hükümlerin iptali isteniyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ