Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Türkiye, ABD'den Fethullah Gülen'i resmen isteyecek!

        Fevzi ÇAKIR / HT GAZETE

        14 Aralık operasyonu kapsamında hakkında yakalama kararı çıkarılan Fethullah Gülen için kırmızı bülten ve iade süreci adım adım ilerliyor. İstanbul Emniyeti, Gülen’in yurtdışında olması nedeniyle yakalama emrinin yerine getirilemediğini İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirdi. Savcılığın talebi üzerine Gülen hakkında tutuklama kararı çıkarılacak. Savcılık, bu kararın çıkmasının ardından hazırlayacağı “iade talepnamesini” Adalet Bakanlığı’na gönderecek. Bakanlığın talebi üzerine Interpol “kırmızı bülten” çıkaracak. Bakanlık, savcılığın iade talepnamesini ABD adli makamlarına gönderecek ve Gülen’in resmen iadesini talep edecek.

        Kırmızı bülten, bir suçlunun uluslararası düzeyde aranması, yakalanması ve akabinde iade edilmesi amacıyla Interpol’e üye ülkelerin talebi üzerine, Interpol Genel Sekreterliği’nce çıkarılıyor ve 190 üye ülkeye dağıtılıyor. Kırmızı bültenin üzerinde Gülen’e ait kimlik bilgileri, işlediği suç türü, fotoğraf ve parmak izi, verilebilecek azami ceza ve zamanaşımı gibi bilgiler yer alacak. Bültenin geçerlilik süresi 5 yıl.

        İKİLİ ANLAŞMA VAR

        Gülen’in adresi belli, bu nedenle Türkiye kırmızı bülten kapsamında ABD’den resmen iadesini isteyecek. ABD, Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi’ne (SİDAS) taraf değil. Ama Türkiye ile ABD arasında bu konuda ikili anlaşma bulunuyor. Bu anlaşma uyarınca savcılığın hazırlayacağı iade talepnamesi Adalet Bakanlığı’nın incelemesinin ardından ABD Adalet Bakanlığı’na gönderilecek. Türkiye iade süreci tamamlanıncaya kadar Gülen hakkında tedbiren tutuklama kararı verilmesini de talep edebilecek.

        ARINÇ: EN KISA ZAMANDA

        Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu sonrasında, kırmızı bülten çıkarılması ile ilgili soru üzerine “Belgelerin bakanlığa ulaşması halinde yapılacak işlemler bellidir. Elbette gereği en kısa zamanda yerine getirilecektir” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ