Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Türkiye siyasetinde 'ilkler' yargıda 'tahliyeler' yılıydı
        1

        Türkiye için 2014 yılı birçok ilke sahne oldu. İlk kez Cumhurbaşkanı seçimi için halkoylaması yapıldı. Recep Tayyip Erdoğan, referandumda yüzde 52 oyla halkın seçtiği ilk Türkiye Cumhurbaşkanı oldu

        2

        Çok sayıda tahliyenin yaşandığı bu yılda Erdoğan’ın ardından AK Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık koltuğuna Ahmet Davutoğlu oturdu. IŞİD’in alıkoyduğu Musul konsolosluk görevlileri 101 gün sonra kurtarıldı

        3

        Çok sayıda tahliyenin yaşandığı bu yılda Erdoğan’ın ardından AK Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık koltuğuna Ahmet Davutoğlu oturdu. IŞİD’in alıkoyduğu Musul konsolosluk görevlileri 101 gün sonra kurtarıldı

        4

        1 OCAK: Askerlik süresini 15 aydan 12 aya indiren düzenleme yürürlüğe girince yeni yıl kışlalarda terhis sevinciyle başladı. Anayasa Mahkemesi, KCK davasından tutuklu BDP milletvekilleri Gülser Yıldırım ve İbrahim Ayhan’ın bireysel başvurularında, hak ihlali tespit etti. Yıldırım ve Ayhan 3 Ocak’ta tahliye oldu.

        5

        15 OCAK: Başbakan Tayyip Erdoğan, ilk kez 17 Aralık operasyonunun yolsuzluk kılıfına gizlenmiş bir darbe girişimi olduğunu açıkladı. Ankara 18. İdare Mahkemesi, Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarının yanlış hesaplandığı gerekçesiyle 1 milyon 112 bin 604 öğrencinin girdiği sınav sonuçlarıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.

        6

        17 OCAK: Yargıtay 5. Ceza Dairesi, futbolda “Şike Davası”nda Aziz Yıldırım’a örgüt ve şike suçlarından verilen hapis cezalarını onadı.

        7

        19 OCAK: Adana’da, jandarma ekipleri, Adana-Ceyhan istikametinde seyreden 3 TIR’ı durdurarak, arama yaptı. TIR’larda Suriye muhalefetine silah götürüldüğü iddia edildi.

        8

        1 ŞUBAT: Cemaat’te yakın milletvekillerinin AK Parti’den ayrılması üzerine Erdoğan, “Meğer AK Parti’ye de bazı tuzluklar sızmış” dedi.

        9

        5 ŞUBAT: Başbakan Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, 25 Aralık soruşturması kapsamında ifade verdi.

        10

        11 ŞUBAT: HSYK kararnamesiyle 166 hâkim ve savcının yeri değişti. Bakırköy Başsavcı Vekili Zekeriya Öz, Bolu’ya savcı olarak atandı.

        11

        18 ŞUBAT: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, internete erişimin engellenmesinde TİB’e yetki veren yasayı onayladı.

        12

        27 ŞUBAT: HSYK yasası yürürlüğe girdi. Üst düzeyden başlayarak kurul çalışanlarının görevine son verildi.

        13

        YENİ İNTERNET YASASI
        28 ŞUBAT: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tartışmalara neden olan internet yasasını onadı. Reza Zarrab, Barış Güler ve Kaan Çağlayan’ın da aralarında bulunduğu 5 kişinin tahliyesine karar verildi.

        14

        4 MART: Dört eski bakanla ilgili hazırlanan fezlekelerin, TBMM Başkanlığı’na geldiği, ancak bunun açıklanmadığı, Meclis’in de bu arada tatile çıkma kararı aldığı ortaya çıktı.

        15

        6 MART: Anayasa Mahkemesi, Ergenekon davasında tutuklu yargılanan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un yargılamada haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Tahliye talebi mahkemeye gönderildi. Tutukluluk süresi 5 yıla indirildi, buna bağlı tahliyeler başladı.

        16

        7 MART: Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ tahliye oldu. TİB tarafından yürütülen soruşturma çerçevesinde, 257 bin 454’ü 2012 yılında, 252 bin 62’si 2013’te olmak üzere toplam 509 bin 516 kişinin dinlendiği tespit edildi.

        17

        13 MART: Demokratikleşme Paketi Resmi Gazete’de yayımlandı.

        18

        21 MART: Twitter’a erişim, kişilik hakları ve özel hayatın gizliliğinin ihlali nedeniyle TİB tarafından engellendi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Twitter hesabından, “Sosyal medya platformlarının tamamen kapatılması tasvip edilemez” dedi.

        19

        YEREL SEÇİMLERİN GALİBİ DEĞİŞMEDİ
        30 MART: Yerel seçim yapıldı. Türkiye çapında parti dağılımının oluşturduğu renk tablosu değişmedi. AK Parti seçimde birinci parti oldu.

        20

        8 NISAN: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM grup salonuna girişi sırasında yumruklu saldırıya uğradı.

        21

        9 NISAN: Gölbaşı Asliye Ceza Mahkemesi Youtube’a erişimin engellenmesi kararını kaldırdı.

        22

        11 NISAN: Anayasa Mahkemesi, HSYK’nın yapısını değiştiren kanunun önemli maddelerini iptal etti.

        23

        23 NISAN: Erdoğan, 1915 olaylarına ilişkin mesaj yayımlayarak “Osmanlı İmparatorluğu vatandaşı herkes gibi Ermenilerin de o dönemde yaşadıkları acıların hatıralarını anmalarını anlamak ve paylaşmak bir insanlık vazifesidir” dedi.

        24

        28 NISAN: BDP’li milletvekilleri HDP’ye katıldı. TİB’de bulunan önemli ve hassas bilgilerin yabancı ülkelere aktarıldığı iddiasıyla casusluk soruşturması başlatıldı.

        25

        1 MAYIS: Yurdun değişik yerlerinde 1 Mayıs bayramı kutlamalarında olaylar çıktı. Balyoz davası tutuklusu Kurmay Albay Murat Özenalp hayatını kaybetti.

        26

        9 MAYIS: 17 Aralık operasyonuna adı karışan dört eski bakan hakkında Meclis soruşturması açılmasına ilişkin karar, Resmi Gazete’de yayımlandı.

        27

        10 MAYIS: Erdoğan, Danıştay’ın 146. kuruluş yıldönümü töreninde, uzun ve siyasi konuştuğu gerekçesiyle Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’na tepki göstererek salonu terk etti.

        28

        6 HAZIRAN: TÜBİTAK, Erdoğan’a ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarının montaj olduğunu öne sürdü.

        29

        8 HAZIRAN: Diyarbakır 2’nci Hava Kuvvet Komutanlığı’nda garnizon sahasında bulunan direkteki Türk Bayrağı, bir gösterici tarafından indirildi.

        30

        12 HAZIRAN: Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Musul’un işgali sonrası Türk vatandaşlarına yönelik rehin alma eylemleriyle ilgili soruşturma başlattı.

        31

        16 HAZIRAN: CHP Lideri Kılıçdaroğlu ve MHP Lideri Bahçeli, Ekmeleddin İhsanoğlu’nu Cumhurbaşkanlığı’na “çatı aday” gösterdi.

        32

        17 HAZIRAN: Erdoğan’ın, çalışma ofisine “böcek” tabir edilen dinleme cihazı konulmasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında gözaltılar oldu.

        33

        19 HAZIRAN: Aralarında MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık ve emekli Albay Dursun Çiçek’in de aralarında olduğu Balyoz sanıkları tahliye edildi.

        34

        25 HAZIRAN: Anayasa Mahkemesi, başörtüsüyle duruşmaya alınmadığı için bireysel başvuruda bulunan avukatın haklarının ihlal edildiğine karar verdi. İhlal kararının ardından avukatlar duruşmalara başörtüsüyle katılmaya başladı. Mahkeme Öcalan’ın yazdığı kitaba basım yasağını da hak ihlali olarak değerlendirdi.

        35

        30 HAZIRAN: HDP’nin, Cumhurbaşkanı adayının Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş olduğu açıklandı.

        36

        ERDOĞAN CUMHURBAŞKANI DAVUTOĞLU BAŞBAKAN
        1 TEMMUZ: Erdoğan, 311 partili milletvekilinin imzası ile AK Parti’nin Cumhurbaşkanı adayı gösterildi.

        37

        22 TEMMUZ: Emniyette paralel yapı iddialarına ilişkin yürütülen “casusluk” ve “yasa dışı dinleme” soruşturmalarında 115 emniyet görevlisi gözaltına alındı.

        38

        10 AĞUSTOS: Halk ilk kez Cumhurbaşkanı’nı seçmek için sandık başına gitti. Erdoğan ilk turda halkoyuyla seçilen ilk Cumhurbaşkanı oldu.

        39

        21 AĞUSTOS: Erdoğan, AK Parti Genel Başkanı adayının Dışişleri Bakanı Davutoğlu olduğunu açıkladı.

        40

        27 AĞUSTOS: AK Parti kongresi toplandı. Davutoğlu genel başkan seçildi.

        41

        28 AĞUSTOS: Erdoğan mazbatasını alıp Meclis’te Cumhurbaşkanlığı yemini etti. Ardından da hükümeti kurma görevini Davutoğlu’na verdi.

        42

        29 AĞUSTOS: Davutoğlu, Bakanlar Kurulu üyelerini açıkladı.

        43

        1 EYLÜL: Gezi Parkı olaylarında polis kurşunuyla hayatını kaybeten Ethem Sarısülük’ün ölümüne ilişkin yargılanan polis memuru Ahmet Şahbaz 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı.

        44

        6 EYLÜL: IŞİD’in saldırılarından kaçarak Türkiye’ye sığınan 460 Yezidi, Siirt’e getirildi.

        45

        11 EYLÜL: Beşiktaş taraftar grubu Çarşı’ya Gezi Parkı olayları kapsamında “darbe” suçlamasıyla açılan davanın iddianamesi kabul edildi.

        46

        20 EYLÜL: Terör örgütü IŞİD’in alıkoyduğu Musul konsolosluk görevlileri, 101 günlük esaretin ardından Türkiye’ye getirildi.

        47

        27 EYLÜL: Orta öğretimde başörtüsü serbest bırakıldı. 17 Aralık soruşturması kapsamında Reza Zarrab ile Barış Güler ve Salih Kaan Çağlayan’ın da aralarında bulunduğu 53 kişi hakkında takipsizlik kararı verildi.

        48

        1 EKIM: Çözüm sürecine yönelik yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.

        49

        6-7 EKIM: HDP’lilerin Kobani gerekçeli olarak başlattıkları eylemler sokak çatışmalarına döndü. Eylemlerde 34 kişi hayatını kaybetti.

        50

        12 EKIM: HSYK 10 asıl 6 yedek üyesini belirlemek için seçim yapıldı.

        51

        14 EKIM: 21. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Doğan Güreş, tedavi gördüğü GATA’da vefat etti.

        52

        31 EKIM: CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan, partisinden istifa etti, Anadolu Partisi’ni kurdu.

        53

        5 KASIM: İsrail askerleri, 1967’den beri ilk kez Mescid-i Aksa külliyesinin ana mihrabının bulunduğu kubbenin altına kadar girerek mihrabı postallarıyla çiğnedi.

        54

        20-21 KASIM: Başbakan Davutoğlu, Irak’ı ziyaret etti.

        55

        28 KASIM: MHP Genel Başkanı Bahçeli, Tunceli’yi ziyaret etti.

        56

        28-29 KASIM: Katolik âleminin ruhani lideri Vatikan Devlet Başkanı Papa Fransuva, 3 günlük resmi ziyaret için Türkiye’ye geldi.

        57

        1 ARALIK: Türkiye, G-20 dönem başkanlığını devraldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Türkiye’yi ziyaret etti. Aynı gün, Çevre Bakanlığı Akkuyu’da inşa edilecek nükleer santralın ÇED raporunu onayladı.

        58

        BEDELLİ ASKERLİK ÇIKTI
        10 ARALIK: Bedelli askerlik ve sözleşmeli er ve erbaş başvurularını da kapsayan Askerlik Kanunu ile Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu’nda değişiklik yapan kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kanunlaştı.

        59

        14 ARALIK: İstanbul merkezli gerçekleştirilen “paralel yapı” operasyonu kapsamında aralarında Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı’nın da bulunduğu şüpheliler gözaltına alındı.

        60

        19 ARALIK: Mısır Çarşısı’nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin 16 yıldır devam eden davada, sanıklar Pınar Selek ile Abdülmecit Öztürk’ün beraatine karar verildi.