Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Mustafa Balbay Suriye sınırında düğüne katıldı, mermiler havada uçuştu

        CHP İzmir Milletvekili MustafaBalbay, Suriye sınırındaki Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'ne gitti, IŞİD militanları ile YPG güçleri arasındaki çatışmaların sürdüğü Kobani sınırında incelemelerde bulundu, askerlerle sohbet etti.

        Balbay, uğradığı bir düğünde ise halay çekti.Balbay'ın halay çektiği düğünde davetliler, tabanca ve tüfeklerle havaya peş peşe ateş açtı.

        CHP Milletvekili MustafaBalbay, Şanlıurfa’daki temaslarının ikinci gününü Suriye’nin Kobani kentine komşu olan Suruç’ta geçirdi. CHP il yöneticileriyle birlikte sabah saatlerde Suruç’a gidenBalbayilk olarak, 1994 yılında Suruç Belediye Başkanlığı yapan ancak geçen Ekim ayında uğradıkları silahlı saldırıda yaşamını yitiren Salih Tekinalp ile oğlu Sinan Tekinalp'in yakınlarını ziyaret ederek taziye dileğinde bulundu.

        Balbay, taziye ziyaretinin ardından çatışmaların sürdüğü Kobani sınırındaki Mürşitpınar Mahallesi'ne geçti. Kobani sınır hattında kontrol noktası oluşturan jandarmaların yanında duranBalbay, askerlerle bir süre yaktıkları ateş önünde sohbet etti ve közde hazırlanan kahveden içti.

        HALAY ÇEKTİ, SİLAHLAR ATEŞLENDİ

        Askerlerle sohbetinin ardından sınır hattında dolaşanBalbay, ilçe merkezine dönüşü sırasında güzergah üzerinde yapılan bir düğüne katıldı. Evlenen çiftlere mutluluk dileyenBalbayve beraberindekiler daha sonra davul zurna eşliğinde halay çekenlere eşlik etti. Düğünde bulunan bazı davetliler,Balbay'ın halay çekmesiyle tabanca tüfeklerini çıkararak havaya ateş açmaya başladı. Düğünde ateş açılması şaşıran ve halaydan çıkanBalbay, "Etrafımda 6-7 kişinin silah çemberinin ortasında kaldım. Bu da yerel bir eğlence kültürü diyebiliriz. Benim dileğim silahların hiç konuşmamasıdır. Silahların ne düğünde, ne de savaşta hiçbir ortamda olmamasıdır. Yöre halkı maalesef güvenliği için silah taşımak zorunda bırakılmıştır" dedi.

        ÇADIR KENTİ ZİYARET ETTİ

        CHP’liBalbayson olarak Suruç ilçesi merkezinde DBP’li belediyeler tarafından kurulan Kobani Çadır Kenti'nde incelemede bulundu. Belediye görevlilerinden bilgi alan ve çadırda kalan Kobanili ailelerle görüşenBalbay, incelemesinin ardından gazetecilere açıklama yaptı. Çadırlarda kalan Kobanililerin büyük sorunlar yaşadığına dikkat çekenBalbay, "Yarım günlük bir gezinin sonunda buradaki sorunun daha derin bir sorun olduğunu söyleyebiliriz. Her şeyden önce sınırın öteki tarafında yaşananlar, doğal olarak bu tarafı da etkilediğini görüyoruz. Ankara barış odaklı bu soruna bakmadığı için gözlemlerim şu ki buradaki kamplarda ‘kamplara’ bölünmüştür. Bir kesim sadece belediyenin kampında kalmakta bir kesim ise AFAD’ın kamplarında kalmaktadır. Bunun nedenine daha fazla inmek istemiyorum. Burada sorun giderek, çözüm yerine düğümlenmektedir" dedi.

        Mülteci sorununun sınır kentleri başta olmak üzere Türkiye’nin bir güvenlik sorunu haline geldiğini ifade edenBalbayşöyle konuştu:

        "Kampta gördüğüm Fatma adında bir kadın yağmur altında çamaşır yıkıyordu. Yıkadığı çamaşırı tellere asıyordu; 'Bunlar ne zaman kuruyacak?' dedim '10 gündür bu çamaşırlarım asılı' yanıtını verdi. Güneş çıkarsa kuruyacağını söyledi. Eğitim verilen çadırları gezdim. Burada birinci sınıftan, orta okul ve liseler dahil olmak üzere iç içe ders işliyorlar. Bunan adı eğitim olmaz, bunun adı herkesin toplanması ve eğitimcilik oynanmasıdır. Önceden Suriyelilerle ticaretin yapıldığı yerde şimdi krizin yaşandığı, sorunların yaşandığı ve hatta cinayetlerin yaşandığı, sorunlu bölgeler haline gelmiş durumdadır. Hükümetin bizim dışımızdaki bir ülkenin iç içişlerine karışmaması gerekmektedir. Önceliğin barışa ağırlık vermesi gerekmektedir."

        "CİZRE'DE DEVLET OTORİTESİ YOK"

        Cizre’de yaşanan olayların Suriye sınırında yaşanan olaylardan çok farklı olmadığını da dile getiren CHP’liBalbayşöyle devam etti:

        "Şu an Kobani’de birkaç grup çatışıyor. Cizre’de de Hüda-Par ile PKK arasında genel bir gerilim yaşanıyor. Türkiye’nin en gerilimli yerlerden birisi Cizre'dir. Önümüzdeki dönemde seçime giden hükümetin, bir anlamda 'benim dediklerim olmazsa barışta olmaz, ben olmazsam bölge haklıda birbirine girer' söylemleri olduğunu biliyoruz. Ancak, Cizre’de devletin otoriteri olmadığını görüyoruz. İçişleri Bakanı nerde, bir anda ‘Hiç işleri’ bakanı oldu. Şu an Türkiye’nin güvenliğinden sorumlu değil mi? Bunu sormak gerekiyor. Bunlar yaşanırken Başbakan'ın Konya’da sadece CHP’ye çakmaya ağırlık vermesi ve Kudüs’ten bahsetmesi ve Cizre'den sorumlu değilmiş gibi davranması düşündürücü."

        CHP MustafaBalbayŞanlıurfa’daki temaslarının ardından Kahramanmaraş’a hareket etti.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ