Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Oda hapsi cezası kaldırıldı"

        Hilal ÖZTÜRK / HT GAZETE

        Genelkurmay Başkanlığı, asker intiharları ve askerlik sırasında kötü muamele olaylarıyla ilgili HABERTÜRK’e özel açıklamalarda bulundu.

        AİHM’nin en sık mahkûmiyet kararı verdiği dosyalardan olan “askere oda hapsi”, “kötü muamele”, “işkence” ve “asker intiharları”yla ilgili nasıl tedbirler alındığına ilişkin HABERTÜRK’ün sorularına yanıt veren Genelkurmay Başkanlığı, bu konuda alınacak önlemleri de açıkladı ve “Disiplin cezalarının AİHM kararlarındaki ilkelere uyumlu hale getirilmesi amaçlandı” dedi.

        Genelkurmay’ın açıklaması şöyle:

        “Disiplin hukukuna ilişkin sorunların, günümüz hukuk anlayışına uygun bir şekilde çözülmesi amacıyla hazırlanan 6413 sayılı TSK Disiplin Kanunu, 16 Şubat 2013’te yürürlüğe girmiştir. Kanuna göre;

        -Dağınık olan disiplin mevzuatı tek bir kanunda toplandı.

        -Barış zamanında Disiplin Mahkemeleri kaldırılarak yerine Disiplin Kurulları teşkil edildi.

        -Barış zamanında karasuları dışındaki gemiler hariç olmak üzere oda hapsi cezası kaldırıldı. Bu cezanın infazı için teşkil edilmiş olan Disiplin Ceza Tutukevleri kapatıldı.

        -Göz hapsi cezası kaldırıldı, yerine, ‘hizmet yerini terk etmeme’ cezası getirildi.

        -Disiplin cezalarında, bir yandan AİHM’nin kararlarında belirtilen ilkelere uyumlu hale getirilmesi amaçlanırken, ‘önleyicilik ve caydırıcılık özelliklerinin korunmasına da’ dikkat edildi.

        -Bazı cezalara karşı Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne iptal davası açma hakkı tanındı.

        -TSK’da görev yapan sivil memurlar, askeri disiplin hukuku uygulanma alanı dışına çıkarıldı. Memurlar 657 sayılı Kanuna tabi olacak.

        TSK’DA KÖTÜ MUAMELE SUÇTUR

        Genelkurmay, intihar olaylarının önlenmesi için alınan tedbirleri ise şöyle açıkladı: “Kurumsal kültürümüz içinde dayak, küfür ve kötü muamele kişisel zayıflık göstergesi olarak algılanmaktadır. Bunların önlenmesi için personeli bilgilendirici, bilinçlendirici ve eğitici tedbirler alınmaktadır. Askeri liselerde, harp okullarında, astsubay meslek yüksek okullarında ve kurslarda astlara kötü muamele etmeme, ast üst ilişkileri ve etkili iletişim eğitimi verilmektedir.” “

        Askerde sorun yaşayan personeli tespit etmek, çözüm yolları geliştirmek, fiziksel ve ruhsal olarak daha sağlıklı bir hale getirmek, askerlik hizmetinin bitiminde sağlıkla ailesine kavuşturmak için 392 Rehberlik ve Danışma Merkezi, 707 personeli ile faaliyetlerini sürdürüyor.”

        Genelkurmay Başkanlığı, TSK’da yaklaşık 400 bin er/erbaşın yükümlü olarak askerlik hizmetini yerine getirdiğini hatırlatarak erbaş ve erlerin eğitilmesi, yetenek kazandırılması, sorunlarıyla ilgilenilmesi kapsamında yapılan tüm faaliyetlerin de göz önüne alınarak değerlendirme yapılması gerektiğine dikkat çekti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ