Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem HSYK'dan Ergenekon ve Balyoz davalarının hakim ve savcılarına inceleme başlatıldı, Eski Balyoz heyetine HSYK incelemesi

        Ergenekon ve Balyoz davalarıyla bağlantılı davaların hakim ve savcılarına inceleme başlatıldı.İnceleme sonucunda gerek görülürse soruşturma açılabilecek.

        ESKİ BALYOZ HEYETİNE İNCELEME

        Balyoz Davası'nın eski heyeti hakkında başlatılan inceleme kapsamında "Balyoz Davası"nda bir kısım sanıkların avukatlığını üstlenen Hüseyin Ersöz müşteki sıfatıyla ifade verdi.

        HSYK BAŞMÜFETTİŞİ GÖREVLENDİRİLDİ

        Anayasa Mahkemesi'nin 18 Haziran 2014 tarihli Kararında yer alan "Adil yargılanma hakkının ihlal edilmiş" olduğuna dair tespitleri çerçevesinde Balyoz davası sanıklarından Orgeneral Çetin Doğan, emekli albay Hakan Büyük ve albay Nedim Ulusan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, kapanan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin başkan ve üyeleri hakkında inceleme yapılmasını talep etmişti. Talep üzerine HSYK 3. Dairesi hakimler hakkında inceleme yapılması için HYSK Başmüfettişi Yunus Nadi Kolukısa'yı görevlendirdi.

        BALYOZ ESKİ HEYETİNİN KUSURLU OLUP OLMADIĞI İNCELENİYOR

        İncelemenin Balyoz Davası'nda yeniden yargılama yapan Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi ile koordineli gitmesi ve dosya içindeki evrakların incelenebilmesi için Anadolu Adalet Sarayı'nda Başmüfettiş Kolukısa'ya bir oda ve personel tahsis edildi. HSYK'nın görevlendirdiği müfettiş Kolukısa dosyaya giren yeni ve eski deliller doğrultusunda Balyoz eski hakimleri Ömer Diken, Ali Efendi Peksak Murat Üründü ve Aytekin Özanlı'nın yargılama aşamasında kusurlu olup olmadığı konusunu inceliyor.

        "HAKİMLER HAKKINDA DİSİPLİN VE CEZA KOVUŞTURMASI AÇILSIN" TALEBİ

        Bu kapsamda avukat Hüseyin Ersöz'ün müşteki sıfatıyla ifadesi alındı. Ersöz, Balyoz Davası yargılamasına konu 11 ve 17 numaralı CD'lerin üzerinde yapılan bilirkişi incelemesi ile söz konusu CD üzerindeki yazıların Mehmet Baransu tarafından savcılığa teslim edilen bavul içindeki sanık Süha Tanyeri'nin not defterinden birebir kopyalanarak makine yardımı ile CD'lerin üzerine yazdırıldığının bilirkişi raporu ile tespit edildiğini belirtti. Avukat Ersöz, yargılama sırasında usül ve kanuna aykırı hareket ettiklerini belirttiği eski Balyoz hakimleri Ömer Diken, Ali Efendi Peksak, Murat Üründü ve Aytekin Özanlı hakkındaki şikayetini tekrar ederken, hakimler hakkında yasal incelemelerin yapılarak haklarında disiplin ve ceza kovuşturması açılmasını talep etti.

        HSYK BAŞMÜFETTİŞİ RAPOR HAZIRLAYACAK

        HYSK Başmüfettişi Yunus Nadi Kolukısa yaptığı inceleme sonucunda bir rapor hazırlayacak. Hazırlanan rapor HSYK 3. Dairesi'ne sunulacak. Raporun tamamlanmasının ardından hakimler hakkında iddialar ciddi bulunursa soruşturma açılacak ve soruşturma sonuçlanana kadar tedbiren görevden uzaklaştırma kararı verilebilinecek.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ